JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Peder (10) ble vettskremt da politiet kom til skolen med blålys og skjold for å roe han ned. Slik svarer politiet

– Politiet beskyttet seg mot stein ved å bruke et plastskjold, sier Hege Kvalvik Viken, politistasjonssjef i Mo i Rana.

– Politiet beskyttet seg mot stein ved å bruke et plastskjold, sier Hege Kvalvik Viken, politistasjonssjef i Mo i Rana.

Nordland Politidistrikt

For Peder ble en allerede vanskelig skolehverdag helt umulig etter den dagen politiet kom med blålys og skjold. Gutten, som har tourettes syndrom, sitter nå hjemme på gården utenfor Mo i Rana i stedet for å gå på skolen.

2019092412530020230821171436

anne@lomedia.no

Fontene har skrevet saken om «Peder» som er elev ved en skole i Mo i Rana. I fjor høst tilkalte skolen politiet fordi han og en annen ti år gammel gutt fektet med pinner fra et ringspill og truet en lærer og assistent.

Saken har blitt lest av mange tusen og flere reagerer på politiets fremferd overfor barna.

Dette sier politiet om hvordan de vurderte situasjonen:

«Politiet fikk melding via politiets operasjonssentral om at to elever hadde gått amok og utøvet vold mot en assistent på skolen. Det ble i meldingen opplyst at elevene var to barn som var uhåndterlige, slik at skolen trengte politiets hjelp. Det fremkom også at barna hadde uttrykt at de skulle «ta» assistenten, og at de hadde påført flere voksne slag og spark. De hadde kommet med verbale trusler og slått rundt seg med pinner. Barna hadde videre forsøkt å ta seg inn på det rommet hvor assistenten befant seg.

På bakgrunn av meldingens innhold ble det besluttet at politipatruljen skulle kjøre utrykning. Patruljen kommuniserte fortløpende med operasjonssentralen. Underveis ble barnevernet varslet av politiet og bedt om å dra til skolen umiddelbart. Like før patruljen kom fram fikk de opplysninger om at barna var fratatt pinnene og at en lærer og en far forsøkte å få kontroll. Patruljen fikk også opplysninger om at barna kastet stein og at situasjonen var kaotisk.

Politiet gikk inn i situasjonen for å få kontroll, og de beskyttet seg mot stein ved å bruke et plastskjold. Siden det var barn involvert i hendelsen, brukte ikke politiet fysiske maktmidler. Politiet forsøkte å snakke direkte til barna. Situasjonen var krevende og det tok noe tid før det roet seg. Foreldrene ivaretok barna og det var enighet om at de skulle dra hjem. Det ble avtalt at barna ikke skulle komme tilbake til skolen samme dag.

Politiet ble på skolen en stund etter hendelsen for å snakke med de øvrige som var involvert. De som hadde blitt utsatt for slag, spark og trusler var sterkt preget av hendelsen.

Det er forståelig at folk kan oppleve det som dramatisk når politiet kommer med blålys. Men vårt oppdrag er å sørge for trygghet og å sikre både barn og voksne. Når situasjonen er av en slik art at det haster, kjører politiet utrykning. I dette tilfellet ble det ut fra meldingens karakter vurdert å være nødvendig.»

Her kan du lese hele saken: Skolen tilkalte politiet da de ikke klarte å roe Peder (10). Nå må han holdes hjemme

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy