TRENGER MER: - Det er minst like stort behov for kommunens tjenester i krise. Vi forventer mer i revidert budsjett, sier Fagforbundets leder Mette Nord.
Jan-Erik Østlie
ola.tommeras@fagbladet.no
I går presenterte regjeringen krisepakke den tredje krisepakka. Den var en redningsplanke for mange, men selv milliarder er ikke nok for kommunene.
– Kommunene melder om et tap på 17 til 22 milliarder kroner etter bortfall av inntekt, påpeker Fagforbundets leder Mette Nord.
12. mai skal revidert nasjonalbudsjett legges fram, dersom det ikke blir forsinkelser. I år vil spenningen til revidert budsjett være større enn noen gang. Ingenting er som det var da budsjettet ble vedtatt.
• Forskudd på dagpenger allerede på fredag.
Redningsplanke til flere
Den tredje krisepakken inneholdt støtte til studenter, totalt fem milliarder i økte overføringer til kommunene og fylker. En redningsplanke for selvstendig næringsdrivende, som får kompensert bortfall av inntekter. Blant Fagforbundets medlemmer gjelder dette spesielt selvstendig næringsdrivende frisører, som har hatt arbeidsforbud og stor usikkerhet de siste dagene.
I tillegg ble det bevilget en ekstra milliard til samferdselsprosjekter, som skal skape aktivitet for bedrifter.
• Ingen i Fagforbundet blir permittert. – Vi er med på dugnad.
Minst like høy aktivitet
31. mars fikk kommunene ekstra penger for å dekke bortfall av inntekter, som foreldrebetaling i barnehagene, skattesvikt og merutgifter. Rammeoverføringene ble økt med 3,75 milliarder. Fylkeskommunene fikk én milliard på grunn av bortfall av billettinntekter. Til sammen var ekstrabevilgningene på om lag fem milliarder.
Men det dekker langt fra alt.
– Heller tvert imot. Behovet for offentlige tjenester forsvinner ikke på grunn av koronakrisen. Innbyggerne trenger tjenestene minst like mye som før, og kommunesektoren var ikke akkurat overfinansiert fra før, sier Nord.
– Krisepakkene er allerede enorme?
– Ja, men det er en uvirkelig situasjon. Det er dramatisk når nesten 300.000 arbeidstakere blir ledige over natta. Inntektene faller bort, men ikke behovet for tjenester, sier Nord.
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.
Norsk sykepleierforbund