JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

UENIGE: – LO stoler tydeligvis på at MDG vil jobbe for å gjennomføre sin politikk, men er mindre bekymret for at SV vil gjøre det samme, sier MDG-stortingskandidat Rasmus Hansson. SV-leder Audun Lysbakken er, kanskje ikke overraskende, uenig i Hanssons vurderinger.

UENIGE: – LO stoler tydeligvis på at MDG vil jobbe for å gjennomføre sin politikk, men er mindre bekymret for at SV vil gjøre det samme, sier MDG-stortingskandidat Rasmus Hansson. SV-leder Audun Lysbakken er, kanskje ikke overraskende, uenig i Hanssons vurderinger.

Vidar Ruud / NTB

MDG-stortingskandidat Rasmus Hansson mener SV bør takke nei til fem olje-millioner fra LO. SV-leder Audun Lysbakken kaller utspillet usaklig og useriøst.

2021051415112920210514151123

helge@lomedia.no

Rasmus Hansson satt på Stortinget i forrige periode, og er andrekandidat for MDG i Oslo ved høstens stortingsvalg. På de ti siste lokale stortingsmålingene i Oslo er partiet inne med to representanter på halvparten av dem.

At bare 15 medlemmer av representantskapet til LO ville gi MDG penger til valgkampen bekymrer ham ikke. Tvert imot. Han ville ikke tatt imot pengene, sier han nå til Fri Fagbevegelse.

Rødt og MDG får ikke LO-støtte. Men de rødgrønne partiene får mer

LO oppfatter ifølge Hansson MDGs olje- og klimapolitikk som veldig forskjellig og mye mer truende enn SVs politikk på dette området. Derfor får SV penger til valgkampen – ikke MDG, mener Hansson.

– Det er vel nettopp oljepolitikken som gjør at LO ikke vil gi støtte til MDG?

– Det er en helt riktig observasjon. Samtidig ser LO hva SV mener om olje og klima. Det er ikke så stor forskjell i forhold til hva MDG mener. Men LO oppfatter ikke SV som like ambisiøse og skarpe i klimapolitikken som MDG. LO stoler tydeligvis på at MDG vil jobbe for å gjennomføre sin politikk, men er mindre bekymret for at SV vil gjøre det samme. Det burde bekymre SV, sier Hansson.

Han mener altså dette handler om kampen om landets oljeframtid. Og LOs allianse med NHO, som vil utvikle olje i lang tid på bekostning av klimaet.

– LO og NHO vil stanse all snakk om utfasing av olje, støtter videre oljevirksomhet ved hjelp av elektrifisering fra vindkraft på land, og går til frontalangrep mot en moderne og nødvendig klimapolitikk, sier Hansson.

Forbundene i LO er delt i synet på enkelte klimapolitiske stridspunkter. Fagforbundet, LOs største forbund, har blant annet gått inn for varig vern mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja, samt andre sårbare områder.

Bør sende pengene tilbake

Dette handler kun om LOs oljepolitikk, ifølge Hansson.

– På alle LOs hovedområder, som arbeidsliv, kampen mot sosial ulikhet, skattepolitikk og lønnspolitikk vet LO godt at de kan være helt trygge på MDG. Vi har tett og godt samarbeid med LO for eksempel i Oslo. Dette kan derfor bare handle om oljepolitikken, presiserer han.

Han har en utfordring til SV-leder Audun Lysbakken: Send pengene fra LO tilbake.

– Det er sølvpenger, mener Rasmus Hansson.

MDG-leder Une Bastholm: – Jeg føler vi overtar der arbeiderbevegelsen slapp

Lysbakken: – Ville ikke falle meg inn

Hansson får like klart svar fra Audun Lysbakken.

– Det vil ikke falle meg inn å si nei takk til pengene fra LO. Jeg er veldig stolt over samarbeidet med LO. Dette viser tydeligvis en stor forskjell mellom SV og MDG, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

– SV er et parti med en sterk forankring i arbeiderbevegelsen hvor vi står sammen med fagbevegelsen om saker som kampen mot sosial ulikhet og for et sterkt arbeidsliv. LO er en svært nær alliert for SV, legger han til.

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Ikke aktuelt for Audun Lysbakken å betale tilbake pengene som gis i valgkampstøtte av LO.

Ikke aktuelt for Audun Lysbakken å betale tilbake pengene som gis i valgkampstøtte av LO.

Jan-Erik Østlie

Lysbakken mener støtten fra LO ikke har noe som helst å si for partiets oljepolitikk.

– Det er en politikk som LO er uenig i. Hvis pengene hadde kommet med noen betingelser i så måte, hadde vi ikke kunnet si ja takk til pengene. Men her viser LO nettopp at de ikke fortjener den mistilliten som Hansson her kommer med, mener SV-lederen.

– Her bør MDG finne seg andre motstandere i klimapolitikken enn SV, hvis partiet ønsker å stanse all leting etter ny fossil energi. Og MDG bør revurdere sin holdning til fagbevegelsen. Uten en allianse med fagbevegelsen kommer vi ikke til å få til det grønne skiftet som vi jobber for, sier Audun Lysbakken.

Han mener utspillet fra Rasmus Hansson er dypt usaklig og et useriøst angrep.

– Her er det ikke miljøengasjementet til Hansson, men frykten for meningsmålingene som snakker. En beskyldning om at SV ikke kjemper for oljepolitikken er dypt usaklig. Og det vet alle som husker kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Audun Lysbakken.

Fagforbundet investerer over elleve millioner i årets valgkamp. Håpet er at pengegaven skal gi rødgrønn valgseier

LO-lederen: For en rettferdig klimapolitikk

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarer følgende på MDGs klima-kritikk:

– LOs medlemmer er klimaløsere, og det er våre medlemmer som aktivt skal bidra til å nå målet om 55 prosent klimakutt innen 2030. Men vi er opptatt av å ha en rettferdig klimapolitikk, som ikke setter tusenvis av arbeidsplasser i fare og som får støtte hos folk. Dessverre er det ikke alle som er like opptatt av det, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

LOs partistøtte har lange tradisjoner og vedtas i en demokratisk prosess i valgte organer, forklarer hun.

– Vi støtter de partiene som best ivaretar arbeidsfolks interesser, og vårt bidrag veier delvis opp for de millionene høyresidens bidragsytere gir til sine partier, sier Peggy Hessen Følsvik.

Nå vil Rødt erobre fagbevegelsen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy