JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig støtte til privat virksomhet:

LO vil stramme inn finansieringen av private barnehager

FINANSIERING: Storberget-utvalget er enig om at det er behov for private barnehager også i framtida. Men flertallet og LO vil endre finansieringsmodellen.

FINANSIERING: Storberget-utvalget er enig om at det er behov for private barnehager også i framtida. Men flertallet og LO vil endre finansieringsmodellen.

Colourbox.com

Private barnehager får årlig 22 milliarder kroner i offentlige overføringer – samtidig som de har høy profitt. LO støtter forslag som gir bedre innsyn og kontroll med bruken av pengene.

2021100411273020211004112730

sym@lomedia.no

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) reagerte kraftig da det regjeringsoppnevnte Storberget-utvalget i juni la fram sin rapport. Flertallet bestående av Fagforbundet, Virke, Utdanningsforbundet, KS og utvalgsleder Knut Storberget, foreslo en rekke endringer i finansieringsmodellen av private barnehager. PBL var alene om å lansere en alternativ modell. Nå er forslaget ute på høring.

Vil forhindre store utbytter og sikre kvalitet: Utvalg foreslår kommunal styring av private barnehager

Strammer inn

I sitt høringssvar støtter LO flertallets nye modell som innebærer at kommunene i større grad kan velge finansieringsform for barnehagene. Flertallet foreslår også at pensjonstilskuddet skal dekke faktiske kostnader og ikke følge en sjablong som i dag.

Et annet viktig krav er at barnehagen skal være organisert som eget rettssubjekt med forbud mot å drive annen virksomhet i samme rettssubjekt. Det sikrer bedre innsyn og kontroll med bruken av offentlige midler, mener LO.

Slik ble 37 norske barnehager verdt over en halv milliard kroner

Stor profitt

I rapporten fra Storberget-utvalget vises det til at avkastningen på egenkapital og driftsmarginen for private barnehager er svært høy.

I perioden 2007–2016 var den gjennomsnittlige årlige avkastningen på Oslo Børs på 8,4 prosent. De private barnehagene hadde en gjennomsnittlig årlig avkastning på 28,3 prosent i denne samme perioden.

Flertallet i utvalget er bekymret for at det kan være superprofitt i sektoren og at de private eierne ikke bare er små og ideelle aktører, men også store nasjonale og internasjonale kjeder.

PBL: – Forslaget truer barnehagetilbudet

Private Barnehagers Landsforbund, som utgjorde mindretallet i utvalget, mener flertallets forslag fjerner all forutsigbarhet og langsiktighet for de private barnehagene.

– Det virker ikke som de har skjønt konsekvensene av det de har gått inn for, uttalte PBLs administrerende direktør Anne Lindboe i en pressemelding.

Hun mener forslaget truer barnehagetilbudet til de rundt 140.000 barna som bruker private barnehager.

Les mer om debatten om Storberget-utvalget i Fagbladet:

PBL bygger stråmenn: Vi er alle enige om at det fortsatt skal finnes et mangfold av private og offentlige barnehager

Vi angriper ikke intensjonene, men problematiserer mekanismene

Normale tilstander

LO understreker i sitt høringssvar at den nåværende modellen for finansiering er tilpasset en sektor som skulle bygges ut raskt. Det var derfor viktig å gi de private aktørene sterke økonomiske insentiver for å bygge ut kapasiteten.

– I dag er sektoren i hovedsak ferdig utbygget, og en bør derfor i større grad benytte vanlige styringsprinsipper for statlig styring av kommunene også innenfor barnehagesektoren, skriver LO.

Det innebærer at kommunene innenfor sine økonomiske rammer har stor frihet til å prioritere hvordan de skal oppfylle sine lovpålagte og frivillige oppgaver.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy