Arbeiderpartiets landsmøte:

AUF med forslag om profittforbud for barnehager

Ina Libak.

Ina Libak.

Jan-Erik Østlie

AUF er bekymret for at kommersielle krefter utnytter barnehagesektoren og har Fagforbundet med seg på flere forslag for å stanse utviklingen.

2019040508545420190410203756

– Vi har en barnehagesektor som løper løpsk. Store kommersielle selskaper driver en stor del av barnehagene, og det er dårlige lønns- og arbeidsvilkår, sier AUF-leder Ina Libak til Klassekampen.

Fagforbundets leder Mette Nord stemmer i og sier man nå ser konsekvensene av barnehageforliket i 2003, der private aktører var nødvendig for å få full barnehagedekning.

– Nå er private barnehager solgt videre til store konserner som har sett muligheten til å tjene store penger. Barnehager har blitt et investeringsobjekt, sier Nord.

Fagforbundet og AUF har med seg en håndfull radikale forslag til tiltak de vil ha gjennom på Arbeiderpartiets landsmøte, inkludert forbud mot profitt i barnehagesektoren, strengere kvalitetskrav til barnehagedrift, nei til ytterligere privatisering og kommunalisering av eksisterende private barnehager.

– Hovedpoenget er at skattepengene våre ikke skal gå til kommersielle selskaper, men til ungene, sier Libak.

Går vedtakene gjennom, vil kommunalisering kunne starte etter valget i Ap-kommuner.

Ifølge tall avisa har hentet inn var det 5.980 barnehager i Norge i 2016, hvorav 3.191 var private, 2.774 var kommunale og 15 var fylkeskommunale eller statlige.

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy