Roger Dehlin (tv) og Per Egil Johansen forbereder seg på forhandlingsinnspurt i hovedstaden.
Fagforbundet Oslo
per.flakstad@fagbladet.no
– Vårt krav er en merkbar reallønnsvekst for alle yrkesgrupper. Skal vi oppnå dette er det ikke rom for å avsette midler til sentrale lønnsmessige tiltak, og heller ikke til lokale forhandlinger. Hvis penger skal fordeles utenfor lønnstabellen vil det være grupper som ikke vil få reallønnsvekst siden den sentrale potten blir for liten, sier leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.
Nattillegg og videreutdanning
I tillegg ønsker LO Kommune at ansatte som jobber kveld og natt får nattillegg fram til arbeidstidens slutt, og ikke til klokka 06 som nå.
– Mange jobber til klokka 08, og må derfor jobbe to timer uten nattillegg. Vi har også eksempler på ansatte som jobber fra midnatt og har vakt helt til klokka 10 på formiddagen. Det blir mange timer uten nattillegg. Slik ønsker vi ikke å ha det, sier leder i LO Kommune Oslo og forhandlingsleder Per Egil Johansen.
Blant andre økonomiske krav er også at ansatte som gjennomfører relevant etter- eller videreutdanning med minimum et halvt års varighet som gir fagbrev eller minimum 30 studiepoeng skal ha minst 2 lønnstrinn som personlig tillegg.
• Dette skjer i lønnsoppgjørene nå: Se hvor du ligger i løypa
Mer enn penger
I år er det et såkalt hovedoppgjør. Det vil si at det forhandles om hele tariffavtalen og ikke bare om penger.
LO Kommune Oslo har blant annet lagt inn krav om seniortiltak som gjør at eldre arbeidstakere kan stå lenger i jobb.
– Vi ønsker at det utvikles en lokal tiltaksplan for at seniorarbeidstakere kan stå lenger i arbeid, sier Roger Dehlin.
• Partene i kultursektoren må igjen til Riksmekleren. Pensjonsspørsmålet er fortsatt uløst
Lærlinger
I den andre enden av yrkeskarrieren er LO også opptatt av de unge. LO Kommune Oslo vil ha på plass en bestemmelse i tariffavtalen om at minst 10 prosent av arbeidede timer innenfor fagområder med behov for læreplasser utføres av lærlinger eller tilsvarende ordninger.
– Dette er det samme kravet Oslo kommune stiller i sine eksterne kontrakter. Skal vi få unge til å velge yrkesfag, må vi ha læreplasser å tilby dem. For å sikre morgendagens kompetente fagarbeidere trenger vi at Oslo kommune gjør sin del av jobben, sier Dehlin.
Arbeidstøy og hjemmekontor
Et annet område det er lagt fram krav om er arbeidstøy. I dag er det store forskjeller mellom de ansattes tilgang til hensiktsmessig arbeidstøy i Oslo kommune. LO Kommune Oslo mener det bør være likebehandling av ansatte på dette området og krever at det skal settes ned en partssammensatt arbeidsgruppe som skal jobbe med å utarbeide en sentral arbeidstøyavtale i løpet av tariffperioden.
• Fare for busstreik: Forhandlingene brøt sammen før helga
Hjemmekontor er at annet området som etter LO Kommune Oslos mening bør inn i tariffavtalen.
«Pandemien førte til at mange måtte utføre sitt arbeid i eget hjem. Noen arbeidssteder vil også etter pandemien åpne for at hele eller deler av arbeidet kan utføres på hjemmekontor. Lov- og avtaleverk er mangelfullt i regulering av arbeid på hjemmekontor. Bruk av hjemmekontor eller fjernarbeid skal drøftes med de tillitsvalgte og være frivillig for den enkelte arbeidstaker. Ved fast avtale om hjemmekontor skal arbeidsgiver dekke utgifter til nødvendig utstyr og abonnementer.», heter det i kravet.
• Derfor vil Unio bryte med LO i staten: Dette kan bli konsekvensene for din lønn
Klima og miljø blir stadig viktigere også i tariffarbeidet. I år krever LO Kommune Oslo at hovedstaden skal etablere mest mulig klimanøytrale alternativer ved tjenestereiser og møter over større avstander, og at det settes ned et partssammensatt utvalg for å utarbeide overordnede retningslinjer for dette.
Frist natt til 1. mai
Det er planlagt at Oslo kommune legger fram sitt tilbud nummer 2 i onsdag 27. april. Arbeidstakersammenslutningene legger fram sitt 3. kravdokument torsdag 28. april. Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning løper ut ved midnatt natt til 1. mai. Hvis det ikke oppnås enighet, går oppgjøret til mekling 20. til 23. mai.
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet