JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna skrøt av privat omsorgsbolig – men er taus etter skandalen hvor pasient fikk larver i såret

BEDRE MED KONKURRANSE: Erna Solberg på besøk på Skoggata bo- og servicesenter i Moss. Her sammen med daværende daglig leder Kathrine Holter (t.v.) og  stortingsrepresentant Ingjerd Schou (Høyre).

BEDRE MED KONKURRANSE: Erna Solberg på besøk på Skoggata bo- og servicesenter i Moss. Her sammen med daværende daglig leder Kathrine Holter (t.v.) og stortingsrepresentant Ingjerd Schou (Høyre).

Moss Avis/Monica Falao Pettersen

Erna Solberg var imponert over Norlandia Skoggata bo- og servicesenter da hun besøkte stedet i 2013. Nå vil ikke Solberg svare på spørsmål om stedet.

2017082514310020230821171436

yngvil@lomedia.no

FriFagbevegelse og Fagbladet publiserte i går historien om diabetessyke Åge Villi Kristiansen ved Norlandia Skoggata bo- og servicesenter i Moss. Han fikk larver i såret sitt. Da han fikk hjertestans avsluttet sykepleierne hjerte-lunge-redning før ambulansen kom, stikk i strid med det man skal gjøre.

Noen måneder etter at senteret åpnet i 2013 tok Høyre-leder Erna Solberg turen til nettopp Skoggata. Hun var imponert over det Norlandia hadde fått til. Solberg snakket varmt om konkurranseutsetting av eldreomsorg.

– Jeg er av den tro at den offentlige sektoren kan bli bedre av konkurranse, sa Solberg til Moss Avis.

– Den private sektoren er opptatt av kvalitet, noe som kan føre til at man ved et godt samarbeid kan komme med et enda bedre tilbud til beboere og pasienter, sa Solberg til avisen.

– Jeg er imponert over hva man har fått til her i Skoggata, og mener at dette senteret er et godt utgangspunkt og et godt eksempel på hvordan ting bør fungere, sa Erna Solberg.

Åge fikk levende fluelarver i såret

Åge ble fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning

Solberg hadde ikke tid til å svare

Etter avsløringene i går spurte FriFagbevegelse Solberg hva hun tenker om at en pasient på det samme bo- og servicesenteret fikk larver i såret sitt. Vi spurte om hun fortsatt mener at Norlandias Skoggata er et eksempel på hvordan ting bør fungere.

Erna Solberg hadde i går ikke tid til å svare, fordi hun satt i regjeringskonferanse om statsbudsjettet. Hun henviste til Helse- og omsorgsdepartementet.

Åge Villi Kristiansen fikk en tragisk avslutning på livet sitt, da levende fluelarver tok bolig i såret hans grunnet for dårlig stell. Fem dager senere døde han av hjertestans.

Åge Villi Kristiansen fikk en tragisk avslutning på livet sitt, da levende fluelarver tok bolig i såret hans grunnet for dårlig stell. Fem dager senere døde han av hjertestans.

Privat

Helsedepartementet: –Kommunen har ansvaret

Der gir statssekretær Lisbeth Normann (H) følgende e-postkommentar:

– Kommunen er ansvarlig for å gi alle som oppholder seg i kommunen nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Dette gjelder uavhengig av hvem som leverer tjenestene.

– Moss kommune må derfor svare på spørsmål om medisinsk behandling og oppfølging av sine pasienter, svarer Normann.

Moss kommune forlenger kontrakten med Norlandia

– Skamroste Skoggata av ideologiske grunner

Tove Karoline Knutsen, eldrepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, sier hun forstår at statsminister Erna Solberg ikke svarer.

– Hun har hauset opp en aktør hun ikke hadde forutsetning for å karakterisere som hun gjorde. Så viser det seg at det ikke var så fantastisk som hun trodde. Når statsministeren skamroser Skoggata bo- og servicesenter er det fordi det er Høyre-ideologi å privatisere, konkurranseutsette og få kommersielle selskaper inn i den sårbare eldreomsorgen. Så lurer hun seg unna når det viser seg ikke å være fabelaktig likevel.

– Hva mener Arbeiderpartiet om konkurranseutsetting av eldreomsorgen?

– Arbeiderpartiet mener at eldreomsorgen bør drives av kommunene selv og i samarbeid med ideelle organisasjoner. Det er for å gi et best mulig tilbud til folk og for å ivareta anstendig lønn, pensjon og bemanningsgrad, sier Knutsen.

Arbeiderpartiet tror likevel ikke på forbud mot at kommunene inngår avtaler med kommersielle selskaper å drive velferdstjenester, slik partiet Rødt ønsker.

– Vi må understøtte kommunenes eget arbeid med å gi god eldreomsorg, sier Knutsen

Tove Karoline Knutsen hevder at Høyre-statsministeren ikke vil forholde seg til forskning som viser at velferdstjenester ikke egner seg for konkurranseutsetting.

– Velferdstjenestene blir verken bedre eller billigere av konkurranseutsetning, sier Knutsen og viser til flere forskere, blant annet svenske Laura Hartmann og amerikanske Charlene Harrington.

Kommentar: Hvem har de mest ideologiske brillene i privatiseringsdebatten?

Norlandia har kvalitet som verdi

«Bruk av private utvikler kvalitet (…) innen velferdstjenester», sa konsernsjef i Norlandia i et debattinnlegg i Aftenposten 14. august i år. Hvordan stemmer det overens med behandlingen Åge Villi Kristiansen fikk på Skoggata, spurte vi direktør for Norlandias eldreomsorg i Norge, Riikka Aubert, ved to anledninger. Hun svarte ikke på spørsmålet.

Åge Villi Kristiansens søster, Reidun Johannessen, mener Norlandia satte profitt foran det å gi broren hennes nødvendig sårstell og oppfølging. Vi spurte Norlandia-direktøren om hun ville kommentere det. Også det spørsmålet stilte vi to ganger. Hun svarte ikke.

Milliardkonsernet Norlandia har kvalitet, verdighet og pålitelighet som noen av sine viktigste verdier.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy