JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet for brannfolk

Dobler rammen til skole: 340 millioner kroner til ny fagskole for brann og redning

Ola Tømmerås

Regjeringen trår til med 340 millioner kroner for å bygge ny fagskole for brann og redningsarbeidere på Tjeldsund i Nordland. Det er mer enn en dobling av kostnadsrammen.

2021101213401220211012134011

ola.tommeras@fagbladet.no

I fjor var det jubel i Tjeldsund da regjeringen endelig bevilget 140 millioner kroner til den lenge etterlengtede fagskolen for brann- og redningsarbeidere. Endelig var utdanningen som er etterspurt i tretti år, på skinner.

Den er fortsatt på skinner, men da statsbudsjettet ble lagt fram onsdag formiddag, avsløres at kostnadsrammen sprekker kraftig.

Slik blir utdanningen på Tjeldsund

Ikke mulig innenfor rammen

«Oppdaterte kostnads- og usikkerhetsanalyser tilsier at det ikke vil være mulig å realisere fagskolen innenfor kostnadsrammene som Stortinget vedtok i fjor», skriver regjeringen i sitt framlegg til statsbudsjett.

Det vises til høyere kostnader som en følge av generelle økninger i markedet særlig tilknyttet covid-19, samt fordyrende krav fra Miljødepartementet til håndtering og fjerning av forurensede masser.

Skulle gjerne søkt, men skolen finnes fortsatt ikke

Ventet i mange år

Brann og redningsarbeidere blir i dag ansatt ved sine brannstasjoner før de får utdanning. De går deretter kurs ved det som i dag er Norges brannskole på samme sted der fagskolen skal etableres. Det er en modell som har vært uønsket i mange år.

Allerede i 1992 anbefalte et utvalg nedsatt av regjeringen å opprette egen fagskole for yrket. Deretter fulgte flere utredninger som alle konkluderte med at det haster å få fagutdanning på plass.

I 2015 vedtok regjeringen å opprette fagskole for brann og redningsarbeidere på Tjeldsund, men fortsatt gikk årene uten bevilgninger, inntil i fjor.

{f1}

Denne posten må stå

Statsbudsjettet skal vedtas av Stortinget, men først tiltrer regjeringen Støre, som kommer til å gjøre justeringer på budsjettet.

– La denne posten stå og bli vedtatt. Det haster med å få en fagutdanning på plass for brann- og redningsarbeidere, ber brannsjef ved Værnes interkommunale brann- og redningstjeneste, Bjørn Rønning.

2010: Det haster med fagskole for brann og redning

Mer komplisert hverdag

Stadig mer kompliserte hendelser og oppgaver for brann- og redningsarbeidere ligger bak ønsket om å få en fagskole på plass så fort som mulig.

Såfremt Stortinget følger opp forslaget til bevilgninger, kan fagskolen åpne for mottak av elever i 2023. Skolen vil ha kapasitet til å utdanne 160 brann- og redningskonstabler hvert år. De første vil være ferdig utdannet i 2025.

• Fagskolen utsatt flere ganger

Må bare koste det det koster

– Vi trenger denne utdanningen. Stortinget må bare bevilge det det koster, sier Stortingspolitiker Åsunn Lyngedal (Ap) fra Nordland. Lyngedal har fulgt opp og purret på oppstart av arbeidet gjennom flere år. Nå er hun glad det følges opp.

– Vi trenger den kompetansen en fagutdanning kan gi. Det blir mer klimaendringer og hyppigere flommer, skogbranner og andre kompliserte oppgaver for brann- og redningsarbeidere, påpeker hun.

Ny fagskole brann og redning

• 1992: Utvalg nedsatt av Kirke- og undervisningsdepartementet anbefaler ny fagskole for brann.

• 2010: Regjeringen oppnevner utvalg for å utrede brannfaglig utdanning.

• 2012: Regjeringens utvalg konkluderer: Det haster med å få på plass en fagskole.

• 2015: Regjeringen vedtar å opprette fagskole på Tjeldsund i Nordland.

• 2016 - 2019: Stortinget bevilger titalls millioner kroner hvert år til igangsetting. Deler av beløpene rebevilges etter ikke å ha vært brukt.

• 2020: Regjeringen bevilger 160 millioner kroner til Fagskole brann og redning.

• 2021: Regjeringen bevilger 340 millioner kroner for budsjettåret 2022, til fagskole brann og redning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy