Guri (21) flyttet til Bergen og fikk hel stilling som helsefagarbeider i kommunens eget vikarbyrå
Helsefagarbeider Guri Angen Heggdal (21) er fornøyd med å ha fått hel og fast jobb i Bergen kommunes eget vikarbyrå. Fleksibel turnus er en av fordelene, mener hun.
Eivind Senneset
Nå jobber Guri i full stilling fordelt på flere sykehjem. – Dette gjør vi for å få bukt med useriøse vikarbyråer, sier ordfører Marte Mjøs Persen (Ap). Og Høyre freder det kommunale vikarbyrået.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Da Guri Angen Heggdal (21) var ferdig utdannet helsefagarbeider for to år siden ville hun selvsagt ha jobb. Full jobb.
Men i hjemtraktene i Trøndelag var det ikke en eneste hel stilling som helsefagarbeider å oppdrive.
Guri jobbet deltid, var vikar, fylte på med ekstravakter.
Å planlegge var vanskelig. Ikke visste hun når hun hadde fri og heller ikke hvor mye penger hun ville få på konto neste måned.
– Jeg var ikke forberedt på at det skulle bli så vanskelig å få en hel, fast stilling. Man får jo hele tida høre at det trengs så mye folk i helsevesenet.
• Ap i Bergen vil avskaffe kommersielle vikarbyrå
Bergen ble løsningen
Guri måtte utvide radiusen for jobbsøk betraktelig for å få hel stilling. Som en av de første fikk hun i fjor sommer jobb i Bergens nysatsing på heltid i helsesektoren, Bemanningstjenester. Guri Angen Heggdal ser mest fordeler med å jobbe flere steder:
– Det passer meg utmerket. Jeg trenger variasjon.
– Jeg er selvsagt litt nervøs hver gang jeg skal på et nytt sykehjem. Det er nye mennesker, nye kolleger og nye rutiner. Men som oftest går det jo helt greit.
• Fikk gjeld etter å jobbe for bemanningsbyrået Orange
Kan tilby hele stillinger
Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap), er tydelig stolt over å kunne tilby flere hele stillinger. Under Arendalsuka forklarte hun et lydhørt publikum hvordan Bemanningstjenester fungerer i praksis.
– Vi har et umettelig behov for vikarer. Folk blir syke og skal ut i svangerskapspermisjon. For å få flere heltidsstillinger og få bukt med useriøse vikarbyrå, så har vi opprettet vår egen vikartjeneste.
Persen mener fordelene er mange. For eksempel, istedenfor å ansette en vikar i en 60 prosents stilling i en barnehage for en periode, kan en som er ansatt i Bemanningstjenester også jobbe i andre barnehager som har behov for vikarer i mindre stillinger.
– Slik kan unge mennesker tilbys hele stillinger når de er ferdig med utdanningen sin, forklarer Persen.
Marte Mjøs Persen (Ap), ordfører i Bergen kommune, var i Arendal forrige uke for å fortelle om Bemanningstjenester.
Bjørn A. Grimstad
• – Ingen grunn til å demonisere innsatsen de private bidrar med
– Et veivalg
Siden 2015 har Arbeiderpartiet styrt Bergen sammen med KrF og Venstre. Det har fungert så bra at de tre partiene går til valg på å fortsette samarbeidet. Høyre og Fremskrittspartiet vil bli avhengig av Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) for å kunne ta over roret. Det er dermed to tydelige blokker som kjemper om makten i høstens valg.
– Vi ønsker å fortsette i byrådssamarbeid med Venstre og KrF. Vi vil fortsette arbeidet mot sosial dumping, sette krav i offentlige anbud og arbeide for en heltidskultur. Vi står overfor et stort veivalg ved høstens valg, sier Persen, som utelukker et samarbeid med FNB for å beholde makten.
Så langt ser det bra ut for Persens venstre-sentrumsalternativ. Om julimålingen som Sentio Research Norge har laget for Bergensavisen hadde vært valgresultatet, ville FNB, Høyre og Frp fått 31 representater i bystyret. De trenger 34 for å skifte ut dagens byråd.
• Sentral Frp-politiker ber kommuner kutte i vikarbruken
Blir fredet av Høyre
Hvis valgvinden likevel skulle snu, er Høyre klar til å ta over makten i vestlandshovedstaden. Til Fagbladet sier Bergen Høyre at om det skulle skje, kommer de ikke til å legge ned Bemanningstjenester.
– Vi i Høyre synes et kommunalt bemanningsbyrå er en god ide. Vi vil styrke de kommunale tjenestene innen helse og sosial og går ikke til valg på å legge ned Bemanningstjenester. Samtidig vil vi bruke private leverandører, sier Kjersti Pettersen, Høyres fraksjonsleder i komité for helse og sosial.
Pettersen påpeker at Bergen kommune fortsatt bruker rundt 50 millioner kroner i året på innleie fra private vikarbyråer. Dette mener hun viser at kommunen er avhengig av private leverandører. Det vil dessuten bidra til mer rekruttering, samt gjør det lettere å holde på de ansatte, hevder hun.
– Vi tar på alvor at arbeidstakere vil ha andre arbeidstider og stillinger enn det kommunen kan tilby. Vi trenger alle vi kan få, enten de vil jobbe i små eller større stillinger, privat eller kommunalt, sier Pettersen.
• Frykter for kutt i kommunal helse og omsorg
Vegrer seg for vikarjobb
Så langt har elleve helsefagarbeidere fått hele, faste stillinger i Bemanningstjenester.
Men selv om hel, fast stilling er mange helsefagarbeideres drøm, har søkningen til Bergens nysatsing vært lavere enn de håpet på, forteller Marie Størdal, enhetsleder i kommunens HR bemanning.
Hun tror mange vegrer seg for å søke jobb i Bemanningstjenester fordi de ikke får ett fast arbeidssted, men er forpliktet til å jobbe på flere arbeidsplasser i kommunen.
• Kommunene kjøpte vikartjenester for over en milliard kroner
Mer fleksible enn andre
I Bemanningstjenester satser de å ha mange flere ansatt i løpet av kort tid. I disse dager er de ute med ny stillingsannonse. Målet er å ha 20 helsefagarbeidere ansatt i løpet av året.
Jobbene i Bemanningstjenester er mer fleksible enn for de som jobber fast på en avdeling, sier avdelingsleder Kristian Næss Larsen.
– De ansatte hos oss kan i stor grad sette opp turnusen slik de selv ønsker. Det ligger noen føringer på antall kveldsvakter, hvor mange timer de skal jobbe helg og helligdager, men når det er oppfylt, kan den enkelte selv velge hvordan de vil jobbe – så lenge det er innenfor rammene av arbeidsmiljøloven.
• Espira vil kutte lønnskostnader ved å kutte ut fagarbeidere
Bonus med friuker
Etter ett år i Bemanningstjenester er Guri kjempefornøyd.
– Den tryggheten jeg føler nå, ville vært uoppnåelig uten fast jobb. Samtidig har vi stor fleksibilitet. Vi har årsturnus, og den kan vi sette opp slik vi ønsker den selv. For eksempel kan jeg jobbe mye en uke og ha friuker innimellom.
– Nå i sommer skal jeg for eksempel ha to friuker som jeg jobber inn og i tillegg to ukers ferie. Det er jo ikke mulig å få til når du jobber fast på en sykehjemsavdeling.
Hun er ikke i tvil om hva som må til for å få unge til å søke seg til helsefag:
– De må fjerne småstillingene og lage større stillinger som det går an å leve av og som også nyutdannede kan få.
På sikt kan Guri tenke seg å søke seg tilbake til hjemtraktene i Trøndelag. Men en ting er hun helt klar på:
– Jeg flytter bare hvis jeg får en hel, fast stilling.
Bemanningstjenester
• Bergen kommunes interne bemanningsbyrå.
• Leverer midlertidig arbeidskraft til alle kommunale barnehager og noen av byens sykehjem.
• Har ansatt 11 faste ansatte på helsefag, og 16 barne- og ungdomsarbeidere fast ansatt i hundre prosent stilling. Målet er 20 å ha i hver gruppe i løpet av året.
• Fra før hadde Bergen kommune Vikarservice, som sto for vikarer til barnehagene, men de ansatte var kun timelønnede assistenter.
• I 2018 ble Vikarservice omdannet til Bemanningstjenester. Administrasjonen ble utvidet og vikarbyrået begynte å ansette fagarbeidere innen helsefag og barne- og ungdomsarbeid i faste heltidsstillinger.
• Bemanningstjenester betjener alle barnehagene og åtte av de kommunale sykehjemmene i Bergen med vikarer, og planlegger å utvide.
Kilde: Bergen kommune