Anna Granqvist
Bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo
Hvis løgn hadde vært latin, hadde det vært mange lærde folk her i landet, skriver Sara Bell fra Fagforbundet i Klassekampen, og sikter til at folk ikke forstår hva som skjer i helsepolitikken.
Heldigvis har vi et felles språk som alle forstår i dette landet. Retorisk valgkampkrig, som for eksempel "bendelorm" som ble lansert av Fagforbundet i valgkampen, blir avkledd.
Virkelighetsbildet som blant annet Fagforbundet har forsøkt å male i mange år, samsvarer ikke med virkeligheten ute i Kommune-Norge. Bildet er i ferd med å gå i tusen knas.
Folk i Norge blir stadig mer positive til samarbeid mellom offentlige og private aktører. Det viser blant annet NHOs befolkningsundersøkelse, som strekker seg tilbake til 2018. Det som er særlig interessant, er at 25 prosent av Ap-velgerne i 2018 sa at det er ok at private aktører tjener penger på å levere offentlig finansierte velferdstjenester. Denne prosentandelen har steget til hele 45 prosent i 2023. Dette viser at verken Ap eller Fagforbundet er i takt med egne medlemmer og velgere.
• Er det sant at ansatte tjener dårligere med privat arbeidsgiver?
Bell hevder at velferdsmiks fører til mindre velferd per krone, at private ikke er opptatt av de ansatte skal ha en anstendig lønn, at det er store forskjeller i lønna mellom offentlig og private sektor, og at NHO-bedriftene har dårlige pensjonsavtaler. Dette er feil.
Velferdstjenesteutvalgets NOU viser at penger bevilget til velferd går til velferd, og at man får mer velferd for pengene ved å ha en velferdsmiks. Samme NOU viser at driftsmarginen hos private aktører er på 5,3 prosent. Dette er mindre enn sammenlignbare bransjer.
Vi har ikke sittet stille i valgkampen om lønn og pensjon, som Bell hevder. Tvert imot har vi imøtegått påstander og formidlet fakta. Når det kommer til lønn og pensjon, så er våre medlemmer en del av et organisert arbeidsliv, og de aller fleste har en tariffavtale med blant annet Fagforbundet.
• Ja, hva er sant om lønn og pensjon?
SSBs lønnsstatistikk viser at sykepleiere i snitt tjener bedre i private sektor enn i kommunal sektor. Helsefagarbeidere tjener litt mindre, men alt i alt er det snakk om mindre variasjoner. Enkelteksempler på sykehjem i Oslo trekkes stadig frem og generaliseres som allmenne sannheter, til tross for at de ikke forteller noe om lønnssituasjonen på private sykehjem jevnt over. Medlemmene våre som driver innen sykehjem, har i snitt en innskuddspensjon på litt over fem prosent. Minstekravet i loven er to prosent.
Våre bedrifter drives hver dag av å sikre bedre kvalitet på tjenestene de leverer rundt omkring i hele landet. De er selvsagt opptatt av å tilby de ansatte ordnet lønn og gode arbeidsvilkår. Det er mangel på helsearbeidere. Det hadde ikke vært mulig å rekruttere folk dersom ikke det var på plass.
• Er vi ufaglærte plutselig ikke verdt noe?
Fremover håper jeg Fagforbundet er åpen for en diskusjon om hvordan vi, som parter i arbeidslivet, kan jobbe sammen for å øke kvaliteten på helse- og velferdstjenestene våre, og hvordan vi kan rekruttere og beholde flere helsearbeidere i yrket.
Vi har en lang tradisjon for en velferdsmiks i Norge. Denne modellen har gitt oss full barnehagedekning, den har fått oss gjennom flyktningkriser, den har sikret at vi kom godt ut av koronapandemien, for å nevne noe. Velferdsmiks-modellen skal også få oss gjennom de store utfordringene helsesektoren står overfor i årene som kommer.
Vi kan klare dette, sammen.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
Privat
Anna Granqvist
Privat