JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Munnhelsedagen

Hundre år med tannlegeskrekk

Det blir ikke hull i en tann som er ren

Ringebu. "Tandlæge Birkedals interiør" 3/9-1916 Konv: Tannnlege Birkedal, tannlegekontor

Ringebu. "Tandlæge Birkedals interiør" 3/9-1916 Konv: Tannnlege Birkedal, tannlegekontor

Arbark

Tåler yrket tidens tann?

2023032014414120230320144141

Tannleger er for mange en fryktet yrkesgruppe. Der tannlegeassistentene er den beroligende og milde, som bare vil deg godt, oppleves tannlegen som torturisten som vil ha åpen munn og vidt gap til kjevene nærmest går i lås. Og som fører samtaler, eller monologer som besvares av pasienter med nikk eller ggagkja. Alle har vel fryktet å ligge vaterrett i en tannlegestol, med surklende slanger og bomullstamponger i munnen. Der øynene blendes av en lyskaster, og ørene fylles av den jevne duren av apparater (borr og trykkluft og slip). Og alle har kjent den skarpe sylen i tannkjøttet, skrapende, og at trykkluften treffer en nerve. Og vi har vel alle tenkt vårt, om det er verdt det. Om ikke tannlegen spiller oss et puss. Kan vi ikke bare beholde vår visdom manifestert i en tann? Kan det ikke bare være litt skjevt? Trenger vi regulering? Skjeve smil er jo sjarmerende, eller ... ? Fra bildearkivet kan vi se at tannpine og tannpleie har gått tann i tann gjennom historien. Munnen sitter midt i ansiktet og tenna henger der til alles skue. Det beste man kan gjøre for å få bukt med tannlegeskrekken, er å pusse hver eneste tann med børste og vann til man får en nuss. Om ikke du pusser kan det hende du ender opp med i vater i stolen mens du nynner på Prima Veras sang, «Det er en fin dag», og tekstlinja «Bare begynn og borre Bare borr du gamle Børre».

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy