JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har du lyst å gjøre noe sammen med en som har fått demens? Da kan du bli med i et viktig forskningsprosjekt

SØKER FRIVILLIGE: – Jeg tror frivillige øker livskvaliteten til mennesker med demens, sier Eirin Hillestad.

SØKER FRIVILLIGE: – Jeg tror frivillige øker livskvaliteten til mennesker med demens, sier Eirin Hillestad.

Silje Katrine Robinson

Eirin Hillestad ønsker å finne ut om frivillige kan gjøre livet bedre for hjemmeboende personer som nylig har fått demens og deres pårørende. Nå er hun på jakt etter folk i Bergen, Kristiansand og Bærum som vil gjøre en innsats som frivillig fra høsten.

2019070412163220230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Eirin Hillestad har arbeidet med frivillighet ved Verdighetsenteret i Bergen i mange år. Nå vil hun ta doktorgraden ved å undersøke hva frivillig innsats betyr for mennesker som er rammet av en demenssykdom og deres pårørende.

Psykisk uhelse

Fakta er at stadig flere mennesker får en demensdiagnose, og at mange av dem isolerer seg sosialt. Det er lett å tenke seg at ensomhet ofte fører til passivitet og mistrivsel.

– Vi vet også at personer som er rammet av demens, og deres pårørende blir mer positive til frivillighet når de først blir kjent med hva en slik ordning kan innebære. Samtidig er vi helt avhengige av å finne frivillige og besøksverter som passer sammen, sier Eirin Hillestad.

SØKER FRIVILLIGE: – Det viktigste er å få tak i folk som har lyst til å bidra som frivillig, sier  Eirin Hillestad.

SØKER FRIVILLIGE: – Det viktigste er å få tak i folk som har lyst til å bidra som frivillig, sier Eirin Hillestad.

Silje Katrine Robinson

Frivillig i et halvt år

Doktorgradsstipendiaten rekrutterer nå mennesker i Bergen, Kristiansand og Bærum som ønsker å være frivillige allerede fra høsten. Hvor mange vet hun ennå ikke. Det kommer an på hvor mange hjemmeboende som nylig har fått en demensdiagnose, og som ønsker å ha en frivillig besøks- eller aktivitetsvenn. Dessuten skal interessene til den som har demens matche interessene til en av de frivillige. De skal ha lyst å gjøre noe sammen som begge liker å drive med – om det så bare er å gå på kafé.

– Vi skal undersøke erfaringer fra frivillig innsats både hos personer med demens, pårørende, frivillige og frivillighetskoordinatorer.

Planen er at de frivillige skal være med i et halvt år, men det er mulig å trekke seg underveis.

– Jeg håper jo at flere ønsker å fortsette utover forskningsperioden, sier Hillestad.

Får opplæring

De som blir med som frivillige i forskningsprosjektet, får være med på en oppstartsamling med opplæring om demens, kommunikasjon, etikk og rollen som frivillig. Eirin Hillestad kan også love at de i løpet av høsten får oppfølging av en frivillighetskoordinator.

– Du vil bli knyttet til en frivillig organisasjon eller tjeneste. Du kommer altså ikke til å stå aleine som frivillig, lover hun.

Doktorgradsstipendiaten håper også at nye frivillige vil se det som en ekstra bonus at deres innsats er et bidrag til demensforskningen.

Lyst og interesse er viktigst

Hvis du lurer på om akkurat du passer til å gjøre en innsats som frivillig, kan Eirin Hillestad forsikre deg om at det viktigste er at du er glad i og interessert i andre mennesker. Dessuten må du kunne være frivillig i Bergen, Kristiansand eller Bærum. Og du må ha tid til å være sammen med en person med demens en time eller to hver eller annenhver uke.

– Det viktigste er å få tak i folk som har lyst til å bidra som frivillig, sier Hillestad.

En del av deltakerne vil i løpet av høsten bli invitert til å bli med på intervjuer og i en observasjonsstudie. Det gjelder både frivillige, personer med demens og pårørende.

Også mulighet for erfarne frivillige

Doktorgradsprosjektet FRIDE (Frivillig innsats i omsorg for personer med demens) er et delprosjekt i en større studie LIVE@Home.Path som skal utforske hvordan personer som lever med demens, kan bo trygt og godt hjemme så lenge som mulig.

FRIDE-prosjektet vil også intervjue nåværende og tidligere frivillige til hjemmeboende personer med demens. Til dette trengs personer fra Bergen, Kristiansand og Bærum som vil dele sine erfaringer rundt det å være frivillige. Eirin Hillestad oppfordrer derfor også personer med erfaring som frivillige til å ta kontakt.

Hvis du kan tenke deg å være med i forskningsprosjektet som frivillig, kan du sende noen ord til eirin.hillestad@uib.no.

FRIDE – Frivillig innsats i omsorg for personer med demens

• Et doktorgradsprosjekt der Eirin Hillestad skal utvikle ny kunnskap om betydningen av frivillig innsats for hjemmeboende personer med demens og deres pårørende.

• FRIDE er et delprosjekt i en mer omfattende intervensjonsstudie, LIVE@Home.Path.

LIVE@Home.Path

• Et forskningsprosjekt som skal undersøke om ulike samtidige tiltak kan gi bedre omsorg og behandling for hjemmeboende personer med demens og deres pårørende. I dette forskningsprosjektet blir effekten av en rekke tiltak undersøkt.

• LIVE er en forkortelse som står for learning (læring), innovation (innovasjon), volunteers (frivillige) og empowerment (myndiggjøring).

• Senter for alders- og sykehjemsmedisin (SEFAS) ved UiB, Verdighetsenteret og flere nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere står bak.

• Studien er finansiert av Norges forskningsråd og blir gjennomført i samarbeid med Bergen, Kristiansand og Bærum kommune.

• Målet er å utforske hvordan demensomsorgen kan forbedres og hvordan dette kan støtte nylig diagnostiserte personer med demens og deres familier samt bidra til at de som er rammet av en demenslidelse, kan bo lengre, sikrere og mer uavhengig hjemme.

Kilde: verdighetsenteret.no

Det viktigste er at du er glad i andre mennesker.

Eirin Hillestad

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy