– Selv om streiken er avblåst er ikke kampen over, sier skuffet streikeleder
STREIKELEDER: Marius Bjørndalen er stolt over de som har stått på hver dag gjennom streiken og mener alle fortjener en stor takk for at de stiller opp for noe som ikke angår dem selv.
Fagforbundet
– Det er grunn til å reise spørsmål om det har vært reelle forhandlinger, sier Hadia Tajik (Ap).
guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no
I går ettermiddag stanset statsråd Anniken Haugli (H) sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd på grunn av fare for liv og helse. Partene LO Stat, YS og Spekter avsluttet derfor streiken slik at alle i dag går på jobb som normalt.
Dette skjedde etter at Sykeshuset Østfold fredag varslet Helsetilsynet om at streiken førte til tap av helse og livskvalitet og fare for tap av liv, mens partene selv hadde meldt enda en opptrapping, ifølge Dagens Medisin.
– Særdeles skuffet
Varslet ble sendt inn uten dialog med streikeleder ved sykeshuet, Marius Bjørndalen, ifølge ham selv.
Han er skuffet over sykehusets ledelse som etter hans mening lar seg bruke til noe han anser som politisk spill. Han mener de heller burde søkt om dispensjasjon for ekstra arbeidskraft, noe sykehuset ville fått innvilget på sekundet.
– Jeg er særdeles skuffet over sykehusledelsen som undergraver sine ansattes streikerett ved å ikke søke dispensasjon. I stedet løper de høyreregjeringens ærend og presser oss inn i en tvungen lønnsnemnd, sier han.
– Ansvarlig streikeuttak
Fagforbundet mener streikeuttaket har vært ansvarlig hele veien og det er lagt mye arbeid i at pasienters liv og helse ikke skal rammes.
Bjørndalen forteller at han fikk vite om varslet gjennom journalister og at han heller ikke fikk ta del i avgjørelsen om å varsle Helsetilsynet.
– Det er skuffende at man i den ene sammenhengen løfter frem den norske modellen og trepartssamarbeidet som en suksesshistorie, når man i neste øyeblikk ikke er villig til å ha dialog med oss eller søke dispensasjoner knyttet til en lovlig streik, sier han.
Han opplever situasjonen som urimelig og urettferdig. Nå håper han at Regjeringen tar ansvar og innvilger kravet slik at alle får pensjon fra første krone.
SKUFFET: – Jeg er særdeles skuffet over sykehusledelsen som undergraver sine ansattes streikerett, sier Marius Bjørndalen.
Fagforbundet
Fortsetter å kjempe
Fra 29. mai har ansatte i seks helseforetak streiket for at også deltidsansatte i stillinger under 20 prosent skal få pensjon fra første krone. I går endte det i tvungen lønnsnemnd.
– Selv om streiken er avblåst er ikke kampen over. Vi i Fagforbundet vil kjempe videre til denne diskrimineringen av de med minst stillinger er over, sier Bjørndalen.
Streikelederen er stolt av medlemmene, som har stått i streik for noe som ikke angår dem selv.
– Som streikeleder er jeg umåtelig stolt over den innsatsen våre medlemmer har lagt ned. De har vist pågangsmot og streikevilje. Dette er arbeiderbevegelsen på sitt beste og solidaritet i praksis, sier han.
Totalt ville 810 sykehusansatte ha vært i streik fra i dag om ikke Regjeringen hadde satt en stopper.
Gjentakende historie
Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, setter spørsmålstegn ved om det har vært reelle forhandlinger med de streikende i forkant av streikeslutten.
– Vi tar Regjeringens beslutning til etterretning, men det er grunn til å reise spørsmål om det har vært reelle forhandlinger med tanke på forhistorien. Arbeiderpartiet har foreslått pensjon fra første krone mange ganger, men hver gang har det blitt stemt ned av høyrepartiene.
TVILER: Hadia Tajik oppfordrer ingen til å akseptere noe annet enn pensjon fra første krone. Her under fanemarkeringen på fredag.
Hanna Skotheim
Så sent som i januar ble Aps forslag om pensjon fra første krone også i privat sektor nedstemt av høyresiden.
Foreløpig er det satt igang en utredning som gjør at Regjeringen ikke trenger å ta en endelig avgjørelse ennå. Tajik mener avgjørelsen må tas nå.
– Regjeringen har skjøvet dette foran seg ved å sette i gang en utredning. Arbeiderpartiet kommer til å fortsette å jobbe for at alle skal få pensjon fra første krone, sier hun.
Under fredagens fanemarkering i Oslo oppfordret hun de streikende til å ikke akseptere noe annet enn samme pensjon som statsministeren selv; pensjon på hundre prosent av lønnen sin.
– Vi skal sikre forsvarlig drift
Ledelsen ved Sykehuset Østfold svarer slik på påstandene om at de har latt seg bruke i et politisk spill og at tillitsvalgte ikke var involvert i beslutningen om å varsle Helsetilsynet:
– Vår rolle er å sikre forsvarlig drift i sykehuset, også under en streik. Vi beskriver situasjonen ut fra våre risikovurderinger, og melder dette videre til Fylkesmannen som er tilsynsmyndighet og som må vurdere alvorligheten i dette, skriver Thor Øivind Olsen, HR-direktør i Sykehuset Østfold i en e-post til Fagbladet.
– Antall streikende har gradvis økt, og mange av de streikende har nøkkelfunksjoner når det gjelder å legge til rette for pasientundersøkelser og behandling. Med et så stort omfang av ubehandlede dokumenter, var det ikke et alternativ å søke om dispensasjoner for enkelte medarbeidere, skriver Olsen.