JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet ber Helse Sør-Øst lære av feilene fra Østfold og Akershus:

– Det er uklokt å legge et nytt sykehus til en tomt uten mulighet til utvidelse

DEMONSTRERTE: Flere lag og foreninger, inkludert Fagforbundet i Oslo, møtte på denne støttedemonstrasjonen for bevaring av Ullevål sykehus.

DEMONSTRERTE: Flere lag og foreninger, inkludert Fagforbundet i Oslo, møtte på denne støttedemonstrasjonen for bevaring av Ullevål sykehus.

Stian Lysberg Solum / NTB

Fagforbundet i Oslo har ikke gitt opp kampen for å redde Ullevål sykehus.

2022022516513320220225165133

karin.svendsen@fagbladet.no

Styret i Helse Sør-Øst og regjeringa vil legge ned Ullevål sykehus, ett av lokalsykehusene til hovedstadens over 600.000 innbyggere. Men alle partiene i Oslo (unntatt Høyre) og fagforeningene ved Oslo universitetssykehus stritter imot. Fagforbundet er en av dem.

– Utfordringa er at Helse Sør-Øst velger å bruke ei tomt som ikke passer til sykehuset, sier Anna Elisabeth Uran, nestleder i Fagforbundet Oslo.

For lite område

Det er ifølge Uran to hovedgrunner til at området som Rikshospitalet i dag ligger på, ikke passer til et nytt sykehus. For det første er tomta for liten slik at det må bygges høyere enn det som per i dag er lov i Oslo. Med unntak for enkelte områder er 42 meter maksimal lovlig høyde i Oslo.

– Det betyr trolig at byggene ikke er planlagt ut ifra god pasientbehandling, men hvor mange kvadratmeter det er mulig å få stablet over hverandre, mener Uran.

Bare én innkjøring

For det andre er det ikke mulig med mer enn én vei inn til og ut fra det planlagte sykehuset.

– All trafikk kommer fra Ring 3, byens tettest trafikkerte vei. Det betyr stor fare for forsinkelser ved utrykning, mener Uran.

Bygger for smått

Nestlederen i Fagforbundet Oslo er redd for at Helse Sør-Øst vil gjenta feilen fra Østfold og Akershus. Uran minner om at Akershus universitetssykehus fra 2001 allerede er for lite og må bygges ut. Det samme gjelder Sykehuset Østfold, som ifølge henne var for lite allerede da det sto ferdig i 2006.

– Da er det uklokt å legge et nytt sykehus til en tomt uten mulighet til utvidelse, sier hun.

Motstanderne av å legge ned Ullevål sykehus mener det er større muligheter for å få plass til alle funksjoner ved å modernisere deler av bygningsmassen på Ullevål i tillegg til å bruke noe av tomta til å bygge nytt.

Helse Sør-Øst i dialog

Nå ligger saken hos Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

Kommunikasjonsrådgiver Nina Cecilie Olkvam vil ikke besvare Urans argumenter mot nedleggelse av Ullevål spesifikt, men svarer i en epost til Fagbladet at «Spørsmålene (…) samsvarer med flere høringsinnspill som er gitt til planforslaget (…). Disse er svart ut og følger saken videre. Reguleringsprosessen pågår fremdeles, og vi er i god dialog med plan- og bygningsetaten.»

Uran frykter at regjeringa vil overkjøre kommunen dersom Oslo ikke godkjenner planene til Helse Sør-Øst.

I regjeringserklæringen Hurdalsplattformen skriver Ap-/Sp-regjeringen at den vil «gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer».

– Men siste ord er ikke sagt. Regjeringa har jo også lovet ikke å overkjøre lokale myndigheter, sier nestlederen i Fagforbundet Oslo.

Her kan du lese høringsuttalelsene til Ullevål-utbyggingen fra bydeler, organisasjoner og enkeltpersoner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy