Frisørene ønsker kortere arbeidsdag, men vil ha lønnskompensasjon
Frisørkjeden Cutters har innført frivillig seks timers dag, men uten full lønnskompensasjon
Kathrine Geard
Frisørkjeden Cutters har kuttet ned på arbeidsdagen. Frisørenes Fagforening er positiv til sekstimers dag, men ikke uten lønnskompensasjon.
kathrine.geard@fagbladet.no
– Cutters har ikke innført det vi mener med seks-timersdag, understreker leder i Fagforbundet Frisørenes Fagforening, Ingunn Reistad Jacobsen, og viser til at ansatte da måtte ha fått lønnskompensasjon, altså beholdt 100 prosent lønn.
I en sak på nrk.no nylig kunne man lese at Cutters i fjor innførte seks-timersdag som standard på sine ca. 70 salonger rundt i landet.
Seks timers lønn
Frisørkjedens grunnlegger, Andreas Kamøy, begrunnet det med de betydelige fysiske belastningene som følger med frisøryrket.
– Med sekstimersdag reduserer vi belastningsskader. Det er alle tjent med, sa han til nrk.no
Han understreker overfor Fagbladet at de foreløpig ikke har bekreftede forskningstall og at ordningen er frivillig. Ifølge reportasjen har ansatte fortsatt full stilling, men jobber bare 30 timer uka. Men fagforeningen mener saken etterlater et litt feil inntrykk, ettersom Cutters-frisørene ikke får 100 prosent grunnlønn.
– Det stemmer at frisørene får betalt for seks timer, sier Kamøy.
Frisørkjeden Cutters har innført frivillig seks timers dag, men uten full lønnskompensasjon
Kathrine Geard
Bekymret for virkningene
Kortere arbeidsdager har likevel ikke gått ut over totallønna, som er en kombinasjon av grunnlønn og provisjon utfra antall kunder. Forklaringen til intervjuede frisører er at de jobber mer effektivt når dagen er kortere, og faktisk tjener mer enn før.
– Med fulle lister vil du øke lønna. Men det er mange negative sider ved provisjonssystemet. Det er for tidlig å si hvordan det påvirker Cutters-frisørene. Vi er bekymret for langtidsvirkningene, sier Jacobsen.
Cutters tilbyr ikke noen annet enn en rask og rimelig klipp. Frisørene får dermed en mindre variert arbeidsdag enn kolleger som også vasker, føner, farger eller står i kassa.
– I Cutters klipper de bare og det er en av de største belastningene i yrket. De er nødt til å klippe fort for å tjene bra.
Myter og tall
Tillitsvalgt og Cuttersfrisør José Rodriguez, som jobber i Kristiansand, vedgår at frisørene gjerne kan klippe fire kunder i løpet av en time når det er hektiske dager.
– Når det er sagt er det en myte at dette er normalen, sier Rodríguez, som opplyser at en frisør hos Cutters i gjennomsnitt klipper litt mer enn to kunder i timen, eller tre når det er stor pågang. Antallet avhenger også av kundene og fasong. Noen krever lite tid og da rekker frisørene flere.
– Men vi har ikke noe tidspress på kunder, vi tar den tida vi trenger.
Jose Rodriguez er tillistvalgt hos Cutters og sitter i styret i Fagforbundet Frisørenes Fagforening
Mange av frisørene ønsker å jobbe seks timer om dagen, og Rodriguez mener det er bra at denne fleksibiliteten finnes.
– Men dersom disse frisørene heller ønsket at de hadde en 100 prosent stilling ville det vært negativt med en slik ordning. Dette er imidlertid ikke situasjonen, ettersom de som jobber seks timer dagen gjør dette frivillig. Per nå er det større mangel på ansatte enn det er mangel på kunder, så de som ønsker å jobbe mer får anledning til dette.
Ordnede forhold
Selv om forretningsmodellen har vært omstridt har mange frisører med fagbrev søkt seg til Cutters, som er blitt en ganske stor aktør på kort tid. Derfor var det en viktig milepæl da Fagforbundet og Virke i april i år ble enige om en ny tariffavtale for frisørene her. Avtalen sikrer blant annet garantert minstelønn, lønn for bevegelige helligdager og pensjonsrettigheter.
Rodríguez påpeker at Cutters er en stor arbeidsgiver som tilbyr fast ansettelse. Det er viktig ikke minst for nyinnflyttede frisører uten kundemasse eller økonomi til å starte opp selv.
– Cutters har gitt en sikkerhet til mange frisører og hovedkontoret har vært veldig samarbeidsvillig med fagforeningen.
TARIFFAVTALE: Cutter har tariffavtale for sine ansatte. Den ble undertegnet i april. Fra v: Thomas Lund, rådgiver i Fagforbundet, styremedlem José Luis Rodriguez Anguita i Frisørenes Fagforening, leder i foreningen Ingunn Jacobsen, Tone Faugli som leder Fagforbundets forhandlingsenhet og Virkes forhandlingsleder Bård Westby.
Fagforbundet
Mange belastninger
Frisøryrket er generelt fysiske hardt. Den nasjonale statistikken som Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) lager om arbeidsmiljø og helse viser at frisøryrket er en av verstingene når det gjelder indikatorer som nakke- og skuldersmerter, armsmerter og hudplager.
«Ser man på diagnoser domineres bildet av muskel- og skjelettdiagnoser og psykiske diagnoser. Man kan også se at yrket frisør kommer høyt blant begge kjønn og innen flere diagnosegrupper, dog med unntak av hjerte- og karsykdommer.» På indikatoren «Oppbrukte sjukepengerettigheter» ligger frisør helt på topp etterfulgt av annet manuelt arbeid som sjåføryrker, byggearbeider og renholder.
Vil ha seks-timersdag
Frisørenes Fagforening mener derfor innføring av seks-timersdag vil være positivt for en bransje som sliter. Men de ønsker ikke være en deltidsbransje.
– Vi ser at mange arbeidsgivere som ønsker mindre dødtid nærmest har innført seks-timersdag ved bare å tilby 80 prosent stillinger og uten noen form for lønnskompensasjon. Dette ønsker vi å endre på, sier Jacobsen.
Mange rømmer yrket av ulike grunner, selv om statistikken også viser at frisører flest trives svært godt i jobben sin. Jacobsen tror seks-timersdag kan fungere som en gulrot for å bli i yrket.
– Vi har den senere tid begynt å snakke så smått om dette, men vi har ikke fremmet forslag om dette skriftlig til våre motparter ennå, opplyser hun.