Medlem i Fagforbundet:
Hjelpepleier avskjediget for brudd på smittevernreglene – mener det ikke finnes bevis for pandemien
Institusjonen som kvinnen jobbet på ligger i tilknytning til Skjervum helse- og omsorgssenter.
Helge Rønning Birkelund
Kvinnen får bistand fra Fagforbundet. Hovedtillitsvalgt mener arbeidsgiver Gran kommune har oppført seg etter boka. Jurister mener hjelpepleieren har en vanskelig sak.
helge@lomedia.no
– Den avskjedigede er medlem hos oss. Jeg har bistått medlemmet i møter med arbeidsgiver og har koblet på juridisk bistand fra organisasjonen sentralt, sier Finn Hvalsbråten, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Gran, til FriFagbevegelse.
Hvalsbråten sier at Gran kommune har oppført seg etter boka. Det er innkalt til drøftingsmøte i forkant av avskjedigelsen. Samtidig er det hovedtillitsvalgtes oppgave å bistå medlemmer som vurderer å gå til sak mot kommunen.
Hovedgrunnen til avskjedigelsen er brudd på smittevernreglene. Arbeidstakeren skal ved flere anledninger ha unnlatt å overholde smittevernrutinene.
– Vi anser dette som et grovt pliktbrudd, og har derfor gitt vedkommende avskjed. Arbeidsforholdet ble avsluttet 27. april, skrev Gran kommune i en pressemelding onsdag.
Utbrudd på avdelingen – beboer døde
Det er et pågående smitteutbrudd ved institusjonsavdelingen hvor vedkommende jobbet. Dette startet 8. april.
Den nå avskjedigede kvinnen i 50-årene var den første med tilknytning til avdelingen som ble bekreftet smittet. Hun har vært sykmeldt siden hun fikk påvist smitten.
Senere er ytterligere to ansatte og flere beboere bekreftet smittet. 20. april døde en 59 år gammel beboer med covid-19.
Hevder det ikke finnes bevis for pandemien
Statsforvalteren i Innlandet har åpnet tilsyn både med Gran kommune og den nå avskjedigede hjelpepleieren etter smitteutbruddet på institusjonen.
– Jeg håper tilsynet kan bidra til et etterspill. Det finnes ikke bevis for den pandemien myndighetene snakker om og pålegger alle å innrette seg etter (dette stemmer ikke, red.anm.), uttalte den nå avskjedigede hjelpepleieren til regionavisen Oppland Arbeiderblad (OA), da hun 19. april lot seg intervjue om tilsynssaken.
Hun har også postet Facebook-meldinger som avfeier covid-19 som en sykdom. Her er en skjermdump av en av postene:
Fra den oppsagte kvinnens Facebook-profil.
Helge Rønning Birkelund
Flere jurister FriFagbevegelse har snakket med, mener kvinnen kan komme til å ha en vanskelig sak juridisk. I slike saker legges det blant annet vekt på i hvilken grad kommunen har rettledet henne i smittevern og om det eventuelt er blitt vurdert en mulig omplassering av vedkommende.
– Men å benekte en smittsom sykdom som covid-19 er et dårlig utgangspunkt for forebyggende virksomhet. Det kan være en tung sak for henne, hevdes det.
Tilsynssaken kan i verste fall også sørge for at hun mister autorisasjonen og dermed retten til å jobbe som hjelpepleier.
Skal ha deltatt på låvemøte
Vedkommende skal også ha vært til stede ved det etter hvert landskjente møtet på en kulturlåve i Gran, som ble arrangert av konspirasjonsteoretikeren Hans Kristian Gaarder, som senere døde av covid-19.
Kvinnen selv nekter for å ha vært til stede, selv om bilen hennes skal ha vært avbildet utenfor låven under møtet. Det skal ikke være bevist at bilen var hennes.
Seks navngitte personer er anmeldt for manglende samarbeid i forbindelse med dette arrangementet, men kvinnen som nå er avskjediget skal ikke være blant dem.
I intervjuet med OA i forbindelse med tilsynssaken lovet hun å samarbeide med Statsforvalteren.
– Jeg skal svare på spørsmålene jeg har fått og samarbeide med Statsforvalteren under tilsynet. Selv om det for øyeblikket er en stor belastning, håper jeg tilsynet skal bidra til at flere ting kommer fram. Ærlighet, oppriktighet og empati er noe alle bør ha, men ikke alle innehar. Det finnes ikke bevis for at SARS-CoV-2-viruset som gir covid-19 er isolert (dette stemmer ikke, red.anm.). Vi er mange som setter spørsmålstegn ved hele pandemien, uttalte den ansatte i intervjuet.
Gran kommune: Plikter å opptre ryddig
Gran kommune skriver at de gikk ut med pressemeldingen fordi smitteutbruddet knyttet til institusjonen er godt kjent i lokalsamfunnet og er mye omtalt i pressen.
Kommunen har fått flere spørsmål om denne saken, blant annet om kommunen som arbeidsgiver og tjenesteyter har håndtert situasjonen raskt nok.
– Som en ansvarlig arbeidsgiver plikter vi å opptre ryddig når vi vurderer arbeidsforholdet til våre arbeidstakere. Det er krav om en saklig grunn når arbeidsgiver avslutter et arbeidsforhold, sier rådmann Torbjørn Hansen i meldingen.
Han legger til at Gran kommune som arbeidsgiver, forholder seg til gjeldende lovverk.
– Vi har brukt den tiden vi måtte for å få gjennomført en ryddig håndtering av denne personalsaken, sier rådmannen.
Kvinnen har ikke ønsket å kommentere avskjedigelsen overfor media.