JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet-medlem Marit Bjerkås innstilt som ny leder for Trøndelag Ap – Giske gir seg

Marit Bjerkås er innstilt som ny leder i Trøndelag Arbeiderparti.

Marit Bjerkås er innstilt som ny leder i Trøndelag Arbeiderparti.

Sandra Skillingås/NTB Scanpix

Marit Bjerkås er innstilt som ny leder av Trøndelag Ap. – Hun brenner for barn og unge, sier leder i Fagforbundet Trøndelag Gunn Elin Høgli om partikollegaen.

2020082821040020220812112349

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Jeg kjenner henne og resten av den foreslåtte ledelsen godt. Så dette tror jeg vil bli bra, sier Gunn Elin Høgli.

Hun er leder for Fagforbundet i Trøndelag og fylkeskandidat for Arbeiderpartiet i samme fylke. Hun deltar derfor på årsmøtet i Trøndelag arbeiderparti i morgen, som lørdag skal velger ledelse.

Er medlem av Fagforbundet

– Marit har jobbet mye med barn og unge, en målgruppe vet jeg hun brenner for. Hun har godt humør og ler ofte. Jeg kjenner henne også som ei som forbereder seg veldig godt til møtene, sier Høgli om partikollega Bjerkås.

Hun kan opplyse at de to sitter sammen i næringskomiteen i fylkestinget og at Marit Bjerkås også er medlem av Fagforbundet.

Bjerkås har siden 2015 vært varaordfører i Rennebu og topper den enstemmige innstillingen som valgkomiteens leder Arild Grande la fram fredag kveld.

Amund Hellesø, ordfører i Nærøysund, og stortingspolitiker Eva Kristin Hansen innstilles som nestledere.

Grande sier ledertrioen representerer ulike deler av fylket.

– Det handler om å smelte litt ulike partikulturer sammen og få folk til å jobbe på samme lag, sier han.

Den nye innstillingen ble lagt fram etter et krisemøte, fordi Trond Giske som de opprinnelig var blitt enige om å innstille som leder, mistet støtten fra AUF. Bakgrunnen var nye historier om Giskes opptreden for en tid tilbake.

Ikke benkeforslag

Giske skriver på Facebook at han ikke vil være med på noe benkeforslag når valget skal skje på årsmøtet lørdag. Han sier han heller ikke er aktuell som kandidat til Stortinget ved neste års valg.

– Jeg har derfor sammen med familien min kommet til at jeg ikke lenger kan stå i dette, heller ikke i en renominasjon til Stortinget. Belastningen blir for stor, skriver han.

Dermed ser det ut til at en av Arbeiderpartiets mest markante politikere forlater banen. Giske har hatt sterk støtte i deler av partiet, på tross av at han i 2018 måtte gå av som nestleder fordi han hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Mange har ment at det er på tide å gi ham en ny sjanse, mens andre mener han ikke kunne få nye tillitsverv.

Giske har beklaget at han ikke har vært bevisst nok i enkelte sosiale situasjoner.

– Har vært viktig for Fagforbundet

Leder i Fagforbundet Trøndelag, Gunn Elin Høgli, sier dette om at Giske nå forlater podiet:

– Slik ble det, da må det gjøre beste ut av det. Da blir det nok ro rundt valgene i morgen og da håper jeg årsmøtet bruker tiden på å velge en politisk retning. Vi har et valg å vinne, sier Høgli.

– Trond Giske har vært en viktig person for Fagforbundet. Han skal sitte ut stortingsperioden, og må benytte oss av han ut den perioden han skal sitte, og så må vi akseptere at han har tatt den beslutningen han har gjort. Og så vil jeg takke for all den støtten han har gitt oss i saker som var viktig for fagbevegelsen, sier hun.

Tarjei Leistad, nestleder i Fagforbundet Trøndelag, medlem i forbundsstyret og lokallagsleder i Faglig arbeiderlag i Trøndelag, sier dette:

– Det har vært mye uro de siste årene, så alt som kan bidra til ro er bra. Jeg synes man skal gå for denne innstillingen. Det er på tide å samle seg, sier

– Trond Giske har alltid vært viktig person for fagbevegelsen, i kraft av den posisjonen og den stemmen han har. Han har hatt mye kontakt med fagbevegelsen og lokallagene, sier han og legger til:

– Vi mister noen, men andre kommer til.

Vil rydde opp

Marit Bjerkås medgir at det er et stort arbeid som ligger foran henne som leder av Trøndelag Ap, og kommer også med et løfte:

– Jeg skal ta seksuell trakassering på alvor og jeg skal ta de historiene vi har hørt de siste dagene på alvor. Jeg vil rydde opp i den kulturen som har vært. Arbeiderpartiet skal være et sted hvor det er trygt å drive politikk, og hvor vi løfter de store politiske sakene, skriver hun på sin Facebook-side.

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol var av flere medier meldt som en favoritt til ledervervet, etter at Giske var ute av bildet. Men i stedet valgte komiteen å løfte opp Bjerkås, som var foreslått som organisatorisk nestleder i den opprinnelige innstillingen.

Dramatisk vending

Valgkomiteen måtte starte arbeidet med innstillingen på nytt fredag, etter at AUF torsdag trakk sin støtte. Enigheten om Giske raknet etter at det kom fram nye historier om ukultur i partiet som Giske knyttes til.

Sandra Skillingsås, som er innstilt som styremedlem i Trøndelag Ap, beskrev i et intervju med Adresseavisen torsdag en kultur ved valgkampkontoret i 2013 preget av en seksualisert sjargong som hun hevder også Giske deltok i. Skillingsås fortalte også om en nachspielepisode der Giske skal ha kommet med ubehagelige tilnærmelser.

Beskrivelsen av ukultur har også kommet fra tidligere AUF-leder i Trondheim Ellen Reitan.

Torsdag ble det også kjent at partiet hadde fått et nytt varsel om Giske om en hendelse som skal ha skjedd tilbake i 2014. Over 200 Ap-politikere stilte seg bak et opprop samme dag, der de oppfordret fylkeslaget om ikke å velge Giske som leder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy