Tri Nguyen Dinh
prosjektleder for Menn i helse
I et innlegg i Fagbladet 19. oktober er helsefagarbeider Kristian L. Sørensen kritisk til Menn i helse-prosjektet. Dette rekrutteringsprosjektet drives av KS i samarbeid med NAV, Helsedirektoratet, kommuner og fylkeskommuner.
Sørensen mener vi først må sørge for å gi dagens helsefagarbeidere nok hele stillinger, før det brukes ressurser på å rekruttere spesielle grupper inn i yrket.
Deltid i helse og omsorg i kommunene er en stor utfordring. KS og arbeidstakerorganisasjonene har i flere år hatt et forpliktende samarbeid om å redusere deltidsarbeid og utvikle heltidskultur. Utviklingen går heldigvis i riktig retning.
• Iren Luther: «Menn i helse» er ingen «snarvei» til fagbrev!
Det er viktig at flere jobber heltid i helse og omsorg i kommunene fordi behovet for kompetent arbeidskraft er så stort, og bare vil bli større i takt med at det blir flere eldre. Det er altså ingen grunn til å bekymre seg for at helsefagarbeidere som får fagbrev gjennom Menn i helse, skal fortrenge de som allerede jobber i kommunene. Det er mer enn nok arbeid til alle.
Siden 2010 har over 800 menn mellom 25 og 55 år tatt fagbrev som helsefagarbeider gjennom Menn i helse. Ni av ti av dem har en jobb i helsesektoren. Deltakerne må først gjennom en grundig utvelgingsprosess, før de får en tre måneders praksisperiode på sykehjem eller tilsvarende, med tett veiledning.
De som etter det vurderes som egnet og motivert, får tilbud om et komprimert opplærings- og praksisløp fram til fagbrev, slik opplæringsloven gir voksne mulighet til.
• Hvordan skal deltidsansatte Victoria Thelise (23) klare å samle 8000 timer til fagbrevet?
Det er ett viktig aspekt ved Menn i helse som Sørensen ikke nevner. Alle menn får ikke denne muligheten til å restarte utdanning og yrkesvalg, bare de som mottar en ytelse fra NAV, fordi de er arbeidsløse – som regel.
Det er altså heller ingen grunn til å bekymre seg for at Menn i helse er et prosjekt som koster masse penger. Det er tvert imot en veldig god investering, som gir samfunnet store gevinster.
Menn i helse gjør passive trygdemottakere til aktive deltakere i arbeidslivet og dermed skattebetalere. Livet blir bedre for hver enkelt, og de blir en viktig ressurs i velferdssamfunnet.
• Kvinner i Tones (58) yrkesgruppe er på sykefraværstoppen: – Det blir for tøft for kroppen
«Menn i helse er et glimrende eksempel på hvordan menn kan gå fra utenforskap til utdanning og jobb i kommunesektoren», sa NAV-direktør Hans Christian Holte på Arendalsuka i sommer.
Menn i helse er nå et tilbud i 140 kommuner i alle fylker, bortsett fra Møre og Romsdal og Oslo. Det er åpnet for kvinner og det er satt i gang et pilotprosjekt, Prepp, for innvandrere med svake norskferdigheter. De får et forberedende år i et vekselløp mellom språkopplæring i praksis og undervisning i norsk, helsenorsk og fellesfag.
KS mener Menn i helse kan bli en mer permanent ordning som også omfatter kvinner.
LANGT NEDE: Assistenter på SFO og skole er på den laveste delen av lønnsoversikten. (Illustrasjonsbilde).
Sissel M. Rasmussen
KRAV: LO og NHO, her ved toppene Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik, utveksler sine krav i lønnsoppgjøret 14. mars.
Jan-Erik Østlie/Leif Martin Kirknes
2023: Slik startet mellomoppgjøret for to år siden. LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid hilser. Oppgjøret ble ikke løst før LO hadde streiket i fire dager.
Tormod Ytrehus
TAPTE IGJEN: Beredskapsforelder Bente Øiestad sammen med advokat Morten Mønnich fra Fagforbundet.
Kristin Svorte
FORKJELL PÅ FOLK: I noen få jobber er månedslønna over 185.000 kroner.
Gorm Kallestad / NTB
Årets lønnsoppgjør starter med at LO og NHO utveksler sine krav fredag 14. mars.
Colourbox
KS
Tri Nguyen Dinh
KS