Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
Helse- og omsorgsminister
Jeg er ikke i tvil om at det er et stort og urealisert potensial for bedre bruk og utvikling av fagarbeideres kompetanse. Dette er også i tråd med anbefalingene fra Helsepersonellkommisjonen.
Helsepersonellkommisjonen konkluderer med at vi blir færre fagfolk per pasient framover. Det betyr at vi må bruke ressursene våre annerledes for å treffe bedre på behovene. Vi må lykkes med forebygging av uhelse, vi må organisere vår felles helsetjeneste bedre, bli enda flinkere til å ta i bruk kunnskapsbaserte metoder og teknologi, og sørge for at fagfolka får mer tid til å konsentrere seg om pasienten og om fagutvikling.
• Anerkjenn alle fagfolka! Utan dei har me ikkje helsetenester
Vår felles helsetjeneste skal være en god arbeidsplass. Faglig fellesskap, muligheten til å påvirke egen arbeidshverdag og å se at jobben man gjør betyr bedring for pasienten, er avgjørende. Jeg ønsker at fagfolk skal ha nok tid til pasientene, men også tid til å engasjere og involvere seg i den faglige utviklingen av tjenestene.
Vi har nylig lagt fram to viktige stortingsmeldinger – Opptrappingsplanen for psykisk helse og Eldrereformen Fellesskap og mestring - Bo trygt hjemme. I begge disse er fagarbeidere en del av løsningene fremover.
Vår regjering har ansvar for et trygt og godt organisert arbeidsliv for alle fagfolk, hvor hele og faste stillinger er standarden og hvor god oppgavedeling er sentralt. Mange lykkes allerede, men enda har vi arbeid foran oss.
• Oslo bevilger 175 millioner til kompetanseløft i helse- og omsorgssektoren
Vi skal utvikle tiltak for å rekruttere og beholde fagfolk, og utvikle deres kompetanse. Mange løsninger utformes lokalt, og bygger opp under de nødvendige grepene knyttet til god grunnbemanning, bedre organisering, god ledelse og riktig oppgavedeling på tvers av personellgrupper. Sånn får fagfolkene brukt sin kompetanse til det beste for pasienten og brukeren.
Mer tid til pasienter og fagutvikling er også kjernen i tillitsreformen. Den slår fast at vi skal detaljstyre mindre og heller øke handlingsrommet for dem som jobber i vår felles helsetjeneste. Ingen skal gå med klump i magen fordi de ikke har tid til pasientene.
• Regjeringens eldremelding skal sørge for en bedre oppgavefordeling og heltidskultur i eldreomsorgen
Psykisk uhelse er ett av vår tids største folkehelseproblemer. Det krever politikk som står seg over tid. Derfor er Opptrappingsplanen for psykisk helse et viktig grep. Den skal peke retning og sørge for at vi gjør en solid innsats i fellesskap.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox