JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Millioner å spare på drift i egenregi

SPARER PÅ EGENREGI: Bømlo kommune sparte 17 millioner kroner på drift i egenregi og trepartssamarbeid, viser en rapport fra DeFacto-rapport som ble lagt fram i dag. Ordfører Odd Harald Hovland (A) vil ha enda mer i egenregi.

SPARER PÅ EGENREGI: Bømlo kommune sparte 17 millioner kroner på drift i egenregi og trepartssamarbeid, viser en rapport fra DeFacto-rapport som ble lagt fram i dag. Ordfører Odd Harald Hovland (A) vil ha enda mer i egenregi.

Bømlonytt

Nå er det dokumentert. Kommuner kan spare millionbeløp på å satse på egne ansatte, framfor å sette tjenester ut på anbud.

2015090110155320230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

I dag presenterte DeFacto rapporten om økonomiske effekter av samarbeid mellom ansatte, administrasjon og politisk ledelse i kommunene. Tre kommuner er gransket; Bømlo, Songdalen og Lunner kommuner. De sparer mellom 15 og 20 millioner kroner hver på å utvikle samarbeid mellom alle tre parter i kommunen framfor å sette tjenestene ut på anbud, konkluderer DeFacto i rapporten.

SE VIDEO: Samarbeid lønner seg

Samarbeid lønner seg

– Vi har sett på hvilke økonomiske effekter som følger når kommuner satser på egne ansatte, forteller Roar Eilertsen i DeFacto.

– Konklusjonen er at samarbeid lønner seg, også målt i penger, fastslår han.

Han mener helt klart at rapporten dokumenterer effekt av samarbeid i en størrelsesorden som tilsvarer innsparingen som det er hevdet at man kan oppnå ved å sette tjenester ut på anbud til private bedrifter med lavere lønns- og pensjonskostnader.

Kan spare enda mer

LES OGSÅ:

Aner ikke hvor mye det koster.

For syk til å velge

Fastlagt arbeidsform

DeFacto har studert utvikling i sykefravær, uttak av AFP, turnover i staben, kostnader ved heltid-deltid, konsulentbruk og anbudskostnader i de tre kommunene. I tillegg er det gjort beregninger på redusert konfliktnivå, men disse tallene er så vidt usikre at de ikke er tatt med i sluttsummen.

– I disse kommunene er trepartssamarbeid en fastlagt arbeidsform, uavhengig av hvem som har politisk flertall, forklarer Eilertsen.

Det er likevel forskjell på kommunene. Lunner har utviklet samarbeidsmodeller over lang tid. Bømlo startet systematisk arbeid for trepartssamarbeid for få år siden.

– Det er interessant at vi ser forskjell på både svarene fra disse kommunene og det endelige resultatet for hvor mye de sparer. Vi ser både at det lønner seg og at kommunene kan spare enda mer om samarbeidet styrkes, sier Eilertsen.

Vil bli bedre

Bømlos ordfører Odd Harald Hovland (Ap) er enig i at kommunen hans kan spare enda mer penger om drift i egenregi og trepartssamarbeid styrkes ytterligere. En koalisjon mellom Arbeiderpartiet, KrF og Venstre overtok ved forrige valg etter en lang periode med Høyre-styre. Da var renholdet i kommunen allerede satt ut på anbud.

– Nå går vi til valg på å rekommunalisere renholdet. Vi tror ikke det blir dyrere, tvert imot. Og denne rapporten styrker våre argumenter for å drive kommunen med egne ansatte, sier Hovland til Fagbladet.

Tanken om å sette flere tjenester ut på anbud, har vært luftet også i Bømlo tidligere. Hovland håper rapporten kan gi økt aksept hos andre partier i kommunen for å drifte i egenregi.

– Det koster kommunen å lyse ut tjenester og kontrollere at de utføres riktig. Jeg synes det er bedre om rektor på skolen får bruke tida si på skoleledelse framfor å sjekke om skolen er vasket i henhold til kontrakten, kommenterer Hovland.

LES OGSÅ:

Suksess for Blåkopi

Blå år i Norden

Veivalget

Dette sparte kommunene på samarbeid:

Lunner: 18 millioner kroner, som er 3 prosent av budsjettet

Songdalen: 15,6 millioner kroner, som er 3,4 prosent av budsjettet.

Bømlo: 17 millioner kroner, som er 2,1 prosent av budsjettet.

DeFacto

En uavhengig stiftelse som driver med kunnskapsarbeid for alle deler av norsk fagbevegelse. Utfører utrednings- og forskningsoppdrag, bistår organisasjoner og tillitsvalgte med dokumentasjon, analyser og utviklingsarbeid, og driver en omfattende undervisnings- og foredragsvirksomhet mot hele spekteret av fagforeningsmiljøer.

Trepartssamarbeid

I kommunen brukes betegnelsen om samarbeidet mellom de ansatte ved deres tillitsvalgte, folkevalgte og administrasjonen.

Konklusjonen er at samarbeid lønner seg, også målt i penger.

Roar Eilertsen, DeFacto

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy