Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagbladet.no
I fjor var det jubel i Tjeldsund da regjeringen endelig bevilget 140 millioner kroner til den lenge etterlengtede fagskolen for brann- og redningsarbeidere. Endelig var utdanningen som er etterspurt i tretti år, på skinner.
Den er fortsatt på skinner, men da statsbudsjettet ble lagt fram onsdag formiddag, avsløres at kostnadsrammen sprekker kraftig.
• Slik blir utdanningen på Tjeldsund
Ikke mulig innenfor rammen
«Oppdaterte kostnads- og usikkerhetsanalyser tilsier at det ikke vil være mulig å realisere fagskolen innenfor kostnadsrammene som Stortinget vedtok i fjor», skriver regjeringen i sitt framlegg til statsbudsjett.
Det vises til høyere kostnader som en følge av generelle økninger i markedet særlig tilknyttet covid-19, samt fordyrende krav fra Miljødepartementet til håndtering og fjerning av forurensede masser.
• Skulle gjerne søkt, men skolen finnes fortsatt ikke
Ventet i mange år
Brann og redningsarbeidere blir i dag ansatt ved sine brannstasjoner før de får utdanning. De går deretter kurs ved det som i dag er Norges brannskole på samme sted der fagskolen skal etableres. Det er en modell som har vært uønsket i mange år.
Allerede i 1992 anbefalte et utvalg nedsatt av regjeringen å opprette egen fagskole for yrket. Deretter fulgte flere utredninger som alle konkluderte med at det haster å få fagutdanning på plass.
I 2015 vedtok regjeringen å opprette fagskole for brann og redningsarbeidere på Tjeldsund, men fortsatt gikk årene uten bevilgninger, inntil i fjor.
{f1}
Denne posten må stå
Statsbudsjettet skal vedtas av Stortinget, men først tiltrer regjeringen Støre, som kommer til å gjøre justeringer på budsjettet.
– La denne posten stå og bli vedtatt. Det haster med å få en fagutdanning på plass for brann- og redningsarbeidere, ber brannsjef ved Værnes interkommunale brann- og redningstjeneste, Bjørn Rønning.
• 2010: Det haster med fagskole for brann og redning
Mer komplisert hverdag
Stadig mer kompliserte hendelser og oppgaver for brann- og redningsarbeidere ligger bak ønsket om å få en fagskole på plass så fort som mulig.
Såfremt Stortinget følger opp forslaget til bevilgninger, kan fagskolen åpne for mottak av elever i 2023. Skolen vil ha kapasitet til å utdanne 160 brann- og redningskonstabler hvert år. De første vil være ferdig utdannet i 2025.
• Fagskolen utsatt flere ganger
Må bare koste det det koster
– Vi trenger denne utdanningen. Stortinget må bare bevilge det det koster, sier Stortingspolitiker Åsunn Lyngedal (Ap) fra Nordland. Lyngedal har fulgt opp og purret på oppstart av arbeidet gjennom flere år. Nå er hun glad det følges opp.
– Vi trenger den kompetansen en fagutdanning kan gi. Det blir mer klimaendringer og hyppigere flommer, skogbranner og andre kompliserte oppgaver for brann- og redningsarbeidere, påpeker hun.
Ny fagskole brann og redning
• 1992: Utvalg nedsatt av Kirke- og undervisningsdepartementet anbefaler ny fagskole for brann.
• 2010: Regjeringen oppnevner utvalg for å utrede brannfaglig utdanning.
• 2012: Regjeringens utvalg konkluderer: Det haster med å få på plass en fagskole.
• 2015: Regjeringen vedtar å opprette fagskole på Tjeldsund i Nordland.
• 2016 - 2019: Stortinget bevilger titalls millioner kroner hvert år til igangsetting. Deler av beløpene rebevilges etter ikke å ha vært brukt.
• 2020: Regjeringen bevilger 160 millioner kroner til Fagskole brann og redning.
• 2021: Regjeringen bevilger 340 millioner kroner for budsjettåret 2022, til fagskole brann og redning.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard