ERLEND ANGELO" />

Flere enn helsefagarbeiderne er utålmodige – Coop ventet 17 år med å gi Bettina full stilling

ENDELIG HELTID: Etter 17 år har Betina Saltveit fått heltidsstilling. Det er deilig å vite hvor mye lønn hun får i måneden, synes HK-medlemmet.

ENDELIG HELTID: Etter 17 år har Betina Saltveit fått heltidsstilling. Det er deilig å vite hvor mye lønn hun får i måneden, synes HK-medlemmet.

Erlend Angelo

Frykt for dårlig stemning gjorde at 32-åringen gruet seg til å spørre om stillingsøkning

2020020311000020230821171436

erlend@lomedia.no

Den 18. november kunne Betina Saltveit åpne vinflaska og feire: En ting var gleden over Norges 2-1-seier på bortebane mot miniputtene fra Malta. Men grunnen til feiringa var hennes egen seier på hjemmebane: Endelig hadde hun fått innvilget 100 prosent stilling i Coop Extraen hun jobber for.

Hanguin sier snart opp jobben - har ikke råd til å bo i den dyre kommunen

– Det var en deilig følelse. Jeg har hatt lyst på full stilling i noen år nå, smiler Betina Saltveit.

Vokst opp med Coop

Hun har lang fartstid i bransjen. Og butikken. For dit ble hun rekruttert til sommerjobb av mor allerede som 15-åring. Og siden har hun vokst opp der, sammen med kundene. Saltveit vet godt hvem som forsøker å snike til seg en kasse øl, og hvem som faktisk er gamle nok, for flere av dem har hun kjent siden de var spedbarn.

– Det er et veldig hyggelig sted å jobbe, du blir så godt kjent med alle, skryter 32-åringen.

SAMME BUTIKK I 17 ÅR: Betina Saltveit.

SAMME BUTIKK I 17 ÅR: Betina Saltveit.

Erlend Angelo

Drømmen om et liv som kokk forsvant i dårlige skoletilbud og en voksende frykt for skarpe kniver, og etter å ha fullført servitørlinja ville hun jobbe, ikke bli lærling.

Så da ble hun på Coop-butikken i Austmannavegen, i bygget som i sin tid var Haugesunds første kjøpesenter, kan Saltveit fortelle.

Fagbrev og utvidelse

Det var først da hun tok fagbrevet for fire-fem år siden at ønsket om full jobb virkelig blomstret. Da hadde hun jobbet seg opp til 71 prosent stilling, fra 15, via 50 og 62. Før hun i forbindelse med ombygging fra Prix til Extra ble satt opp til 85 prosent.

Sekstimersdagen: Er alt håp ute?

Det var da hun mente det var tid nok i den nye vaktplanen til at hun kunne få de siste 15 prosentene også.

Med god hjelp fra Anne Svendsvoll, hovedtillitsvalgt i Coop Sørvest, ble saken fort løst. Og Saltveits frykt for dårlig stemning viste seg heldigvis å være ubegrunnet.

– Jeg forstår godt butikksjefens side også, det er ikke bare lett å få turnusen til å gå opp, det vet jeg jo som tillitsvalgt. Men det er litt trist at man må vente så mange år før du «kvalifiserer» til fast stilling, sier Saltveit – som nå er den eneste butikkansatte, utover sjefen, med full stilling.

– Jeg er klar til å hjelpe om flere vil det samme. Men det er mange ønsker der ute, så ingen har spurt meg foreløpig, smiler Saltveit.

Mektig fagforening støtter Bernie Sanders

Viktig trygget

Som dermed kan vinke farvel til mange helger på rad med jobbing, søking om ekstravakter – og glede seg over et mer forutsigbart liv. Nå vet hun hva inntekta blir måned etter måned.

En viktig trygghet, etter at hun for et par år siden gikk til innkjøp av en egen leilighet – med uunnværlig hjelp fra foreldrene, vel å merke.

– Jeg jobber ikke nødvendigvis så mye mer nå enn før, men jeg slipper å be om ekstravakter. Jeg vet hva jeg får, og det er veldig behagelig. Når du i tillegg har en jobb du smiler på vei til, da er ingenting bedre, sier 32-åringen.

– Må skjerpe seg

Hovedtillitsvalgt Anne Svendsvoll i Coop Sørvest ønsker flere medlemmer på heltid. Hun ber butikksjefene kvitte seg med nei-refleksen.

KREV HELTID: Anne Sendsvoll, hovedtillitsvalgt i Coop Sørvest, oppfordrer medlemmene til å stille krav om full stilling.

KREV HELTID: Anne Sendsvoll, hovedtillitsvalgt i Coop Sørvest, oppfordrer medlemmene til å stille krav om full stilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Svendsvoll har hjulpet både Saltveit og flere andre i Haugesund-området med å få høyere stillingsandeler det siste halvåret. Den erfarne tillitsvalgte begynner å bli mektig lei av å møte butikksjefer der ryggmargsrefleksen er et eneste stort IKKE MULIG når ansatte krever større stilling.

– Det er altfor lett å holde ansatte i ufrivillig lav deltidsstilling for å ha mange å velge mellom når det er behov for å dekke inn vakter, sier Svendsvoll.

Nav-ansatte detaljstyres: Arbeidsgiver registrerer antall sekunder Lasse tar pause

Ikke blitt bedre

Hun mener deltidsproblematikken ikke har bedret seg nevneverdig det siste året, etter at arbeidsmiljøloven siden 1. januar 2019 ga deltidsansatte fortrinnsrett til deler av nye stillinger. Det vil si, for eksempel: Har du en 80 prosent stilling, og arbeidsgiver lyser ut en ny 70-prosentstilling, har du i utgangspunktet fortrinnsrett på for eksempel 20 prosent av den nye stillingen, slik at du ender opp med full stilling selv. Arbeidsgiver kan unntaksvis si nei, om det er til vesentlig ulempe for bedriften. Det holder for eksempel ikke å si at man trenger flere ansatte.

– Det er fortsatt vanskelig å øke stillingsprosentene, selv med fortrinnsrett. Butikksjefene er trangsynte, mener Svendsvoll, som håper Coops regionledelse tar skikkelig tak i problemet. I mellomtida er rådet fra Svendsvoll klart:

– Ta avslaget videre med tillitsvalgt og krev forhandlingsmøte om du mener du er blitt forbigått når stillinger lyses ut!

• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!

Heltid/deltid

Deltid i varehandelen er på vei opp (2018-tall): Blant 12.000 HK-medlemmer jobber «kun» halvparten heltid.

Det er i all hovedsak kvinner som jobber deltid (54 prosent).

Unge kvinner rammes hardest: Sju av ti unge kvinner jobber deltid.

Seks av ti sier de ikke har valgt deltid selv, fem av ti oppgir at de ønsker å jobbe mer.

1. januar kom fortrinnsretten for deltidsansatte

Flere av HKs tariffavtaler gir deltids­ansatte fortrinnsrett til høyere stilling.

Kilde: HKs medlemsundersøkelse 2018

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy