Else Randi Kolby er regionleder for Fagforbundet i Oppland. Hun mener forbundet ikke skal bruke medlemmenes penger til å servere alkohol.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
– Jeg vil stemme for å kutte ut alkoholservering på Fagforbundets møter. Medlemmenes kontingentpenger skal ikke brukes til alkohol. Fagforbundet skal være et trygt sted å være for alle. Det er ikke snakk om noe sparetiltak. Vi skal betale for andre brus og alkoholfrie varer. Men de som vil ha alkohol til maten, må betale det selv, sier regionleder for Fagforbundet i Oppland, Else Randi Kolby, til FriFagbevegelse.no.
Tidligere har to av forbundets fagforeninger, Fagforbundet Barn og Oppvekst, Oslo og Fagforbundet Trysil, vedtatt at de ikke lenger skal spandere alkohol på sine møter og arrangementer.
Også regionstyret i Hedmark har innstilt på alkoholnekt foran sitt representantskapsmøte.
– Det vil se merkelig ut om ledelsen tviholder på alkoholen
Ikke bruke penger
Nå har også flertallet i regionstyret til Fagforbundet Oppland innstilt på å vedta nye retningslinjer for alkoholservering i eget regionslag. Representantskapet skal ta stilling til et forslag hvor det heter at regionlaget «ikke under noen omstendigheter skal benytte midler til kjøp av alkohol».
Samtidig skal det stilles strenge krav til ansvarlige deltakere på kurs og konferanser i regionlagets regi.
Dagens praksis er at det blir servert to enheter med alkoholholdig drikke til maten.
– To enheter er ikke farlig, men det kan bidra til summen. Uansett hva som blir vedtatt er det viktig å ha en bevisst holdning til dette. Det er ikke snakk om noe alkoholforbud men at folk skal betale selv hvis de ønsker alkohol, poengterer Kolby.
– Ingen skal føle at de må drikke alkohol. Målet er å endre kulturen. Det skal være like naturlig å ha arrangementer uten at det serveres alkohol. For de som er mye på farten kan det raskt bli mye. Det skal ikke være slik at du nærmest blir dyttet på alkohol, legger Kolby til.
Hun mener alkoholvedtaket er en viktig måte å vise respekt for medlemmene, og særlig aktuelt sett i lys av de siste tids hendelser i de politiske partiene.
– Et slikt vedtak vil være klart forebyggende, mener hun.
– Uavhengig av utfallet på representantskapsmøtet møtet, er det på høy tid at vi som en samfunnsengasjert og politisk organisasjon tar denne debatten. Sammen skal vi sikre en fornuftig og omforent praksis i det videre arbeidet, legger hun til.
Bare to av regionlagets 15 styremedlemmer stemte mot forslaget om serveringslutt.
LO i Sverige med alkohol-forbud
Fagforbundet sentralt
I dag skal Landsstyret i Fagforbundet ta stilling til spørsmålet.
Forbundsstyret har til dagens møte innstilt på ikke å stramme inn og kutte ut all gratis alkohol på arrangementer.
I høst sa forbundsleder Mette Nord til LO-Aktuelt at Fagforbundet skal ha en rutine for å revidere retningslinjene i hver landsmøteperiode.
– Det handler dels om at vi skal ha et bevisst forhold til hvordan vi bruker penger til enhver tid. Dels er det er spørsmål om etikk. Vi ønsker å ha muligheten til å servere alkohol i noen sammenhenger, men det skal være innenfor ansvarlige rammer.
De generelle etiske retningslinjene som forbundsstyret onsdag gikk inn for å videreføre lyder slik:
«Der man opptrer som representant for forbundet, skal tillitsvalgte og ansatte kjennetegnes på at man er en verdig representant uansett sosial situasjon eller tid på døgnet. Dette innebærer blant annet at man er måteholden med alkohol uansett om det serveres av arrangør, man blir spandert på av andre eller man kjøper alkoholholdig drikke selv. Tillitsvalgte eller ansatte opptrer ikke synlig beruset.»
Videre er de alkoholpolitiske bestemmelsene formulert slik:
«Alkoholfrie arrangementer i forbundets regi er et naturlig valg, og arrangør skal aktivt vurdere om det skal serveres alkohol overhode. Ved forbundets arrangementer hvor det serveres alkohol skal alltid serveres gode alkoholfrie alternativer. Ved forbundets arrangementer som er rettet inn mot medlemmer under 18 år skal det ikke serveres alkohol.»
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.
Norsk sykepleierforbund