JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettssak etter oppsigelser ved rusinstitusjon

Ledelsen nekter å møte de oppsagte i retten. I stedet skriver de leserinnlegg til lokalavisene hvor de får skylden for at institusjonen ble nedlagt

KONFLIKTER: Behandlingsstedet for rusavhengige, Englegård, var preget av konflikter og lovbrudd, viser tilsynsrapportene.

KONFLIKTER: Behandlingsstedet for rusavhengige, Englegård, var preget av konflikter og lovbrudd, viser tilsynsrapportene.

Werner Juvik

– Det er så dumt at det ikke engang er til å bli provosert av, sier en av de oppsagte ansatte til Fagbladet.

2021042013513420210831133349

ola.tommeras@fagbladet.no

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

En miljøarbeider og en sykepleier ved Englegård behandlingssenter for rusavhengige fikk oppsigelse i ekspressfart i august i fjor. Ifølge deres forklaringer ble knapt noen regler fulgt da selskapet som drev behandlingsstedet, Care Service, kvittet seg med dem.

I desember tok de to ut stevning mot Care service med hjelp av Fagforbundet. Ledelsen svarte verken på stevningen eller prosesskrivet, og møtte heller ikke i retten i februar. I februar erkjente tingretten oppsigelsene usaklige i en uteblivelsesdom.

Mandag var det duket for framleggelse av erstatningskrav i Aust-Agder tingrett. Igjen glimret ledelsen fra selskapet, som nå er nedlagt, med sitt fravær.

Kravet fra de to er på til sammen 551.00 kroner for tapt inntekt og feriepenger. I tillegg kreves 75.000 kroner til hver av dem i oppreisning.

Han bor alene på en nedlagt institusjon

– Hadde ikke tid

Styreleder Jørn Hellevik har ikke besvart Fagbladets henvendelse om erstatningssaken som gikk mandag og hvorfor de ikke møtte i retten denne gangen heller. Etter rettsmøtet i februar forklarte han den manglende responsen slik:

– Vi hadde ikke tid til denne saken. Vi var på dette tidspunktet opptatt døgnet rundt med å skrive tilsvar på tilsynene.

3. mars begjærte Care Service oppbud etter at selskapet mistet driftsgodkjenning i februar. Nå er selskapet konkurs, men en ny søknad om godkjenning for å drive behandling av rusavhengige ligger på bordet i Helfo, nå under navnet Stiftelsen Holt behandlingssenter. Det er samme styreleder, men foreløpig ingen ansatte eller ledelse.

Kan ikke forstå at det skal være så lett å starte nytt

For dumt til å bli provosert

I leserinnlegg i lokalavisene og i tilsvar til Statsforvalteren i Agder har ledelsen pekt på ansatte for problemene ved Englegård. Tidligere daglig leder Rune Hellevik hevder i sitt leserinnlegg at «ledelsen var påtvunget til å ta ansvar for å si opp disse menneskene».

I tilsvar til Statsforvalteren i Agder peker ledelsen på de oppsagte som årsak til medisinsvinn. Dette tilbakevises i bekymringsrapport fra en sykepleier så sent som i januar i år, der det vises til oversikt over avviksmeldingene for medisin. Ifølge denne rapporten stoppet ikke svinnet i august – tvert imot – det økte.

– Den tidligere ledelsen ved Englegård har gått offentlig ut med alvorlige beskyldninger, og vi vurderte en stund å politianmelde det, sier miljøarbeideren som er en av de oppsagte til Fagbladet.

Likevel forteller hun at hun ikke er provosert.

– Det er rett og slett så dumt at det ikke er til å bli provosert av.

IKKE TID: Igjen glimret ledelsen i det nå nedlagte Care Service med sitt fravær i retten. Forrige gang hadde de ikke tid, opplyste styreleder Jørn Hellevik til Fagbladet. Denne gangen svarer han ikke på henvendelser.

IKKE TID: Igjen glimret ledelsen i det nå nedlagte Care Service med sitt fravær i retten. Forrige gang hadde de ikke tid, opplyste styreleder Jørn Hellevik til Fagbladet. Denne gangen svarer han ikke på henvendelser.

Pål Yngve Berg, Agderposten

Slipper unna uansett

I den elektronisk overførte rettssaken på mandag møtte bare dommer Daniel Løstegaard Olsen, saksøkernes prosessfullmektige, LO-advokat Elisabeth Susan Grannes, de to saksøkerne selv og lokalavisene Tvedestrandposten og Agderposten.

Ifølge Tvedestrandsposten gikk dommeren en tur ut i gangen i tinghuset for å sjekke om den saksøkte ledelsen hadde møtt opp fysisk isteden. Det hadde de ikke.

Dommen faller i slutten av denne uka, men siden selskapet er konkurs, vil kravet mest sannsynlig bli overført til lønnsgarantifondet dersom de to får medhold.

– Jeg er litt overrasket over at det fungerer slik, at det er så lett å slippe unna et krav, sier miljøarbeideren, men sier hun er veldig glad for at saken nå er over.

– Det skal bli godt å legge dette bak seg.

Tvunget til oppsigelse

I retten fortalte de begge om en prosess som framstod som tvungen. De ble forelagt oppsigelse til signering og måtte gå på dagen med to og en halv ukes lønn. Dette skjedde etter en lang tids konflikt der miljøarbeideren og sykepleieren hadde påpekt flere forhold ved driften.

Ifølge de to hadde de bedt om et møte med ledelsen for å bedre arbeidsmiljøet. Da eskalerte konflikten. De ble innkalt til møte med brødrene som henholdsvis styreleder og daglig leder og forelagt sluttavtaler med noen dagers mellomrom i august.

{f1}

Jørn Hellevik selv ville ikke kommentere personalsakene da Fagbladet snakket med ham i mars måned, utover at han mener de to ansatte frivillig underskrev avtalen og selv ønsket å slutte på dagen.

Brudd på flere lover

– Englegård behandlingssenter begynte greit, men utover 2020 ble det helt vanvittig å jobbe der. Ledelsen, som selv ikke hadde fagkompetanse, skulle detaljstyre alt uten å ha kunnskap. De neglisjerte oss når vi påpekte regelbrudd for blant annet medisinhåndtering, fortalte en tidligere ansatt til Fagbladet.

Tilsyn i mai 2019 avslørte brudd på lov om spesialisthelsetjenesten, brudd på lov om helsepersonell, brudd på forskrift om legemiddelhåndtering, pasientjournaler som ikke ble ført etter forskrift, og brudd på forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten.

– Fritt behandlingsvalg åpner for useriøse aktører

Kan få godkjenning

Hellevik-brødrene drev behandlingssenteret Engelgård for rusavhengige, som var eneste avdeling i selskapet Care Service AS. Etter flere bekymringsmeldinger og nye tilsyn, annullerte Helfo selskapets driftsgodkjenning i februar i år. 3. mars begjærte brødrene oppbud. Da var allerede søknad om godkjenning til Stiftelsen Holt behandlingssenter til behandling i Helfo.

Stiftelsen Holt skal drifte på samme sted, men har per dato ingen ledelse eller ansatte, utover styreleder Jørn Hellevik. Søknaden er ennå ikke avgjort. Slik regelverket for selskaper innen fritt behandlingsvalg er lagt opp, kan søknaden komme til å bli innvilget.

{f2}

– Driftstillatelse gis til virksomheter, ikke til enkeltpersoner, har avdelingsleder Kristin Bøgseth i Helfo pasientformidling bekreftet overfor Fagbladet.

Starter nytt

Styreleder for Stiftelsen Holt behandlingssenter, Jørn Hellevik, som altså er samme mann som tidligere styreleder og kontaktperson for Care Service AS, understreket også at det er snakk om to forskjellige juridiske enheter – den nye stiftelsen og selskapet som nå er nedlagt.

– Dette er to forskjellige juridiske enheter. Stiftelsen Holt behandlingssenter har ikke gjort noe galt, da er det ille om dere skal sverte denne stiftelsen før vi i det hele tatt har fått godkjenning, sa Hellevik til Fagbladet ved tidligere kontakt om denne saken før påske.

Han har ikke besvart Fagbladets henvendelser siden.

Søknad om driftsgodkjenning for Stiftelsen Holt behandlingssenter ble innsendt 6. februar. Helfo har varslet svar på denne de nærmeste dagene.

Dette er fritt behandlingsvalg

• Kommuner velger selv om de vil innføre fritt behandlingsvalg (fbv), slik regjeringen har åpnet for.

• Fbv gjør at pasienten kan velge offentlig eller privat behandler.

• Helfo administrerer godkjenning av og utbetaling til godkjente aktører.

• Det er virksomhet som får godkjenning. Det er derfor ikke noe per i dag, som stopper en aktør i å søke på nytt med ny virksomhet dersom godkjenning inndras.

Helfo

• Helsedirektoratets ytre etat, som enkelt sagt utfører det praktiske ansvaret til Helsedirektoratet.

• Forvalter 35 milliarder kroner årlig, som går til oppgjør til behandlere og private institusjoner, samt individuelle refusjoner fra Trydgekassa.

• Godkjenner og veileder helseaktører og refunderer deres kostnader til pasientbehandling.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy