Fagforbundets landsstyre behandler alkoholservering i dag

Fagforbundet i Oppland vil ikke bruke et rødt øre på alkoholservering

Else Randi Kolby er regionleder for Fagforbundet i Oppland. Hun mener forbundet ikke skal bruke medlemmenes penger til å servere alkohol.

Else Randi Kolby er regionleder for Fagforbundet i Oppland. Hun mener forbundet ikke skal bruke medlemmenes penger til å servere alkohol.

Helge Rønning Birkelund

I dag skal landsstyret i Fagforbundet ta stilling til spørsmålet om servering av alkohol på egne møter. Stadig flere sier nå nei.

2018030707410020180307125627

helge@lomedia.no

– Jeg vil stemme for å kutte ut alkoholservering på Fagforbundets møter. Medlemmenes kontingentpenger skal ikke brukes til alkohol. Fagforbundet skal være et trygt sted å være for alle. Det er ikke snakk om noe sparetiltak. Vi skal betale for andre brus og alkoholfrie varer. Men de som vil ha alkohol til maten, må betale det selv, sier regionleder for Fagforbundet i Oppland, Else Randi Kolby, til FriFagbevegelse.no.

Tidligere har to av forbundets fagforeninger, Fagforbundet Barn og Oppvekst, Oslo og Fagforbundet Trysil, vedtatt at de ikke lenger skal spandere alkohol på sine møter og arrangementer.

Også regionstyret i Hedmark har innstilt på alkoholnekt foran sitt representantskapsmøte.

– Det vil se merkelig ut om ledelsen tviholder på alkoholen

Ikke bruke penger

Nå har også flertallet i regionstyret til Fagforbundet Oppland innstilt på å vedta nye retningslinjer for alkoholservering i eget regionslag. Representantskapet skal ta stilling til et forslag hvor det heter at regionlaget «ikke under noen omstendigheter skal benytte midler til kjøp av alkohol».

Samtidig skal det stilles strenge krav til ansvarlige deltakere på kurs og konferanser i regionlagets regi.

Dagens praksis er at det blir servert to enheter med alkoholholdig drikke til maten.

– To enheter er ikke farlig, men det kan bidra til summen. Uansett hva som blir vedtatt er det viktig å ha en bevisst holdning til dette. Det er ikke snakk om noe alkoholforbud men at folk skal betale selv hvis de ønsker alkohol, poengterer Kolby.

– Ingen skal føle at de må drikke alkohol. Målet er å endre kulturen. Det skal være like naturlig å ha arrangementer uten at det serveres alkohol. For de som er mye på farten kan det raskt bli mye. Det skal ikke være slik at du nærmest blir dyttet på alkohol, legger Kolby til.

Hun mener alkoholvedtaket er en viktig måte å vise respekt for medlemmene, og særlig aktuelt sett i lys av de siste tids hendelser i de politiske partiene.

– Et slikt vedtak vil være klart forebyggende, mener hun.

– Uavhengig av utfallet på representantskapsmøtet møtet, er det på høy tid at vi som en samfunnsengasjert og politisk organisasjon tar denne debatten. Sammen skal vi sikre en fornuftig og omforent praksis i det videre arbeidet, legger hun til.

Bare to av regionlagets 15 styremedlemmer stemte mot forslaget om serveringslutt.

LO i Sverige med alkohol-forbud

Fagforbundet sentralt

I dag skal Landsstyret i Fagforbundet ta stilling til spørsmålet.

Forbundsstyret har til dagens møte innstilt på ikke å stramme inn og kutte ut all gratis alkohol på arrangementer.

I høst sa forbundsleder Mette Nord til LO-Aktuelt at Fagforbundet skal ha en rutine for å revidere retningslinjene i hver landsmøteperiode.

– Det handler dels om at vi skal ha et bevisst forhold til hvordan vi bruker penger til enhver tid. Dels er det er spørsmål om etikk. Vi ønsker å ha muligheten til å servere alkohol i noen sammenhenger, men det skal være innenfor ansvarlige rammer.

De generelle etiske retningslinjene som forbundsstyret onsdag gikk inn for å videreføre lyder slik:

«Der man opptrer som representant for forbundet, skal tillitsvalgte og ansatte kjennetegnes på at man er en verdig representant uansett sosial situasjon eller tid på døgnet. Dette innebærer blant annet at man er måteholden med alkohol uansett om det serveres av arrangør, man blir spandert på av andre eller man kjøper alkoholholdig drikke selv. Tillitsvalgte eller ansatte opptrer ikke synlig beruset.»

Videre er de alkoholpolitiske bestemmelsene formulert slik:

«Alkoholfrie arrangementer i forbundets regi er et naturlig valg, og arrangør skal aktivt vurdere om det skal serveres alkohol overhode. Ved forbundets arrangementer hvor det serveres alkohol skal alltid serveres gode alkoholfrie alternativer. Ved forbundets arrangementer som er rettet inn mot medlemmer under 18 år skal det ikke serveres alkohol.»

Forbundsstyret: Fagforbundet skal fortsette med måtehold

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy