JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil kutte i eiendomsskatten

– Regjeringen vil bygge ned offentlig sektor og åpne opp for mest mulig privatisering av offentlige tjenester, sier Fagforbundets nestleder Odd-Haldgeir Larsen.

MINDRE OFFENTLIG SEKTOR: - Redusert eiendomsskatt er ett av flere elementer i regjeringens store prosjekt om å bygge ned offentlig sektor, mener nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen.

MINDRE OFFENTLIG SEKTOR: - Redusert eiendomsskatt er ett av flere elementer i regjeringens store prosjekt om å bygge ned offentlig sektor, mener nestleder i Fagforbundet, Odd-Haldgeir Larsen.

Sissel Rasmussen/Kari-Sofie Jenssen

Kutt i eiendomsskatt føyer seg inn i en lang rekke der arveavgiften er fjernet, formueskatten betydelig redusert , og maskinskatten fjernes fra 2019, mener Fagforbundets nestleder.

2018011709121420230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

– Vi må enten kvitte oss med 60 lærere eller stenge et sykehjem. Et alternativ er å kutte brøyting, vedlikehold av veiene og slukke gatelysene, sier ordfører Robin Koss (Ap) i Porsgrunn til NRK.

Hvis kommunen må redusere eiendomsskatten fra dagens maksimum på 7 promille til 5, betyr det 41 millioner i tapte inntekter, ifølge ordføreren.

– Opposisjonen på Stortinget har nå en gyllen mulighet til å stå sammen mot regjeringen

– Vil bygge ned offentlig sektor

– Dette er nok et forslag som viser hva som er regjeringens store prosjekt, nemlig å bygge ned offentlig sektor og åpne opp for mest mulig privatisering av offentlige tjenester, sier Fagforbundets nestleder Odd-Haldgeir Larsen.

Nestlederen mener en redusert mulighet til å få inntekter gjennom eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger føyer seg inn i en lang rekke der arveavgiften er fjernet og formueskatten betydelig redusert for dem med store formuer. I tillegg skal eiendomsskatt på produksjonsutstyr, den såkalte maskinskatten, fjernes fra 2019.

– Redusert eiendomsskatt for kommunene, kunne vært kompensert med inntekter fra staten. Men det virker ikke som om regjeringen tenker i de baner, og dessuten får jo staten også redusert inntektene sine.

– Når vi i Fagforbundet og fagbevegelsen snakker om offentlige tjenester, så mener vi tjenester som offentlig sektor leverer til innbyggerne. Når vi ser rundt oss, ser vi at land som er preget av stabilitet og regnet som gode velferdssamfunn med små økonomiske og sosiale forksjeller nettopp er land med en sterk offentlig sektor.

– Dagens regjeringen ser ut til å mene at hvem som helst kan levere offentlige tjenester, og vi ser mer og mer hvordan dette preger politikken deres, sier Larsen.

– Offentlige sykehus avmagres. Private sykehus på fetekur

Utfordrer lokalpolitisk handlerom

I dag har rådmannsforeningen i Fagforbundet årsmøte. Der vil etter alle solemerker Svein Skisland, rådmann i Vennesla kommune, bli valg til ny leder. Også han er bekymret for regjeringens planer om kutt i eiendomsskatten.

– Først har den bestemt at maskinskatten skal kuttes fra 2019. Nå vil den redusere kommunens muligheter til å få inntekter gjennom eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger. Dette utfordrer det lokalpolitiske handlingsrommet, og vil gi innbyggerne mange steder i landet dårligere kommunale tjenester, sier han.

Vennesla har i dag en eiendomsskatt på 4,5 promille, og vil ikke få redusert inntekt hvis regjeringens forslag skulle bli en realitet. Men Skisland ser at mange av hans rådmannkolleger vil få store utfordringer når de skal forsøke å lage budsjetter der inntektene fra eiendomsskatt er redusert.

– Eiendomsskatten er en viktig inntekt for mange kommuner. Når inntektsmuligheten reduseres, vil det gå ut over tjenestetilbudet, og rådmenn flere steder vil måtte gå inn for tøffe prioriteringer og upopulære kutt, sier han.

68 kommuner vil tape inntekter hvis regjeringen får gjennomført planene sine om å kutte maksimumsgrensen for eiendomsskatt. Inntektstapet er anslått til mellom 340 og 400 millioner kroner.

I tillegg vil flere kommuner bli rammet når maskinskatten fjernes i 2019. Tapet er anslått til mellom 800 millioner kroner og en milliard. Samtidig har regjeringen varslet overgangsordninger og mulige unntak.

Opposisjonen spår økte forskjeller med den nye regjeringen

– Ikke rettferdig

– Det er sikkert noen som synes dette er en gladsak, men jeg synes regjeringen kunne fortalt det som det er, nemlig at det reduserer kommunenes inntekter og mulighetene for å levere tjenester til innbyggerne, sier ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret (Ap) til Dagbladet.

Også direktør for interessepolitikk i KS, kommunenes interesseorganisasjon, Helge Eide, er kritisk til regjeringens måte å kutte skatt på.

– Enkelt sagt vil regjeringen ta æren for å redusere skattene. Samtidig overlater den til lokalpolitikerne å forklare hvilke kutt som må gjøres i kommunene. Det synes vi i KS ikke er spesielt rettferdig, sier han til NRK.

Ikke støtte fra KrF

Det er slett ikke sikkert den nye regjeringen vil få gjennomslag for å kutte eiendomsskatten, selv med Venstre som regjeringsparti. Ingen av de rødgrønne partiene kommer til å støtte det, og dermed trengs støtte fra KrF for å sikre flertall. Kommunalpolitisk talsperson, Torild Bransdal, sier til Dagbladet at partiet ikke kommer til å gi en slik støtte.

– Først begynte de med maskinskatten, og nå ser vi at de fortsetter å bygge ned kommunenes muligheter til å påvirke egne inntekter. Jeg er bekymret for at dette kommer til å ramme næringssvake kommuner i distriktene, sier hun.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide sier at partiet neppe kommer til å støtte kutt i eiendomsskatten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy