Ap og SV foreslår pensjon fra første krone:
Nytt pensjonsforslag angår en million arbeidstakere
Blir forslaget vedtatt, får det betydning for om lag en million arbeidstakere, for det meste lavtlønte. Ingunn Jacobsen og Audun Lysbakken håper forslaget går igjennom.
Ola Tømmerås
Jobber du deltid, tjener du under 96.000 kroner i året, har du vikariat på mindre enn 12 måneder, eller er du under 20 år? Da bør du følge med på det som skjer i Stortinget nå.
ola.tømmerås@fagbladet.no
Fredag er det høring om opposisjonens pensjonsforslag, der det foreslås at alle skal ha opptjening til pensjon fra første tjente krone. Seks representanter fra Arbeiderpartiet og SV står bak forslaget.
Blir forslaget vedtatt, får det betydning for om lag en million arbeidstakere, størst betydning vil det ha for lavtlønte. Spørsmålet nå hvilken vei Senterpartiet og KrF går.
Regjeringen, støttet av NHO, går imot forslaget.
Cathrine har 14.500 kroner på pensjonskontoen etter 20 år i arbeidslivet
Dette betyr det
I dag mister ansatte i privat sektor opptjening til obligatorisk tjenestepensjon, dersom:
• De tjener mindre enn 1G, som per i dag er 96.883 kroner. Opptjening begynner først etter 1G.
• Har en eller flere stillinger på mindre enn 20 prosent, selv om de til sammen jobber langt mer.
• Har et vikariat som er kortere enn 12 måneder.
• Er yngre enn 20 år, uansett øvrige vilkår.
Slik unngår du pensjons-smellen
Opptjening fra første krone
Onsdag var leder av Frisørenes fagforening i Fagforbundet, Ingunn Jacobsen, i Stortinget for å møte blant annet Audun Lysbakken (SV).
– Blant frisørene er det mange som får dårlig pensjon på grunn av dagens regler. Dersom de ikke har en minstelønn som overstiger 1G, går i vikariater kortere enn ett år eller er under 20 år, så får de ikke opptjening til pensjon. Det er en urettferdighet som vi nå håper at kan fjernes, sier Ingunn Jacobsen.
Selv om det var frisørene som var representert som yrkesgruppe fra Fagforbundet på Stortinget onsdag, understreker Jacobsen at dette gjelder mange flere – også i Fagforbundet.
– Alle som har obligatorisk tjenestepensjon i privat sektor, rammes av dagens system.
Ap vil vurdere å gi småbarnsfamilier en ekstra ferieuke etter svensk suksess
URETT: – Det er de lavtlønte som rammes av minstekravene til å opparbeide pensjonsrettighet, sier SV-leder Audun Lysbakken.
Leif Martin Kirknes
Ender under minstekravet
Jacobsen mener dagens ordning er skjemmende for pensjonssystemet vårt.
– De som har høy lønn, har oftest gode pensjonsordninger og har forhandlet pensjon fra første krone. Lavtlønte har dårligere ordninger. De ender ofte uten opptjening til pensjon for store deler av sitt yrkesaktive liv, sier Jacobsen.
SV-leder Audun Lysbakken beskriver forslaget som å vise respekt for alles arbeid.
– Det er de lavtlønte som rammes av minstekravene til å opparbeide pensjonsrettighet. Dette er en urett som særlig rammer arbeidere i utsatte deler av samfunnet, som frisører, renholdere og flere som ofte blir tilbudt brøkstillinger og lav lønn, sier han.
Trenger lovregulert rettighet
Saken har bakgrunn i meklingen mellom NHO og LO i 2016. Partene ba regjeringen om å modernisere pensjonsordningen i privat sektor. En arbeidsgruppe ble nedsatt og regjeringen har sendt på høring et forslag som innebærer rett på pensjonsopptjening ved ansettelsesforhold kortere enn 12 måneder. Øvrige begrensninger på rett til pensjonsopptjening, berøres ikke.
– Vi vil at reglene for pensjonsopptjening skal være lovregulert. Det er allerede vanskelig nok å få på plass tariffavtaler i bransjer som frisørbransjen, om ikke kostnader til pensjon skal hindre tariffavtale også, sier Jacobsen.
Hun viser også til at det stadig utlyses stillinger på mindre enn 20 prosent.
– Arbeidsgivere spekulerer i å ansette folk i stillinger som er mindre enn minimum for pensjonsopptjening, slik at de slipper den kostnaden. Mange arbeidstakere jobber full stilling og vel så det, men får ikke opptjent noe pensjon, da de går i en rekke mindre stillinger som alle er under minstekravet. Får vi opptjening fra første tjente krone, avverger vi denne typen spekulasjon, påpeker hun.
Vil koste 3,5 milliarder
NHO har tatt kraftig til motmæle mot forslaget. Kostnaden er anslått å bli 3,5 milliarder kroner i pensjonsutgifter ved opptjening for ansatte med kontrakter på mindre enn ett år, og opptil 5,5 milliarder om alle får pensjon fra første tjente krone.
Den kostnaden forsøker arbeidsgiverorganisasjonen hardt å unngå på vegne av sine medlemsbedrifter. I et skriv fra NHO til regjeringen, vises det til arbeidslinja, at det skal lønne seg å jobbe – at mer jobb skal gi mer pensjon og at jobbskaperne med dette blir pålagt ekstra utgifter som kan medføre færre jobber.
Audun Lysbakken svarer til det:
– Alle som er opptatt av arbeidslinja, burde være opptatt av å respektere alle typer arbeid, og at det betales pensjon for også lavtlønte.
Høyre har avvist å gi pensjon fra første krone, mens Frp har meldt at de vil støtte seg på NHOs vurdering. Opposisjonen trenger å ha med seg KrF og Senterpartiet for å få flertall for forslaget.
Fortsatt er det høyst usikkert hvilken vei sentrumspartiene går.
– Dagens pensjonssystem stimulerer til mer løsarbeid, til mer ansettelser under minstekravene for pensjonsopptjening. Både Senterpartiet og KrF har sagt at de er opptatt av løsarbeid. Jeg håper de står for det, sier Lysbakken.