JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

12 kroner mer i timen og bedre pensjon når kommunen tar over omsorgstjenester

Norlandia-skiltene er nede, og kommunen er arbeidsgiver. Plasstillitsvalgt Helge Landgren er fornøyd.

Norlandia-skiltene er nede, og kommunen er arbeidsgiver. Plasstillitsvalgt Helge Landgren er fornøyd.

Pål Andreassen

Helge og flere enn 200 kolleger får høyere lønn og bedre pensjon.

2018121413043920230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Prislappen fikk Ap-ordføreren til å steile. Så fikk hun se hva pengene går til når kommunen overtar omsorgstjenester.

– Det koster å behandle ansatte skikkelig.

Det sier Ap-ordfører Hanne Tollerud i Moss etter at de rødgrønne godkjente en regning på 9,6 millioner kroner for å overføre sykehjem fra privat til kommunal drift.

Prislappen består av:

• Fire millioner kroner i økte personalkostnader når de ansatte får ny pensjonsavtale

• 2,6 millioner kroner til å utbedre kjøkkenet på sykehjemmet.

• Tre millioner kroner for å dekke opp en tidligere underbudsjettering på hjemmetjenester, en utgift kommunen uansett hadde fått.

– Den største posten er pensjon. At pensjonsutgiftene stiger såpass, beskriver hvor lite ansatte i kommersielt drevne sykehjem sitter igjen med når de selv blir pensjonister, sier Ap-ordføreren.

Forøvrig er kostnadene for det meste engangsutgifter, og nye anbud ville også kostet, påpeker rødgrønn side.

Debatter i hele landet

Ved lokalvalget i 2015 gjorde rødgrønne partier et brakvalg over hele landet.

304 kommuner fikk en ordfører fra enten Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. Begge er partier som lovet velgerne mindre konkurranseutsetting og at kommunene skulle ta omsorgstjenester tilbake i kommunal drift.

Nå er tiden inne for å innfri løftene.

De fleste kontrakter i omsorgsmarkedet er nemlig på fire til seks år. Kontrakter inngått i forrige periode har dermed utløpt eller er i ferd med å løpe ut. Derfor preges kommunestyremøter i disse budsjettider av ord som «rekommunalisering» og «egenregi».

Kommentar: Hvem har de mest ideologiske brillene på?

Kommunen tar tilbake driften

I Moss overtok de rødgrønne styret av kommunen i fjor sommer da MDG byttet side.

Dermed startet et arbeid for å ta tilbake driften av Orkerød sykehjem og Skoggata bo- og servicesenter, som Høyre og Frp hadde satt ut til kommersielle selskaper i årene før.

Omsorgskonsernet Norlandia vant anbudet på driften av Orkerød sykehjem. Det til tross for at tilbudet var ti millioner kroner høyere enn om kommunen selv skulle drifte det.

Skoggata bo- og servicesenter ble i fjor landskjent etter at Norlandia hemmeligholdt avviksrapporter om mislykket sårstell og larver i sårene på en av beboerne. Politikerne reagerte kraftig på det som ble avdekket.

Nå skal driften tilbake i kommunens regi. Samtidig avvikler Moss fritt brukervalg i hjemmetjenesten med flere private tilbydere, blant annet Orange helse.

– Moss er en by som får stadig flere eldre. Da må vi rigge oss slik at ikke operatører utenfra skal tjene penger på tjenesten. Vi trenger å bruke det på de eldre, sier ordfører Hanne Tollerud.

Får 12 kroner mer i timen

På Orkerød sykehjem møter vi plasstillitsvalgt Helge Landgren i døren der Norlandia-skiltene nettopp er tatt ned.

Ordføreren var nylig på besøk og ønsket de 150 ansatte på Orkerød velkommen «tilbake». Totalt er har kommunen overtatt ansvar for over 200 ansatte de siste månedene.

Landgren har vært på Orkerød siden forrige gang sykehjemmet var kommunalt, og har vært plasstillitsvalgt de siste seks årene med kommersiell drift.

– Det var en flink ledelse i Norlandia. Det skal de ha, sier han, men vil helst ikke si mer om forrige arbeidsgiver.

– For meg utgjør ny tariff 12 kroner mer i timen. De fleste går opp i lønn siden ansiennitetsstigen i kommunen er lengre. (16 år mot fire i Norlandia) I tillegg får vi skikkelig pensjon. Jeg har ikke mottatt noe annet enn positive meldinger fra noen, forteller Landgren.

Prislapp på ti 9,6 millioner

Fagbladet har fulgt utviklingen i Moss; fra flere år med konkurranseutsetting og til dagens snuoperasjon fra det nye rødgrønne styret.

Temperaturen i budsjettdebatten har vært høy i vinter. Frp beskylder de rødgrønne for å være drevet av ideologi. Slik de rødgrønne beskyldte høyresiden for tidligere.

– Nesten ti millioner kroner for å rekommunalisere. Sosialistene setter ideologi framfor fornuft, tordner leder av Moss Frp Niklas Eriksen i Moss Avis.

På sosiale medier spisses debatten ytterligere.

– Rådyr ideologi, følger Høyres Jørn R. Wille opp med. Opposisjonen mener pengene heller burde gått til bedre omsorg.

Plasstillitsvalgt Helge Landgren har liten forståelse for at det blir debatt rundt pensjon til de ansatte.

– Jeg skjønner ikke hvordan de kan sette våre pensjonsavtaler opp mot penger til omsorg for eldre. Vi blir også eldre en dag. Det er ikke god eldreomsorg å gjøre dem som har stått hele livet i sliteyrker til fattige eldre, sier han.

Milliardærer mot eiendomsskatt saksøker Oslo kommune

Steilet da hun så regning

Den ferske Ap-ordføreren Hanne Tollerud (A) innrømmer at hun steila da regningen for å ta tjenesten tilbake i kommunal regi ble lagt på bordet.

– Jeg syntes det var mye først, men jeg tar dette med knusende ro etter at vi fikk postene oppbrutt.

Får færre oppdrag

Det er ikke bare i Moss at de rødgrønne valgløftene er i ferd med å innfris.

Det kommersielle markedet for omsorgstjenester er nemlig i ferd med å skrumpe inn, skal vi tro NHOs rapport om helsenæringens verdi i år.

Syv av ti medlemsbedrifter i NHO innen drift av sykehjem, psykiatri, barnevern, rusomsorg med mer, oppgir i rapporten at tilbakeføring av privatdrevne helsetjenester til offentlig regi er en utfordring for driften.

Helsefagarbeider Siri Wiggen og sykepleier Bojana Rajic-Miletic studerer vaktlister og oppgaver.

Helsefagarbeider Siri Wiggen og sykepleier Bojana Rajic-Miletic studerer vaktlister og oppgaver.

Pål Andreassen

– Det er personalet de kan spare på

På vei ut av Orkerød sykehjem møter vi en av de mest erfarne helsefagarbeidere i byen, Inge Marie Martinsen.

Hun kunne gått av med alderspensjon for fire år siden, men valgte å stå i jobben. Hun er ikke motstander av privat drift, men vil være realistisk.

– Det er personalet det kan spares på. Det var Norlandia villig til å gjøre, sier hun, men ønsker også å understreke at alt ikke er svart hvitt.

– Det kan sies mye om hvordan Norlandia sparer på bekostning av ansatte, men en ting vil jeg si; de var gode til å ta vare på beboerne.

Hun ramser opp flere ting som gjør billigere når sykehjem er på anbud:

– Det spares på frafall av tillegg når ansatte er syke, det er et annet system for inneklemte dager og en turnus som er billigere for arbeidsgiver. Men det blir dårligere for den ansatte, sier hun.

Direktør i privat barnehagekonsern ut mot Fagforbundet

– Ønsket oss lenge

Hovedtillitsvalgt Frank Bergflødt i Fagforbundet Moss og Våler er svært fornøyd med at det blir mer kommunal drift av sykehjem. Og han er fornøyd med prosessen.

– Tilbakeføring til kommunen har gått forbausende bra, sier Bergflødt.

På Fagforbundets kontor i Moss sentrum har tillitsvalgte gått gjennom arbeidsavtaler og kontrakter. Det har vært en stor jobb, med de har gjort den med glede.

– Dette har vi ønsket oss lenge, sier Bergflødt.

Han mener veien lå åpen for ny politikk etter avsløringene om avvikene og hemmeligholdet av dem ved det Norlandia-drevne bo- og servicesenteret.

– Først fikk vi høre at kravene i kontrakten er vanntette, deretter at vi må stole på den som har vunnet kontrakten. En kommune på størrelse med Moss har ikke ressurser til å følge opp private driftere, sier Bergflødt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy