JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2019

Tidligere Sp-leder mener Fagforbundet drev en svertekampanje mot Senterpartiet i valgkampen

Liv Signe Navarsete krever å få en unnskyldning fra Fagforbundet.

Liv Signe Navarsete krever å få en unnskyldning fra Fagforbundet.

Terje Pedersen, ANB

Nå krever Liv Signe Navarsete en unnskyldning, men Mette Nord avviser at forbundet drev en ufin kampanje mot Sp.

2019091508460020190916094956

helge@lomedia.no

Bakgrunnen er at Fagforbundet ikke ville anbefale sine medlemmer å stemme på Senterpartiet fordi partiet avviste å svare på om de landet på borgerlig eller rødgrønn side i kommunene og fylkene etter valget.

Vil ikke oppfordre medlemmer til å stemme Senterpartiet

Flere fylkes- og regionledere i Fagforbundet fryktet at Senterpartiet ville gå i ledtog med høyresiden og frarådet sine medlemmer å støtte partiet. Dette til tross for at Fagforbundet støttet Senterpartiets valgkamp med mer enn en million kroner.

Et lekket internt Ap-notat, som dog aldri ble iverksatt, viste at partiet ville bruke Fagforbundet mot Senterpartiet.

Avviser svertekampanje

Fagforbundets leder, Mette Nord, avviser at Fagforbundet har hatt en svertekampanje mot Senterpartiet.

– Vårt mål og krav er at rødgrønne partier skulle si hvem de ville samarbeide med etter valget, enten det er Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. Det var ikke mulig å få Senterpartiet til å svare ut, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

– Vi ba om et svar fra Sp, som vi også har gjort med Ap. Vi liker like dårlig at noen av dem går til Høyre, poengterer hun.

Hun poengterer at det er positivt at det er et godt samarbeid på rødgrønn side de aller fleste steder i landet.

Lander rødgrønt

I ettertid har det vist seg at Senterpartiet lander på rødgrønn side i de aller fleste fylkene. Blant annet i Innlandet, Telemark/Vestfold, Viken, Rogaland og Nordland blir det garantert rødgrønt samarbeid etter fylkestingsvalget.

Også i flere kommuner blir det samarbeid mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Det får tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete til å rase på Facebook, hvor hun mener Fagforbundet skylder Senterpartiet en unnskyldning for den kampanjen de og Arbeiderpartiet drev mot Sp før valget.

«Det var ein lite kamuflert svertekampanje som folk gjennomskua og som dei lukkast dårleg med. Det finst sikkert døme på lokale Sp-samarbeid med H og Frp, men når ein går så hardt ut som fagforbunda og Ap gjorde før valet burde ein forventa at dei heldt sin sti rein» skriver Liv Signe Navarsete på sin Facebook-profil.

Stor oppslutning

Hun viser til at Senterpartiet i Steigen kommune fikk en oppslutning på 40,8 prosent av stemmene, og at Arbeiderpartiet har gått sammen med alle partiene fra Frp til SV for å hindre at Sp får ordføreren.

– Slikt vitner lite om vilje til rødgrønt samarbeid, skriver hun med hashtagen «#spelogspetakkel».

Facebook-profilen er blant annet likt av stortingsrepresentantene og partikollegaene Sigbjørn Gjelsvik, Åslaug Sem-Jacobsen, Siv Mossleth, Bengt Fasteraune og Ole Andre Myhrvold.

Blågrønne kommuner

Selv om Senterpartiet i hovedsak lander på rød side, går partiet likevel til de borgerlige i mange kommuner og hindrer dermed rødgrønt flertall.

• I Møre og Romsdal går Senterpartiet i opposisjon etter å ha valgt å samarbeide med Høyre.

• I Gjøvik bryter Senterpartiet for eksempel et 96 år langt Ap-styre og inngår samarbeid med blant andre Høyre etter å ha vært på blå side de fire siste årene.

• Det samme gjelder i Molde og Modum.

• I Stange kommune forsøkte Senterpartiet å vippe Arbeiderpartiet av pinnen etter 96 sammenhengende Ap-styre, men Nærmiljølista sørget for at Nils A. Røhne fortsetter som ordfører.

• I Steinkjer kommune, som nå er slått sammen med Verran kommune, fortsetter Sp-ordfører Bjørn Arild Gram samarbeidet med borgerlig side.

• I nye Sunnfjord kommune går Senterpartiet i samarbeid med Høyre.

• I Sandnes fortsetter for eksempel Arbeiderpartiet samarbeidet med Frp om henholdsvis ordfører og varaordførervervet. Også Nei til mer bompenger er innlemmet i samarbeidet.

• I Nordre Follo samarbeider Arbeiderpartiet nå med Høyre.

• I Sula går Arbeiderpartiet i kompaniskap med Høyre, Sulalista, SV og fellesliste Venstre/MDG.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy