JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eig barnevernsselskap

Gründer tiltalt for overgrep mot fosterson og sovande mann

Avviser skuldingane

VOLDTEKT: Mannen er tiltalt for å ha misbrukt si stilling og for å ha utført oralsex på ein mann som ikkje var i stand til å motsette seg.

VOLDTEKT: Mannen er tiltalt for å ha misbrukt si stilling og for å ha utført oralsex på ein mann som ikkje var i stand til å motsette seg.

Anna Granqvist

Gründeren har jobba fleire år i barnevernet. No er han tiltala for overgrep mot eigen fosterson og ein sovande mann.

2023041315173420230413151736

oystein.windstad@fagbladet.no

Onsdag starta rettssaka i Oslo tingrett mot eigaren av det private barnevernsselskapet. Mannen er tiltala for å ha utnytta tillitsforhold for å skaffe seg seksuell omgang med eigen fosterson då han var mellom 16 og 19 år. Fostersonen tok seinare livet sitt.

Tidlegare blei mannen frikjend av ein delt rett for å ha prøvd å bestikke og betale seg ut av overgrepsskuldingane frå fostersonen.

• Støre opnar for auka trygder

-USKULDIG: Thomas Randby er advokaten til den tiltalte mannen. Randby seier klienten hans avviser alle skuldingane og er uskuldig.

-USKULDIG: Thomas Randby er advokaten til den tiltalte mannen. Randby seier klienten hans avviser alle skuldingane og er uskuldig.

Øystein Windstad

Skuldingar om overgrep på fest

Frå dei tidlegare tiltalane og runden i retten er det kjent at mannen er skulda for seksuelle overgrep mot fostersonen. I den pågåande rettssaka er det ein tilleggstiltale med nye skuldingar. Ein mann forklarte seg om hendingar som skal ha skjedd på fest våren 2006. Mannen forklarte at han var ein kjenning av den tiltalte. Og at den tiltalte blei med mannen til heimen hans, fordi dei skulle ha nachspiel. Og at den tiltalte skulle skaffe jenter til festen.

• Kan bli storstreik: Sjekk kor den kan starte her

– Eg vakna av at han sugde meg

Vitnet fortalde vidare at det ikkje kom nokon jenter og at han la seg åleine på soverommet sitt. Mannen fortalde at han er heterofil og at det ikkje var noko mellom han og den tiltalte, anna enn fest-kjenning.

– Eg vakna av at han hadde penisen min i munnen sin og sugde meg. Han sa «no er det din tur». Eg blei både sjokkert, sint og syntest dette var veldig ekkelt. Eg sparka han vekk frå meg og gjekk ut av leilegheita mi, fortalde vitnet i retten onsdag. Vitnet fortalde vidare at saka har vore vanskeleg for han og at han ønska å forklare seg for å kaste lys over historikken med skuldingar om overgrep mot den tiltalte.

• Frp og Ap er nesten like store

– Eg var ikkje der

Den tiltalte forklarte seg etterpå. Han avviser skuldingane om seksuelle overgrep mot fostersonen. Han avviser også skuldingane om overgrep mot den sovande mannen:

– Eg har ikkje gjort dette og har heller ikkje vore i leilegheita til mannen, sa barnevernsgründeren til retten.

Mannens advokat, Thomas Randby, stadfestar at klienten hans avviser alle skuldingane.

Kjøpte for 90 millionar

Barnevernet har kjøpt tenester frå selskapa til den tiltalte mannen for over 200 millionar kroner. Etter at han blei tiltalt for overgrep mot fostersonen, kjøpte barnevernet tenester frå mannen sitt selskap for over 90 millionar kroner.

Jobba med mindreårige etter overgrepstiltale

Ifølge ein regionleiar i Barne- ungdoms- og familieetaten (Bufetat), er eigarar og styreleiarar i private barnevernsselskap pliktige til å melde ifrå om dei er sikta eller tiltalt for seksuelle overgrep. Mannen melde ikkje ifrå til barnevernsmyndigheitene om overgrepstiltalen. Det var Fagbladet som gjorde Bufetat oppmerksam på tiltalen. VG har laga ein podkast og nettdokumentar om fostersonen og barnevernsgründeren. Mannen har tidlegare avvist at han skal ha villeitt Bufetat. VG avdekte at mannen jobba direkte med mindreårige, etter at han blei tiltala for seksuelle overgrep.

Kan bli dømt til fengsel i fleire år

Om barnevernsgründeren blir funnen skuldig i å ha utnytta si stilling og tillit for å få seksuell omgang med fostersonen, kan han få opptil seks år i fengsel. Han er tiltalt etter straffeloven § 193 første ledd for overgrepsskuldingane mot fostersonen. Om han blir funnen skuldig i valdtekt mot den sovande mannen, kan han bli dømt til opp mot ti år i fengsel, etter straffeloven (1902) § 192 første ledd bokstav b.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy