JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret: Blir det brudd i dag?

Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.

Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.

Per Flakstad

Innspurten er i gang i lønnsoppgjøret i kommunene, Oslo og staten. I kommuneoppgjøret har partene framskyndet fristen for å bli enige til midnatt i natt. Men det kan komme et resultat eller et forhandlingsbrudd lenge før den tid.

2022042909085720220429092757

per.flakstad@fagbladet.no

Også i Oslo er det etter det Fagbladet erfarer sannsynlig at det blir enten et resultat eller et forhandlingsbrudd i løpet av dagen.

I staten har partene opprettholdt den opprinnelige forhandlingsfristen som er natt til 1. mai.

Hvis partene i oppgjøret for kommuneansatte, ansatte i Oslo og i staten ser at det blir for vanskelig å komme i mål uten hjelp, vil de Riksmekleren om hjelp i løpet av dagen.

Forskjellen på kronetillegg og prosenttillegg: Dette må du vite om lønnsoppgjørene

Tidspunkt for mekling er allerede avtalt med en felles meklingsfrist for alle tre tariffområdene natt til tirsdag 23. mai.

Foreløpig er dette bare spekulasjoner, men før oppgjørene begynte sa både arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjonene at årets hovedoppgjør kom til å bli svært krevende.

Innspurt i Oslo: Nå handler det ikke lenger bare om penger

Krevende forhandlinger

Årets oppgjør er krevende både fordi høy prisstigning og ettervirkninger av koronapandemien har gjort den økonomiske situasjoner – både i Norge og i verden – uforutsigbar.

Resultatet i oppgjøret for den konkurranseutsatte industrien endte med en økonomisk ramme på 3,7 prosent. Teknisk beregningsutvalg har anslått prisveksten til 3,3 prosent, men samtidig understreket at tallene er usikre.

Forventingene om en solid reallønnsvekst, det vil si at lønningene øker mer enn prisene, er høye hos medlemmene i de ulike arbeidstakerorganisasjonene.

Krever solid lønnsløft for hverdagsheltene i Kommune-Norge

Motsetninger

I tillegg har det oppstått en offentlig motsetning mellom spesielt LO og Unio om lønnsutviklingen for utdanningsgrupper som lærere og sykepleiere. Den samme interessemotsetningen finnes også i Oslo, men der har den ikke vært så tydelig uttalt som i oppgjøret for de øvrige ansatte.

Partene i kultursektoren må igjen til Riksmekleren. Pensjonsspørsmålet er fortsatt uløst

I staten har Unio gått inn for å forhandle en felles tariffavtale med Akademikerne i stedet for en avtale sammen med LO og YS.

Fare for busstreik: Forhandlingene brøt sammen før helga

Alt dette er elementer som gjør årets forhandlinger vanskelige, og derfor er det mye som tyder på at oppgjørene i både kommune, Oslo og i staten kan ende med brudd og mekling.

Det vet vi kanskje mer om på slutten av dagen i dag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy