Privatisering provoserer i Moss
DYRT ELLER BILLIG: Orkerød sykehjem i Moss ble satt ut til privat drifter for en pris åtte millioner kroner høyere enn budsjettert ved egendrift. Arbeiderpartiets Tomas Colin Archer er provosert over at de andre sykehjemmene dermed må finne inndekning. Ordfører Tage Pettersen (H) viser til at det kostet enda mer da kommunen drev i egenregi.
Ola Tømmerås
For to uker siden overtok Norlandia Care driften av et kommunalt sykehjem i Moss. Nå er prisen kjent. Den er åtte millioner kroner høyere enn det som var budsjettert for drift i kommunal regi.
ola.tommeras@fagforbundet.no
Tidligere i år satt det Høyre/Frp-ledede bystyret et av Østfold-byens tre sykehjem ut på anbud. Orkerød sykehjem med sin prisbelønte demensavdeling, ble lagt ut på markedet. Kommunen har sprengt omsorgsbudsjettet gjennom flere år, og det nye blåblå styret var tindrende klar på at utgiftene måtte ned og at konkurranseutsetting var svaret.
Norlandia Care vant anbudet og overtok driften 1. september. Deres tilbud var lavest i anbudskonkurransen, men i forrige uke ble kjent at det laveste tilbudet likevel er åtte millioner kroner høyere enn hva politikerne vedtok i budsjettet foran 2014, da kommunen fortsatt planla kommunal drift av hjemmet.
Resten må spare
I disse dager skal det spares til sammen 16 millioner kroner i helsesektoren i Moss, og beløpet må dekkes av de enhetene som fortsatt er i kommunal drift. Det provoserer leder av Fagforbundet Moss, Hilde Torgersen.
– Dette bekrefter at vi hadde rett da vi påpekte at driften av sykehjemmene var underbudsjettert. Når vi viser til for trange budsjetter, er svaret å finne inndekning for å holde budsjettet, mens en privat aktør får det beløpet de ber om, sier Torgersen, men som understreker at de ikke kritiserer Norlandia Care AS.
– Norlandia Care har lagt inn et tilbud og fått oppdraget. De har ikke gjort noe feil, påpeker hun.
Overførte ansatte
Hun forteller at de har fått Moss kommune til å overta ansvaret for de ansatte som nærmer seg AFP-alder. Demensteamet ved sykehjemmet er også overført til kommunen.
– Vi har klart å beholde alle over 60 år og noen over 55 år, slik at de ikke mister muligheten til AFP. For øvrig vet vi lite om de ansattes framtid. Norlandia gikk nylig fra NHO til Spekter, og det er derfor ukjent hva slags tariffavtale de vil få, selv om den nye aktøren overtok driften for et par uker siden, forteller hun.
Arbeiderpartiets gruppeleder, Tomas Colin Archer, mener de øvrige sykehjemmene i kommunen indirekte subsidierer Norlandia Care AS på denne måten.
– De åtte millionene over budsjett som det koster å ha Nordlandia til å drifte sykehjemmet, må inndekkes innenfor rammene. Da får de andre sykehjemmene åtte millioner kroner mindre, mens det sykehjemmet som er privatisert er sikret samme beløp de neste fire årene, påpeker han.
– Billigere enn kommunen
Ordfører Tage Pettersen (H) forsvarer privatiseringen. Han viser til at prislappen fra Norlandia uansett er lavere enn tilbudet kommunen selv la inn i konkurransen.
– Kommunen ville aldri klart å drive Orkerød sykehjem til lavere pris, fastslår han, og viser til at kommunen selv la inn tilbud i konkurransen gjennom et nyopprettet kommunalt foretak.
– Dette tilbudet var nesten ti millioner kroner dyrere for Moss enn tilbudet fra Norlandia.
Likevel var ikke økonomi det primære. Vi vektet kvalitet høyest, og Norlandia var overlegen både på kvalitet og pris, sier Pettersen.
Han medgir at dette viser at sykehjemmet var underbudsjettert tidligere, men vil ikke anse det som vesentlig.
– Du kan godt si at administrasjonen har budsjettert med for lite tidligere, men hvis vi ser på regnskapet – hva driften faktisk har kostet oss – så er det mer enn hva Norlandia forlanger for å drifte, sier han.
Slipper pensjonsutgifter
Det argumentet kjøper ikke Arbeiderpartiets Tomas Colin Archer, som mener tilbud fra kommunen og de private tilbyderne ikke kan sammenlignes.
– Norlandia slipper unna pensjonsutgiftene for de eldre arbeidstakerne og de slipper å drifte demensteamet. Det er flott at Fagforbundet sikrer de ansatte ved å få dem overført til kommunen, slik at de ikke mister AFP-rett og pensjon, men da får de private aktørene en helt klar økonomisk fordel, påpeker Colin Archer.
– Dette er utgifter som kommunen ville sittet med enten sykehjemmet var drevet i vanlig kommunal regi eller gjennom det nye kommunale foretaket, og som kommunen sitter med også nå som Norlandia har overtatt driften, poengterer han.
Møter folket i kveld
Tirsdag kveld er det folkemøte i Moss, der nettopp organisering av helsesektoren i framtiden er tema. Kommunen har bedt om innspill fra befolkningen.