JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flytoget får ny eier: – Et bedre resultat enn fryktet

FÅR SAMME EIER: Flytoget og Vy har kjempet hardt om hvem som skal ha persontrafikken på Østlandet - en kamp som Vy til slutt vant. Nå får begge selskapene samme eier.

FÅR SAMME EIER: Flytoget og Vy har kjempet hardt om hvem som skal ha persontrafikken på Østlandet - en kamp som Vy til slutt vant. Nå får begge selskapene samme eier.

Morten Hansen

Flytoget skal overføres fra Næringsdepartementet til Samferdselsdepartementet. Dermed får selskapet samme eier som blant annet Vy.

2024062609410720240626103407

morten@lomedia.no

Regjeringen vil samle alle togselskapene som eies av staten i ett departement.

I fjor vår ble Vy tildelt all persontrafikk på jernbanen på Østlandet – foran Flytoget. Siden den gang har det vært usikkerhet rundt hva som vil skje med sistnevnte selskap. Både Vy og Flytoget driver sin persontogvirksomhet på Østlandet med utgangspunkt i en direktetildelingsavtale. Flytoget har konsesjon på tilbringertjenesten til Oslo lufthavn. Avtalen gjelder til og med februar 2028. Etter den datoen vil det komme et nytt regiontogtilbud på strekningen Drammen-Oslo S-Oslo lufthavn.

Helhetlig styring

Beslutningen om å overføre Flytoget til Samferdselsdepartementet sier ingenting om hva som vil skje med selskapet.

– Nå samler vi eierskapet til statens to persontogselskaper Vy og Flytoget på ett sted. Med overføringen av eierskapet til Flytoget legger vi til rette for en mer helhetlig styring av jernbanesektoren og en samlet forvaltning av persontogselskapene som staten eier. Overføringen vil i seg selv ikke e føre til endringer for Flytoget, verken for passasjerene eller for selskapet, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

FORNØYD: Per Stene sier resultatet er bedre enn forventet.

FORNØYD: Per Stene sier resultatet er bedre enn forventet.

Morten Hansen

Per Stene, hovedtillitsvalgt for Norsk Jernbaneforbund i Flytoget, karakteriserer det som en gledens dag. De ansatte har fått beskjed om at det ikke skal skje noe med selskapet.

– Dette er et bedre resultat enn det vi hadde fryktet. Vi som jobber i selskapet ser på dette som en positiv beslutning. Nå er denne diskusjonen ferdig, og vi fred og ro fram til 2028, sier Stene.

Konkurrerer med andre

Samferdselsdepartementet eier allerede Vy, Bane Nor og Norske tog.

De to sistnevnte selskapene er kategorisert som selskap der statens mål er bærekraftig og mest mulig effektiv oppnåelse av sektorpolitiske mål. Selskapene i denne kategorien opererer primært ikke i konkurranse med andre.

SAMLES: Samferdselsministeren Jon-Ivar Nygård sier de vil legge til rette for en mer helhetlig styring av jernbanesektoren.

SAMLES: Samferdselsministeren Jon-Ivar Nygård sier de vil legge til rette for en mer helhetlig styring av jernbanesektoren.

Roy Ervin Solstad

Vy og Flytoget er kategorisert som selskap der staten har mål om høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Selskapene i denne kategorien opererer primært i konkurranse med andre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy