Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
Helse- og omsorgsminister
Jeg er ikke i tvil om at det er et stort og urealisert potensial for bedre bruk og utvikling av fagarbeideres kompetanse. Dette er også i tråd med anbefalingene fra Helsepersonellkommisjonen.
Helsepersonellkommisjonen konkluderer med at vi blir færre fagfolk per pasient framover. Det betyr at vi må bruke ressursene våre annerledes for å treffe bedre på behovene. Vi må lykkes med forebygging av uhelse, vi må organisere vår felles helsetjeneste bedre, bli enda flinkere til å ta i bruk kunnskapsbaserte metoder og teknologi, og sørge for at fagfolka får mer tid til å konsentrere seg om pasienten og om fagutvikling.
• Anerkjenn alle fagfolka! Utan dei har me ikkje helsetenester
Vår felles helsetjeneste skal være en god arbeidsplass. Faglig fellesskap, muligheten til å påvirke egen arbeidshverdag og å se at jobben man gjør betyr bedring for pasienten, er avgjørende. Jeg ønsker at fagfolk skal ha nok tid til pasientene, men også tid til å engasjere og involvere seg i den faglige utviklingen av tjenestene.
Vi har nylig lagt fram to viktige stortingsmeldinger – Opptrappingsplanen for psykisk helse og Eldrereformen Fellesskap og mestring - Bo trygt hjemme. I begge disse er fagarbeidere en del av løsningene fremover.
Vår regjering har ansvar for et trygt og godt organisert arbeidsliv for alle fagfolk, hvor hele og faste stillinger er standarden og hvor god oppgavedeling er sentralt. Mange lykkes allerede, men enda har vi arbeid foran oss.
• Oslo bevilger 175 millioner til kompetanseløft i helse- og omsorgssektoren
Vi skal utvikle tiltak for å rekruttere og beholde fagfolk, og utvikle deres kompetanse. Mange løsninger utformes lokalt, og bygger opp under de nødvendige grepene knyttet til god grunnbemanning, bedre organisering, god ledelse og riktig oppgavedeling på tvers av personellgrupper. Sånn får fagfolkene brukt sin kompetanse til det beste for pasienten og brukeren.
Mer tid til pasienter og fagutvikling er også kjernen i tillitsreformen. Den slår fast at vi skal detaljstyre mindre og heller øke handlingsrommet for dem som jobber i vår felles helsetjeneste. Ingen skal gå med klump i magen fordi de ikke har tid til pasientene.
• Regjeringens eldremelding skal sørge for en bedre oppgavefordeling og heltidskultur i eldreomsorgen
Psykisk uhelse er ett av vår tids største folkehelseproblemer. Det krever politikk som står seg over tid. Derfor er Opptrappingsplanen for psykisk helse et viktig grep. Den skal peke retning og sørge for at vi gjør en solid innsats i fellesskap.
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
Ingvild Kjerkol
Stortinget
Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
Ingvild Kjerkol
Stortinget