JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nær én av fem i yrkesaktiv alder var uten jobb i fjor

UTENFOR: I fjor var nær én av fem i yrkesaktiv alder utenfor arbeidsmarkedet og utdanning. Illustrasjonsfoto.

UTENFOR: I fjor var nær én av fem i yrkesaktiv alder utenfor arbeidsmarkedet og utdanning. Illustrasjonsfoto.

Annika Byrde / NTB

18,4 prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder var utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak i fjor.

2024090309392220240903094026

Det vil si at 622.000 personer mellom 20 til 66 år var utenfor arbeid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Blant ukrainske flyktninger gjaldt det halvparten.

– Fra 2022 har vi sett en økning i andelen utenfor på 0,4 prosentpoeng. Andelen er likevel på nivå med 2021 og lavere enn før koronapandemien, sier seniorrådgiver Christoffer Berge i byrået.

Både i fjor og i 2022 trekkes andelen utenfor arbeid og utdanning opp av ukrainske flyktninger som kom etter at Russland invaderte landet deres i februar 2022.

Men sett bort ifra ukrainske flyktninger, har andelen utenfor også økt i den øvrige befolkningen fra 17,8 prosent i 2022 til 18 prosent i fjor.

Av de rundt 35.000 ukrainske flyktningene i yrkesaktiv alder som var i Norge i fjor, hadde 29,6 prosent ukjent status. Det vil at de var registrert som bosatt i Folkeregisteret ved utgangen av november, men er ikke å finne igjen på samme tidspunkt i de andre registrene brukt for å lage statistikken.

Samtidig var 49,5 prosent i arbeid, under utdanning eller på arbeidsmarkedstiltak.

(©NTB)

amalie.vadla@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy