JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange går i fella i voksen alder

Slik unngår du pensjons-smellen

pixabay.com

Det er mulig å komme gjennom den vanskelige massen av uforståelige ord og uttrykk og faktisk få oversikt. Det er lurt å kunne mye om pensjon.

2016092812512220230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Hver eneste dag skjer det noe med folk, derfor skal vi alle bekymre oss litt over pensjonen vår. Vi sitter med gjeld og forpliktelser.

Helt uavhengig av alder, vit hva du trenger for at verden skal gå rundt selv om du blir syk, mannen din dør eller du bytter jobb.

Slik unngår du AFP-smellen

Se Aslak Borgersrud forklare pensjon på en genial måte:

Bytte jobb?

Det er spesielt de som begynner å bli voksne, altså nærmer seg 55 år, og som bytter jobb fra offentlig til privat sektor som må passe virkelig godt på. De må snakke med fagforening og forsikringsselskap. Mye kan bli annerledes.

– Det er greit å vite konsekvensen av et slikt valg. Går du fra en kommunal jobb til en privat bedrift, får du ikke AFP. Det må du vite, sier Steinar Fuglevaag, Fagforbundets pensjonsekspert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODT RÅD: – Ikke stå alene. Mange faller mellom to stoler så det smeller, og jeg er redd vi vil få mange slike saker framover, sier pensjonsekpert Steinar Fuglevaag.

GODT RÅD: – Ikke stå alene. Mange faller mellom to stoler så det smeller, og jeg er redd vi vil få mange slike saker framover, sier pensjonsekpert Steinar Fuglevaag.

Monica Schanche

– Andre grupper som bør tenke seg om er alle med helsemessige utfordringer. Selv om man er i full jobb, så er man forsikret der man er, men ikke nødvendigvis der man kommer. Her finnes det mange stygge tilfeller.

Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud

– Har du for eksempel diabetes, da gjelder uføreforsikringen i kommunen, men det er ikke sikkert den vil gjelde på det nye arbeidsstedet. Har du en kjip jobb der du er, men samtidig en risiko for sykdom som kan føre til uførhet, bør du kanskje bite deg fast der du er, sier spesialrådgiveren.

AFP-pensjonen forsvant for Lars Johnny (61). Han var arbeidsledig noen måneder for lenge

Tvinges du til å bytte jobb?

For dem som tvinges fra det offentlige til det private, og dermed må bytte pensjonsordning, er det viktig å sørge for å være organisert og at forbundet ditt fremmer krav om en kompensasjon.

– Det går an å fremme krav om en lønnskompensasjon. Da er det viktig med et fagforbunds styrke. Her kan du ikke stå alene. Mange faller mellom to stoler så det smeller, og jeg er redd vi vil få mange slike saker framover, sier Fuglevaag.

– Snakk med tillitsvalgt eller arbeidsgiver for å få oversikt over pensjoner og forsikring. Vit hva du har og vit hva du får.

Unngå inkassofella: Slik lever du godt som pensjonist

Goder bakes inn

Det er så mange goder, som uføre- og gruppelivsforsikring og muligheter for AFP (avtalefestet pensjon), som ligger bakt inn i en lønn.

Du må selv vurdere om lønnen på det nye stedet er såpass mye bedre at du eventuelt har råd til å kjøpe de ekstra forsikringene selv hvis arbeidsgiver ikke tilbyr dem.

– Dette synes mange er kjedelig. De ser på lønna og sammenligner den, men glemmer alt det andre, sier Fuglevaag.

Han bruker eksempelet kommunalt ansatt med lønn på 400.00 kroner. Med forsikringer og pensjon pakket inn i tariffavtalen snakker vi om 10-15 prosent, eller tillegg på 40.000-60.000 i året. Mens det andre ytterpunktet er at 2 prosent som er lovens minstekrav, settes av til pensjon. 6200 kroner som er så billig som det kan gjøres.

– Det er en verdiforskjell på opptil 50.000 i året. Bytter du da jobb, må du være sikker på å få en lønnsøkning tilsvarende dette, eller at jobben rett og slett er så spennende at du vil bytte likevel.

Hjelpepleiere mister hundretusener i pensjon

Les mer om pensjon på Fagforbundets pensjonssider

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy