JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevakten: – Snakk med barna om smarte valg på sosiale medier

– Stort sett er det til glede og nytte, men med skjermen medfølger misforståelser eller nettmobbing, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen.

– Stort sett er det til glede og nytte, men med skjermen medfølger misforståelser eller nettmobbing, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Barnevakten

Der omgang med familie og venner synker fram mot 17-års alder, øker sosiale medier-tid. Samtidig bedriver én av ti gutter i samme alder digital mobbing månedlig.

2019031210090420230821171436

tips@fagbladet.no

Medietilsynets «Barn og medier-undersøkelsen 2018» viser at nesten alle barn fra tiårs alder har mobil-tilgang.

– Det er klart at voksne er synlige for barn også på nett. Vi er forbilder på godt og vondt. Terskelen for å si og skrive noe stygt påvirkes av hva en selv har hørt og lest. Mange barn bruker engelske ord, og kan bli overrasket når de får vite betydningen I mange kommentarfelt går det en kule varmt blant voksne, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, fagansvarlig i Barnevakten.

På alle sosiale plattformer

Sosiale medier er den mest benyttede nyhetskilden for barn og unge. 81 prosent av barn og unge bruker Snapchat, deretter Instagram og Facebook.

– Stort sett er det til glede og nytte, men med skjermen medfølger misforståelser eller nettmobbing. I «apper» med full anonymitet, ser vi mye mobbing, krenkelser og utprøving. Den siste i rekken er Tellonym, sier hun.

Ifølge medieundersøkelsen har 28 prosent av barn fra ni til 18 år opplevd nettmobbing. 38 prosent har opplevd utestengning fra nettsamfunn.

– Utenforskap på nett er når barn føler seg utestengt. Det er en ekkel, stille måte å mobbe på, sier hun.

Her er alle sakene våre om mobbing

Slitne barn

Pedagogen har jobbet mange år i Barnevakten.

– Nettmobbing er mer komplisert nå, med en «app» for alt. En god del barn blir slitne av å ha alle relasjonene sine på nett, forteller hun.

Forebygging av nettmobbing, må skje på det fysiske planet, ifølge Barnevakten.

– Det går som hånd i hanske. Funker ikke klassemiljøet, gjør det ofte ikke det på nett heller. Samtidig må vi huske på at Elevundersøkelsen 2017 viser mest tradisjonell mobbing, avslutter hun.

Elisabeth (44) ble mobbet – da hun sa ifra, ble hun møtt med et skuldertrekk

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy