JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Menn i helse gir store samfunnsgevinster

2022102414480620221024144802

Tri Nguyen Dinh

Menn i helse er et suksessprosjekt som gir store samfunnsgevinster: Inkludering i arbeidslivet, kompetanse i kommunenes helse og omsorgstjenester og større kjønnsmangfold.

prosjektleder for Menn i helse

I et innlegg i Fagbladet 19. oktober er helsefagarbeider Kristian L. Sørensen kritisk til Menn i helse-prosjektet. Dette rekrutteringsprosjektet drives av KS i samarbeid med NAV, Helsedirektoratet, kommuner og fylkeskommuner.

Sørensen mener vi først må sørge for å gi dagens helsefagarbeidere nok hele stillinger, før det brukes ressurser på å rekruttere spesielle grupper inn i yrket.

Deltid i helse og omsorg i kommunene er en stor utfordring. KS og arbeidstakerorganisasjonene har i flere år hatt et forpliktende samarbeid om å redusere deltidsarbeid og utvikle heltidskultur. Utviklingen går heldigvis i riktig retning.

• Iren Luther: «Menn i helse» er ingen «snarvei» til fagbrev!

Det er viktig at flere jobber heltid i helse og omsorg i kommunene fordi behovet for kompetent arbeidskraft er så stort, og bare vil bli større i takt med at det blir flere eldre. Det er altså ingen grunn til å bekymre seg for at helsefagarbeidere som får fagbrev gjennom Menn i helse, skal fortrenge de som allerede jobber i kommunene. Det er mer enn nok arbeid til alle.

Siden 2010 har over 800 menn mellom 25 og 55 år tatt fagbrev som helsefagarbeider gjennom Menn i helse. Ni av ti av dem har en jobb i helsesektoren. Deltakerne må først gjennom en grundig utvelgingsprosess, før de får en tre måneders praksisperiode på sykehjem eller tilsvarende, med tett veiledning.

De som etter det vurderes som egnet og motivert, får tilbud om et komprimert opplærings- og praksisløp fram til fagbrev, slik opplæringsloven gir voksne mulighet til.

Hvordan skal deltidsansatte Victoria Thelise (23) klare å samle 8000 timer til fagbrevet?

Det er ett viktig aspekt ved Menn i helse som Sørensen ikke nevner. Alle menn får ikke denne muligheten til å restarte utdanning og yrkesvalg, bare de som mottar en ytelse fra NAV, fordi de er arbeidsløse – som regel.

Det er altså heller ingen grunn til å bekymre seg for at Menn i helse er et prosjekt som koster masse penger. Det er tvert imot en veldig god investering, som gir samfunnet store gevinster.

Menn i helse gjør passive trygdemottakere til aktive deltakere i arbeidslivet og dermed skattebetalere. Livet blir bedre for hver enkelt, og de blir en viktig ressurs i velferdssamfunnet.

Kvinner i Tones (58) yrkesgruppe er på sykefraværstoppen: – Det blir for tøft for kroppen

«Menn i helse er et glimrende eksempel på hvordan menn kan gå fra utenforskap til utdanning og jobb i kommunesektoren», sa NAV-direktør Hans Christian Holte på Arendalsuka i sommer.

Menn i helse er nå et tilbud i 140 kommuner i alle fylker, bortsett fra Møre og Romsdal og Oslo. Det er åpnet for kvinner og det er satt i gang et pilotprosjekt, Prepp, for innvandrere med svake norskferdigheter. De får et forberedende år i et vekselløp mellom språkopplæring i praksis og undervisning i norsk, helsenorsk og fellesfag.

KS mener Menn i helse kan bli en mer permanent ordning som også omfatter kvinner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy