JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet med stikk til høyresiden:

– Husk at originalen alltid er bedre enn blåkopien

– Så stor er forskjellen på høyre- og venstresiden når det gjelder offentlig/privat velferd, mente næringsminister og Ap-nestledder Jan Christian Vestre i duell med Høyres Henrik Asheim. Fra v: Olaug Bollestad, KrF, Bjørnar Moxnes, Rødt, Sveinung Rotevatn, Venstre Sigbjørn Gjelsvik (delvis skjult), Sp, Asheim, ordstyrer Tone Foss Aspevoll, Vestre, Hans Andreas Limi, Frp, Arild Hermstad, MDG og Kirsti Bergstø, SV.

– Så stor er forskjellen på høyre- og venstresiden når det gjelder offentlig/privat velferd, mente næringsminister og Ap-nestledder Jan Christian Vestre i duell med Høyres Henrik Asheim. Fra v: Olaug Bollestad, KrF, Bjørnar Moxnes, Rødt, Sveinung Rotevatn, Venstre Sigbjørn Gjelsvik (delvis skjult), Sp, Asheim, ordstyrer Tone Foss Aspevoll, Vestre, Hans Andreas Limi, Frp, Arild Hermstad, MDG og Kirsti Bergstø, SV.

Per Flakstad

Høyrepolitiker Henrik Asheim takket for at han fikk slippe levende ut av «løvens hule», men måtte finne seg i å høre næringsminister Jan Christian Vestre fra Ap minne alle på kommunalkonferansen om at originalen alltid vær bedre enn blåkopien.

2023060715285120230608081343

per.flakstad@fagbladet.no

Anledningen var partilederdebatten som avsluttet årets kommunalkonferanse, og som var en slags opptakt til valgkampen foran høstens kommunevalg.

Samtlige av deltakerne var rørende enige om at prisstigningen må under kontroll og at det er viktig med en økonomisk politikk som trygger både arbeidsplasser og folks hverdag. Men veien fram til målet var de ikke fullt så enige om.

– Lakselobbyen har sagt høyt og tydelig fra hva den mener om grunnrenteskatt. Samtidig øker matkøene her i landet, men det har foregått i det stille. Politikk handler om å lytte, og det spiller en viktig rolle hvem som blir hørt, sa SV-leder Kirsti Bergstø.

Offentlig/privat velferd skiller høyre- og venstresiden

Debatten viste at det er stor forskjell på høyre- og venstresiden blant annet når det gjelder synet på om velferdstjenestene skal drives av det offentlige eller av private selskaper.

Mener «bendelormøkonomi» kan sette hele velferden i fare

– Jeg mener vi må bort fra ordet privatisering. Vi snakker ikke om å selge en vare. Velferdstjenestene skal fortsatt finansieres av det offentlige, men vi trenger et mangfold av aktører og et differensiert tilbud der vi i Høyre mener at også private kan spille en viktig rolle, sa første nestleder i Høyre, Henrik Asheim.

Erna Solberg bløffer om ansattes kår i privat velferd, mener Fagforbundet

– Velferdspenger skal dekke behov, ikke deles ut som overskudd

Hans hovedmotstandere i den debatten var Bergstø og Rødt-leder Bjørnar Moxnes. 

– Pengene vi bevilger til våre velferdstjenester skal brukes til å dekke behovene til de som trenger hjelp fra det offentlige. De skal ikke sendes ut av landet som overskudd til eierne av private selskaper, sa Bergstø.

– Vi skal være en garantist for at offentlige velferdstjenester skal drives av det offentlige, sa Moxnes.

Næringsminister og Ap-nestleder Jan Christian Vestre kunne møte Aasheim på at han kunne godta et lite innslag av private eller ideelle drivere av velferdstjenestene, men han mente også at det er en grunnleggende forskjell på Arbeiderpartiet og høyresiden.

– Med det frislippet høyresiden sier de ønsker, vil vi miste styringen over de tilbudene som jeg vil karakterisere som gullet i velferden vår, sa han.

Oslo bevilger 175 millioner til kompetanseløft i helse- og omsorgssektoren

Verdivalg

Både Asheim og Vestre er enige om at dette kommer til å bli en viktig sak i den kommende valgkampen.

– Men den store utfordringen er ikke om sykehjem og barnehager skal drives av kommunene selv eller av private firmaer eller ideelle organisasjoner. Noe av det viktigste er at vi er mange nok til å gjøre de viktige jobbene som gode velferdstjenestene trenger. Og da er det ikke betryggende at den sittende regjeringen skviser private ut av tjenestene og på den måten reduserer tilbudet, sa Asheim.

– Valget mellom velferdstjenester som drives av det offentlige eller private er et verdivalg, repliserte Vestre. Han minnet om at offentlige ansatte kan være vel så effektive og kan utvikle tjenester minst like godt som private hvis de får tillit og kan slippe kreativiteten løs.

Han ble fulgt opp av Kirsti Bergstø: – Vi må slutte å snakke om offentlige tjenester som en utgiftspost samtidig som vi kaller det verdiskaping når det er private selskaper som utfører de samme tjenestene. Vi må se på hvilke behov befolkningen har, og så må kommunene få økonomi til å bygge opp gode fellesskapsløsninger slik at behovene kan dekkes, sa hun.

– Den store utfordringer er nok folk

En avklaring i debatten sto MDG-leder Arild Hermstad for. Da han ble utfordret til å velge om miljøpartiet støtter venstre- eller høyresiden sa han at partiet i Oslo har valgt Ap og SV i to kommunevalg, og han sa at det var valget deres også i høst.

Fremskrittspartiet står sammen med Høyre i debatten om private drivere av velferdsinstitusjoner: I stedet for å redusere behandlingstilbud for å kvitte seg mede private, må vi slippe alle gode krefter til og heller øke kapasiteten, sa Hans Andreas Limi.

Partileder Olaug Bollestad i KrF var opptatt av å slippe til de ideelle driverne at velferdstjenester, mens første nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn, ønsket å nyansere debatten med at det de fleste steder var få privatdrevne sykehjem i forhold til offentlige, og at den viktige utfordringen var å få nok folk i spesielt pleie- og omsorgstjenestene.

Minnet om Gerhardsen

Bjørnar Moxnes trakk fram et gammelt Gerhardsen-sitat: – Ingen skal få kake før alle har fått brød.

– Dette er ikke et kostholdsråd, men sier noe om at ingen skal kunne forsyne seg med desserten før alle har fått den maten de trenger. Mange i Norge har det vanskelig nå som prisnivået og rentene har steget kraftig. Derfor er det viktig å øke minsteytelsene til dem som trenger det, sa han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy