Denne sportsidioten ber deg om ikke å se fotball
FLAGGER HØYT: Sores retter på Liverpool-banneret som henger over pultene på fagforeningskontoret til Oslo Sporveiers Arbeiderforening. Nå ber han medlemmene om å skru av tv-en under VM.
Bjørn A. Grimstad
Oslo Sporveiers Arbeiderforening mener det beste du kan gjøre fram mot jul er å boikotte TV2 og NRK. Les hvorfor i denne saken.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– Selv om jeg er en sportsidiot som elsker fotball, så er ikke valget om boikott vanskelig, sier Sores Yuzer.
Han er nestleder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening (OSA), som organiserer rundt 1600 ansatte i Sporveien. Klubben oppfordrer nå til full boikott av Qatar-VM.
Årsaken er de farlige bo- og arbeidsforholdene for gjestearbeidere i Qatar, og korrupsjon i FIFA. Yuzer vil ikke gå så langt som å si at boikott er det eneste riktige. Men han ber fotballfans om å sette seg inn i hvorfor dette sportsarrangementet er så omdiskutert.
– Jeg oppfordrer medlemmene til å lese artikler og se dokumentarer om tildelingen av fotball-VM og forholdene fremmedarbeiderne bor og lever under, og så ta et standpunkt. Selv får jeg en voldsom bismak fra dette og har bestemt meg for å boikotte fotball-VM, sier han.
• Landsmøtet: – FN må granske Israel for apartheid
Vil ikke se TV-sendingene
Yuzer hadde tatt et personlig standpunkt da verkstedklubben foreslo en uttalelse om å boikotte fotball-VM i Qatar. Han ble overrasket over hvor mange i OSA som delte hans synspunkt.
– Det var et stort flertall for boikott, sier han.
«Vi kan vise vår solidaritet og avsky til arrangementet ved å ikke se på TV-sendingene» skriver fagforeningen på sine nettsider. Og videre: «For rettighetene til fremmedarbeiderne i Qatar, for de som har mistet livet sitt og for de som er påført skade livet ut».
BOIKOTT: Sores Youzer, nestleder i Oslo Sporveiers Arbeiderforening (OSA), boikotter fotball-VM i Quatar som pågår nå.
Bjørn A. Grimstad
Fagforeningen mener at når mange nok ikke ser sendingene til TV2 og NRK, som har rettighetene til å vise VM-kampene i Norge, vil kanalene lide økonomiske tap. Og at det igjen vil påvirke hvordan FIFA i framtida velger hvor verdensmesterskapet skal arrangeres.
– Det har kommet opp veldig mye grums om denne tildelingsprosessen. Hvis ingen sender en beskjed, så vil pampene i FIFA fortsette med en konstant korrupsjon. Motstand vil føre til at de må vurdere det tillitsvervet de har, sier han.
Han trekker også fram hvordan LHBT+ blir behandlet i Qatar som enda en grunn til boikott. Nylig ble dette satt på spissen, da FIFA nektet flere landslag å bruke regnbuefargede kapteinsbind.
– Det totalitære regimet undertrykker mennesker med andre livssyn og det skeive miljøet, sier han.
• Norsk-ukrainske Sores Yuzer forventet at krigen skulle komme
Fotballmesterskapet i fotball for menn har blitt arrangert av FIFA siden 1930. Det 22. i rekken har nå vart i litt over en uke, og kommer til å prege nyhetsbildet og offentligheten fram til finalen 18. desember.
{s1}
Det var bare halvparten så mange seere som så åpningskampen i år, som under VM i Russland for fire år siden. I hvilken grad det er politisk boikott, årstiden (VM avholdes vanligvis om sommeren) eller andre forhold som spiller inn, er vanskelig å sette fingeren på. Men de lave seertallene gleder Yuzer.
– NRK og TV2 får svi hvis de får lave seertall under VM. Håpet er at annonsører vil trekke seg. Det vil gå utover pengestrømmen inn til FIFA, som vil tvinge dem til å vurdere nøye hvor de neste verdensmesterskapene skal holdes. Vår forbrukermakt kan påvirke deres tankegang, sier han.
6500 døde gjestearbeidere
Han viser til en rapport Amnesty ga i fjor høst, som viser at qatarske myndigheter har fortsatt å behandle gjestearbeidere dårlig, på tross av hva de har lovet over flere år.
Den britiske avisa The Guardian avslørte i 2021 at 6500 gjestearbeidere har dødd i Qatar siden landet ble tildelt VM i 2010 fram til 2019. Det hersker dog usikkerhet rundt tallene, blant annet hvilke dødsfall som kan knyttes til selve VM-forberedelsene og hvordan dødsfall blir rapportert inn. Det skriver Faktisk.no.
ETISK VALG: Sores Yozer har fått med seg alle fotball-VM siden han var seks år. Denne gangen har han tid til å ta en rusletur på Tøyen i nærheten av Sporveiens kontorer. Han ser ikke et minutt.
Bjørn A. Grimstad
Yuzer mener at det ikke er tvil om at forholdene gjestearbeiderne lever under, er for dårlige.
– Altfor mange personer dør fordi det skal bygges stadioner til fotball-VM. Det er det som er feil her, er at sikkerheten deres ikke blir ivaretatt. Den allerede dårlige lønna blir vanna ut av bemanningsbyråer, slik at de sitter igjen med under halvparten av hva de var blitt lovet, sier han.
Ble smittet av basillen tidlig
For alle som ikke er særlig opptatt av fotball i utgangspunktet, bør boikott av VM være en enkel sak. Verre er det for dem som lever og ånder for sporten.
Yuzer forteller at han tilhører sistnevnte art. Den glødende interessen tok tak i god tid før fylte ti år. Det var under en ferie med familien i Spania, da spanjolene tapte mot erkerivalen Frankrike.
– Da gråt voksne folk for fotballen. Selv om fotballfesten døde i det øyeblikket, var det utrolig gøy å få med seg hvor engasjert lokalbefolkningen var, sier han.
Siden har interessen vært økende. Under ordinære VM bruker han mye tid på å se fotball.
– Det er umulig å få med seg alle fotballkampene i et vanlig VM, men jeg prøver å få med meg så mye som mulig. Så det er vondt å ikke se fotball nå. Men det går helt fint, for prinsippene veier mest, sier han.
Det er vondt å ikke se fotball nå. Men det går helt fint, for prinsippene veier mest.
Sores Yuzer