JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen avklaring i industrioppgjøret. Kan drøye i mange timer ennå

Tormod Ytrehus

Snart 14 timer etter at fristen for en løsning i frontfaget gikk ut, pågår fortsatt meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Hvis partene blir enige om et resultat i løpet av dagen, vil det være normgivende for de andre lønnsoppgjørene, blant annet i offentlig sektor.

2020082108153020200821143256

torgny@lomedia.no

Det er nå mye som tyder på at det kan drøye utover ettermiddagen før det kan foreligge en løsning som begge parter går for. Det meldes at delegasjonene fortsatt forhandler på flere punkter, men at det er bevegelse og framdrift.

– Det er bevegelse i forhandlingene, men fortsatt langt fram til en eventuell enighet, sier riksmekler Mads Ruland.

– Vi er inne i en mer krevende fase nå, etter å ha forhandlet konstant siden torsdag kveld, sa riksmekler Mads Ruland da han møtte pressen rett før klokka 14.00 fredag ettermiddag.

Han mener det er snakk om flere timer før det er grunn til å tro at det er mulig å presentere en enighet.

– Jeg har ikke lagt fram noen skisse for løsning ennå, men vurderer dette fortløpende, sier Ruland.

Regionleder i Fagforbundet: Jeg tror mange medlemmer ønsker at innsatsen deres skal bli sett og verdsatt med noe mer enn applaus

Partene arbeider fortsatt med ulike problemstillinger. To av de viktigste spørsmålene som nå er under arbeid er hvor stort et eventuelt lønnstillegg skal bli og om det blir et eget tillegg for de lavtlønte. Et annet viktig spørsmål er arbeidstida knyttet til offshore-arbeid.

LO Kommune: Lønnsoppgjøret er ikke avlyst, men utsatt

Medlemmer av delegasjonene går fram og tilbake mellom ulike møterom. Det er ingen som har gitt signaler om at de har tenkt å gi opp, men alle som har informasjon om hva som foregår i meklingen sier at det kommer til å gå flere timer før en får et endelig resultat, løsning eller konflikt.

Årsaken til at det trekker ut er ikke at det er så stor avstand mellom partene at det er fare for streik. Men at spørsmålene som diskuteres er svært kompliserte. Partene trenger bedre tid for å forstå hverandre, og finne løsning.

Forsker tror vi må forvente moderate oppgjør i flere år

Saken fortsetter under bildet.

Riksmekler Mats Ruland orienterte pressen klokka 23 torsdag kveld.

Riksmekler Mats Ruland orienterte pressen klokka 23 torsdag kveld.

Tormod Ytrehus

Toppene ankom

Ved halv tolv tida kom LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Følsvik også til Hotel Opera der meklingen foregår. De forlot hotellet i 02.30-tiden, ifølge NTB. NHO-leder Ole Erik Almlid hadde allerede vært på plassen.

LO- og NHO-lederne skulle møte riksmekleren. De spørsmålene toppene diskuterte, skal ikke være spørsmål som er knyttet direkte til frontfaget, men til andre tariffoppgjør som kommer videre utover høsten. Et spørsmål som kan komme opp i diskusjonen er hvordan en videre skal håndtere avtalefestet pensjon, AFP.

Uløst om AFP

AFP-spørsmålet har blitt en gjenganger i oppgjøret. Det skulle vært løst ved oppgjøret for fire år siden, men ble utsatt. AFP var også spørsmålet som gjorde at det ble et samordnet oppgjør for to år siden, men spørsmålet er fortsatt ikke løst.

Ordførere og rådmenn spår et magert lønnsoppgjør i kommunene

Saken fortsetter under bildet.

Tormod Ytrehus

Etter midnatt er det frivillig for partene å mekle. Ruland sa at han kom til å ta opp med Fellesforbundet og Norsk Industri om de er villige til å fortsette. Ingenting tyder på at de kommer til å avslutte meklingen.

Da riksmekler Mats Ruland og hans medmekler Hilde Lund møtte pressa klokka 21, fortalte han at partene nå skal i gang med å diskutere økonomien i oppgjøret. Til nå har det utelukkende vært diskutert tekniske spørsmål i tariffavtalen, spørsmål som ikke direkte har med økonomien å gjøre. Men da begynte kampen om kronene.

Saken fortsetter under bildet.

Medmekler Hilde Lund og riksmekler Mats Ruland møtte først pressen klokka 21 torsdag kveld.

Medmekler Hilde Lund og riksmekler Mats Ruland møtte først pressen klokka 21 torsdag kveld.

Tormod Ytrehus

Opprettholde kjøpekrafta

Partenes posisjoner er kjent på forhånd. Arbeidsgiverne har gått inn i oppgjøret med et null-krav, at det ikke skal gis noen lønnstillegg. Arbeidstakersiden har krevd at kjøpekraften, hvor mye du har å rutte med, skal opprettholdes. Hvis kjøpekraften skal opprettholdes, trengs det en lønnsvekst på 0,2 prosent. For en industriarbeider med gjennomsnittslønn, 496.200 kroner, vil et tillegg på 0,2 prosent utgjøre rundt 50 øre timen. Det er denne femti-øringen som partene nå skal begynne å forhandle om.

Magasinet for fagorganiserte møtte Ruland klokka to tidligere i dag. Klokka ni i kveld sa han at han ikke hadde så mye mer å si enn det han hadde sagt tidligere på dagen.

Motivert og optimist

– Jeg er fortsatt motivert og optimist, men det er mange vanskelige spørsmål igjen, sa han før han gikk tilbake til partene.

Saken fortsetter under bildet.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum, Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen, riksmekler Mats Ruland og medmekler Hilde Lund møtte Magasinet for fagorganiserte tidligere på dagen.

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum, Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen, riksmekler Mats Ruland og medmekler Hilde Lund møtte Magasinet for fagorganiserte tidligere på dagen.

Martin Guttormsen Slørdal

Vanligvis pleier økonomien å være det siste spørsmålet som kommer på bordet. Tidligere år har klokka vist langt over midnatt før spørsmålet om kroner og øre har kommet opp. Det at spørsmålet om økonomi blir diskutert så tidlig som klokka ni, kunne på at det var god framgang i meklingen.

Men et av de mest brukte uttrykkene i meklinger, er at «ingenting er på plass før alt er på plass». Det gjelder fortsatt.

Lønnsoppgjøret

• Årets lønnsoppgjør ble satt på vent da landet ble stengt ned i mars på grunn av koronapandemien.

• 3. august startet Fellesforbundet og Norsk Industri opp igjen forhandlingene i tariffoppgjøret for Industrioverenskomsten, den konkurranseutsatte industrien omtalt som frontfaget. Dette oppgjøret legger føringer for resten av privat sektor og oppgjøret i offentlig sektor fra 1. september.

• Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det betyr at det er mulig å forhandle om flere ting enn lønn, at hele overenskomsten kan forhandles om.

• NHOs representantskap vedtok 26. juni krav om ingen lønnstillegg eller endringer som øker kostnadene. De oppfordrer også partene til å avstå fra lønnstillegg i lokale forhandlinger.

• Hovedkravet fra Fellesforbundet i årets oppgjør er å sikre kjøpekraft til alle, i tillegg til lokale lønnstillegg i bedrifter som går bra. Forbundet har kjørt fram to velferdskrav, forskuttering av sykepenger og velferdspermisjon for å delta i konferansetimer i barnehage. Et annet krav er å avtale en rotasjonsordning for dem som jobber offshore.

• Oppgjøret mellom Fellesforbundet i LO og Parat på den ene siden og Norsk Industri i NHO på den andre er det såkalte frontfagsoppgjøret. Resultatet er normgivende for de andrelønnoppgjørene, blant annet i offentlig sektor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy