JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En av tre skolefritidsordninger dropper årlige brannøvelser: – Håper vi slipper å bruke slangen på ordentlig

BRANNSLANGETEST: SFO-leder Vanja Karlsson og Sofie på åtte år har kontroll på brannslangen. Den er best til test og de vil helst ikke måtte bruke den på ordentlig.

BRANNSLANGETEST: SFO-leder Vanja Karlsson og Sofie på åtte år har kontroll på brannslangen. Den er best til test og de vil helst ikke måtte bruke den på ordentlig.

Werner Juvik

Ikke alle er like flinke som Vanja og Sofie til å øve på hva de skal gjøre hvis det begynner å brenne på SFO. En ny undersøkelse viser at en av tre skolefritidsordninger ikke har årlige brannøvelser.

2020061610061820200616100637

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Etter stryking av perler sto strykejernet til avkjøling på komfyren og plata ble skrudd på. Det begynte å brenne på SFO-en ved Træleborg skole i Tønsberg.

Hendelsen i 2015 ga dem en støkk og en påminnelse om hvor viktig det er å både forebygge og øve. De vil ikke oppleve brann igjen.

– Vi har aldri ting stående til avkjøling på komfyren lenger, forteller Vanja Karlsson, leder på SFO ved skolen.

Skolen har også kjøpt inn branntepper som henger lett tilgjengelig ved hver eneste komfyr i byggene. Brannøvelser, ja det er en selvfølge.

{f1}

Danser for å holde varmen

Sofie på åtte år er glad for at det er brannøvelser på hennes skole. Skolen har en varslet brannøvelse og en som ikke er det i løpet av året. SFO har i tillegg sin egen brannøvelse.

– Jeg synes vi bare skal ha uvarslet brannøvelse. Da må man lære selv, sier Sofie.

Klassen hennes har nettopp hatt brannøvelse, og alle stilte seg opp i klasserommet og gikk til oppstillingsplassen på basketballbanen.

– Læreren vår glemte det selv så vi skvatt, men det er to i klassen som har storebrødre som fortalte oss at det var en øvelse, forteller hun ivrig.

Sofie sier at alle stilte seg i rekke og han som hadde glemt inneskoene sine hoppet rett i støvlene slik at han ikke ble våt på beina.

– Hvis det er kaldt når vi er ute på slik øvelse, da danser vi for å holde varmen, sier hun.

En av tre øver ikke

Det er ikke like stor bevissthet om brann, brannforebygging og brannøvelser ved alle norske skolefritidsordninger. Det viser en undersøkelse som ble gjennomført i høst av Norsk Norsk brannvernforening og Fagforbundet blant ansatte i brannvesenets forebyggende avdelinger, skoleledere og Fagforbundets ansatte i SFO.

Her kommer det fram at mange ikke har brannvernkurs og brannøvelser. Seks av ti SFO-ansatte oppgir at de får for lite opplæring. Undersøkelsen viser også at rundt 60 SFO-er brann eller branntilløp årlig. Heldigvis er det svært få av disse som utvikler seg til større branner.

Jobber for bedre opplæring

Det bekymrer Fagforbundet at en av tre ikke får opplæring og bare rundt 40 prosent av skolene har brannvernopplæring i småskoletrinnet og bare 13 prosent på SFO, mens i barnehagen får tilnærmet alle opplæring.

Forbundet vil derfor fortsette å samarbeide med Norsk brannvernforening om brannvernopplæring for barn gjennom det såkalte Bjørnisprosjektet (se faktaboks). I tillegg vil de lage et opplæringstilbud som kan benyttes på småskoletrinnet og skolenes SFO.

{f2}

– Det finnes gode opplæringsressurser for barnehagebarn og elever i sjette klasse, men for barna på småskoletrinnet og SFO er det behov for et løft, sier May-Britt Sundal, leder for Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst.

Håvard Kleppe som leder kompetanseavdelingen i Norsk brannvernforening, er enig. Han peker på at brannøvelser er helt grunnleggende i brannvernopplæringen, og et minimum for å være forberedt om det skulle oppstå brann. En brannøvelse skal gjøre barn og ansatte trygge på hva de skal gjøre om det begynner å brenne.

SFO OG BRANNVERN: Håvard Kleppe, avdelingsleder for kompetanse i Brannvernforeningen og Tone Caroline Knee fra AKS-nettverket i Fagforbundet i Oslo presenterte rapporten om brannvernarbeid i SFO.

SFO OG BRANNVERN: Håvard Kleppe, avdelingsleder for kompetanse i Brannvernforeningen og Tone Caroline Knee fra AKS-nettverket i Fagforbundet i Oslo presenterte rapporten om brannvernarbeid i SFO.

Ingeborg Vigerust Rangul

– Siden hverdagene og rutinene for skolen og SFO kan være ganske ulike, er det opplagt at SFO bør ha sine egne brannøvelser, sier Kleppe.

Tester slangen

Når det er brannøvelse på SFO ved Træleborg skole, gjør de akkurat det samme som under øvelsene på skolen. Elevene har samme oppstillingsplass, og de står i rekker. Planen er at rutinene blir så like som mulige.

SFO-leder Vanja Karlsson forteller at de tar tiden fra signalet går til ungene er ferdig telt. En av skolens inspektører er brannvernleder og utpeker vikarer ved fravær. Hver høst når det er oppstart på skoleåret, går alle ansatte gjennom brannvernreglene ved skolen.

– Slik får alle frisket opp hukommelsen sin, sier hun.

I forkant av de varslete brannøvelsene er det mye prat med barna om brann og hva som skal skje.

– Da prater vi om hva vi skal gjøre og hva en brann er. Barna er flinke og gjør som de skal når klokka kimer, sier Karlsson.

De har rutiner for å titte inn i alle rom. Redde barn kan finne på å gjemme seg. De som har ansvaret for listene, tar dem med for å telle og registrere barna. Brannvernrutiner henger også godt synlig rundt på skolen og SFO.

– Brannslangene tester vi hver sommer når været er fint. Vi skal kanskje ikke si akkurat det høyt, men slik vet vi i alle fall at slangene fungerer som de skal og hvordan vi skal bruke dem, sier Karlsson.

Hun røper forsiktig at de «tester» den ene brannslangen når de spyler asfalten og bruker slangen som dusj på varme dager.

ENGASJEMENT: Engasjerte representanter fra AKS-nettverket til fagforbundet i Oslo foran Stortinget håper på økt fokus på brannsikkerheten i SFO og AKS.

ENGASJEMENT: Engasjerte representanter fra AKS-nettverket til fagforbundet i Oslo foran Stortinget håper på økt fokus på brannsikkerheten i SFO og AKS.

Birgit Dannenberg

Brannvernarbeid i SFO

Undersøkelsen ble gjennomført i oktober 2019 av Norsk brannvernforening og Fagforbundet blant ansatte i brannvesenets forebyggende avdelinger, skoleledere og Fagforbundets ansatte i SFO. Blant Fagforbundets ansatte var svarprosenten på 24 prosent. Noe høyere i de to andre gruppene. Dette er noen av funnene:

• To av tre brannvesen gjennomfører ikke eget tilsyn med SFO. Dette forklares med at de regner SFO som en del av skolens virksomhet. 16 prosent svarer at begrensede personell- og tidsressurser gjør at dette ikke prioriteres.

• Seks av ti SFO-ansatte mener de får for lite brannvernopplæring.

• 46 prosent oppgir at brannsikkerhet har vært tema i møter og samlinger i løpet av det siste året.

• 17 prosent av SFO-ansatte svarer at de har deltatt på brannvernkurs og/eller slokkeøvelse.

• 38 prosent av SFO-ansatte svarer at de har felles brannansvarlig for skole og SFO, mens 23 prosent ikke vet om det finnes en slik person.

Bjørnisprosjektet

Prosjektet ble først etablert lokalt i Trondheimsregionen av Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT). Prosjektet drives nå nasjonalt av Norsk brannvernforening i samarbeid med TBRT og nær 100 andre brannvesen.Bjørnisprosjektet ble først etablert lokalt i Trondheimsregionen av Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT). Prosjektet drives nå nasjonalt av Norsk brannvernforening i samarbeid med TBRT og nær 100 andre brannvesen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy