JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rasmus (61) var på nippet til å miste 1,4 millioner i pensjon. Slik unngikk han fella med et nødskrik

REDDET: Rasmus Verlo (61) fikk pensjonen berget av Fagforbundet. Han håper forbundene kan sette strek for problematikken på årets kongress.

REDDET: Rasmus Verlo (61) fikk pensjonen berget av Fagforbundet. Han håper forbundene kan sette strek for problematikken på årets kongress.

Hennika Lillo-Stenberg

Da fagbevegelsen la ned arbeidsplassen hans, havnet Rasmus Verlo i en pensjonsfelle. Nå håper han LO-forbundene sørger for at han blir den siste.

2025011409344820250114093446


hennika.lillo-stenberg@fagbladet.no

Står arbeidsplassen din i fare for å bli lagt ned? Nærmer du deg 62, og vil bytte jobb? Kan du bli ufør?

Da kan du miste retten på avtalefestet pensjon (AFP).

Det var situasjonen kompetanserådgiver Rasmus Verlo (61) befant seg i. Hadde han ikke fått ny jobb før nyttår, hadde han måttet vinke farvel til 1,4 millioner kroner i oppspart pensjon.

– Jeg unner ingen å stå i den usikkerheten. Å få jobb i Fagforbundet rett før nyttår var en befrielse, sier Verlo.

Nå håper Verlo han blir den siste som havner i pensjonsfella.

På bar bakke

Kompetanserådgiveren Rasmus Verlo var blant nærmere 84 ansatte som plutselig sto uten jobb da studieforbundet AOF Norge gikk konkurs i fjor sommer.

AOF står for Arbeidernes Opplysningsforbund. Organisasjonen og ble grunnlagt i 1931 av Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie, og skulle bidra til økt utdanning i arbeiderklassen.

AOF Norge fikk etter hvert økonomiske problemer. Etter at et IT-system som skulle koste under 10 millioner, endte på rundt 50 millioner, valgte organisasjonens styre å slå AOF konkurs i fjor sommer.

AOF Norge

I løpet av 1930-tallet hadde over 16 000 mennesker vært på kveldsskole, studiekurs eller deltatt i studieringer i regi av AOF.

AOF Norge drev etter hvert med kurs og opplæring av tillitsvalgte. De hadde kontorer rundt om i landet, og to av dem, AOF Østlandet og AOF Vestlandet-Agder, er selvstendige enheter som ikke er rammet av konkursen.

Ifølge FriFagbevegelse var rundt 30 prosent av AOFs virksomhet opplæring av tillitsvalgte. I tillegg til kurs drev de med videregående opplæring, fagskole og enkelte høyskoletilbud.

Styret besto av representanter fra ulike fagforeninger, de fleste av dem LO-forbund, og et par Arbeiderparti-politikere.

Styreleder var en av LO-ledelsens fire sekretærer, Terje Olav Olsson.

I 2022 hadde de ansatte som til sammen utgjorde 85 årsverk. I mai 2024 ble det kjent at AOF hadde økonomiske problemer, og at de skulle kutte 12,5 årsverk og skjære ned på driften. I slutten av juni blei det klart at AOF hadde gått konkurs.

Styret pekte på at deler av konkursen skyldtes en investering i IT-systemet Universum. Prislappen skulle være et ensifret millionbeløp, men endte på rundt 50 millioner.

LO tok over deler av kursvirksomheten, og opprettet LO kurs og konferanse. 10 ansatte fra AOF gikk over i faste stillinger I LO kurs og konferanse.

Privatskolekjeden Akademiet kjøpte opp deler av boet, og skulle ta over fagskolen. 22 AOF-ansatte fikk tilbud om jobb, men Akademiet fikk nei fra NOKUT, og måtte avvikle driften av fagskolen i desember 2024

Kilde: FriFagbevegelse, AOF Norge, E24.no.  

Rasmus Verlo har nettopp begynt i ny jobb i Fagforbundet, som rådgiver ved fag, yrke og ungdomsavdelingen, seksjon for kontor og administrasjon.

Rasmus Verlo har nettopp begynt i ny jobb i Fagforbundet, som rådgiver ved fag, yrke og ungdomsavdelingen, seksjon for kontor og administrasjon.

Hennika Lillo-Stenberg

Kunne mistet 1,4 millioner kroner

Mer enn 80 ansatte sto uten jobb. For Rasmus Verlo og tre av hans kolleger utløste det en pensjonskrise. Hvis de ikke fikk seg en ny jobb med offentlig avtalefestet pensjonsavtale (AFP) innen året de fylte 62 år, kom de til å miste pensjonen de hadde opparbeidet seg.

Ifølge Verlo utgjorde det i hans tilfelle en samlet sum på omtrent 1,4 millioner kroner.

Dette MÅ du vite om ny pensjon fra nyttår – unngå å snuble på målstreken

Selv om en arbeidstaker har vært i jobb i en årrekke, kan retten til å få utbetalt pensjonen de har opparbeidet seg gjennom AFP, falle bort. Det skjer hvis de mister jobben, bytter jobb til et firma uten AFP-ordning eller blir ufør.

– Jeg var ikke klar over dette før jeg sto i det selv, og tro du meg, det har vært en berg-og-dal-bane.

Slet med å finne jobb

Høsten var full av usikkerhet. Verlo og kollegaene søkte på haugevis av jobber, og tiden var i ferd med å renne ut.

Arbeidsplassen måtte ha offentlig AFP-avtale, og oppstart måtte være før nyttår. Han vet at mange i hans alder utsettes for aldersdiskriminering når de søker seg ny jobb, og de fikk kjenne på det samme da de var i søkeprosessen.

I slutten november sto han fram i Aftenposten.

– Dette er et direkte resultat av svakheter i AFP-ordningen, som straffer arbeidstakere i vår situasjon, sa han til avisen.

Kort tid etter ble han kontaktet av Fagforbundet med et jobbtilbud. Dermed ble pensjonen hans berget rett før nyttår. Verlo og en av hans kollegaer fra AOF går inn i ettårige engasjement i Fagforbundet. De to andre har også fått jobber med AFP-avtale. I tillegg har Verlo fått en fast stilling på 21 prosent (*1) i et annet firma.

Verlo har blitt kontaktet av flere som frykter å havne i samme pensjonsfelle, etter at han sto fram i Aftenposten.

Verlo har blitt kontaktet av flere som frykter å havne i samme pensjonsfelle, etter at han sto fram i Aftenposten.

Hennika Lillo-Stenberg

– All ære til Fagforbundet

Verlo og den andre kollegaen var tidligere ansatt i Fagforbundet. Fagforbundets daglige leder Lars Erik Flatø svarer slik på spørsmål fra Fagbladet om det var politisk viktig for Fagforbundet å finne en jobb til Verlo og hans tidligere kollega:

– De to det gjelder var tidligere ansatt i Fagakademiet, en virksomhet eid av Fagforbundet som ble overført til AOF i 2020. Et viktig anliggende for Fagforbundet den gang var å sikre jobbene til ansatte i Fagakademiet. Det var veldig leit å få kjennskap til at lojale og dyktige medarbeidere gjennom mange år sto i fare for å miste sine AFP-rettigheter i kjølvannet av konkursen i AOF. Vi er glade for at vi nå har funnet en løsning på dette, til beste for både de to personene og Fagforbundet selv, som nå får nyte godt av deres kompetanse, skriver Flatø i en e-post til Fagbladet.

Verlo er takknemlig for at Fagforbundet til slutt kom på banen.

– Jeg sier bare all ære til Fagforbundet for at de tok kontakt og ga oss muligheten til å beholde pensjonen vår. De har tatt ansvar og reddet oss.

Håper han blir den siste

Fagbladet har tidligere skrevet om Helen Godhavn, som hadde jobbet nærmere 20 år i en butikk med AFP-avtale.

Så byttet hun jobb til en bedrift uten tariffavtale, og dermed gikk hun glipp pensjonspengene hun hadde opparbeidet seg. I dag er regelverket slik at du må jobbet i en bedrift med AFP i sju av de siste ni årene før du fyller 62. Godhavn var bare fire måneder unna å oppnå dette.

Etter at Rasmus Verlo sto fram i Aftenposten, har det rent inn med støtteerklæringer fra andre som har stått i samme situasjon som han, eller som frykter de kommer til å gjøre det.

– Jeg er ikke den eneste som har havnet i en slik pensjonsfelle, men jeg håper jeg blir den siste. Jeg mener retten til å få pensjonen du har opparbeidet deg skal være ubetinget, og ikke styrt av om du blir ufør, bytter jobb eller hvor stor stillingsprosent du har. Som arbeidstaker planlegger du pensjonen din, og plutselig risikerer du å miste det økonomiske grunnlaget. Sånn kan det ikke være, sier han.

Verlo og en tidligere kollega fra AOF (ikke på bildet) skal jobbe et år i Fagforbundet. HK-klubben i Fagforbundet opplyser om at Fagforbundet i tillegg ansatte to fra AOF, da studieforbundet skulle nedbemanne ifjor.

Verlo og en tidligere kollega fra AOF (ikke på bildet) skal jobbe et år i Fagforbundet. HK-klubben i Fagforbundet opplyser om at Fagforbundet i tillegg ansatte to fra AOF, da studieforbundet skulle nedbemanne ifjor.

Hennika Lillo-Stenberg

«Jeg jobbet til jeg besvimte. Jeg ante ikke at det fantes noe som het sykmelding»

Ber LO om å rydde opp

På årets LO-kongress er målet at forbundene skal bli enige om endringer i avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor. AFP i privat sektor blir lagt til grunn når offentlig AFP skal endres.

På LO kongressen i 2022 ble det vedtatt at AFP-ordningen skulle reformeres, men LO sentralt, Fagforbundet og Fellesforbundet er fortsatt svært uenige i hvordan den nye avtalen skal se ut. Både de store forbundene og resten av LO-forbundene hadde uformelle og formelle møter i løpet av fjoråret for å diskutere saken.

Rasmus Verlo er likevel bekymret.

– Historien viser at forbundene ikke har klart å rydde opp i dette, og da tenker jeg at tiden er moden for at staten må gå inn og legge noen føringer. Det kan ikke fortsette sånn, sier Verlo og oppfordrer arbeidsminister Tonje Brenna til å komme på banen.

– Synes ikke LO håndterte saken godt

Høsten Rasmus Verlo legger bak seg, bar på flere skuffelser. Verlo og de tre kollegaene som sto i fare for å miste AFP-pengene, forsøkte å få LO til finne nye jobber til dem i LO-systemet for å beholde pensjonen. Det fikk de ikke.

I Aftenposten-intervjuet før jul sa Verlo at LOs holdning til saken sto i sterk kontrast til LOs historiske rolle og politikk når det gjelder å beskytte eldre arbeidstakere mot urettferdige oppsigelser.

Jeg stiller spørsmål ved hvordan LO hadde reagert om en utenforstående organisasjon hadde behandlet arbeidstakerne sine på denne måten.

Rasmus Verlo, tidligere ansatt i AOF

Ifølge Verlo fikk de fire kollegaene i stedet et brev fra LO der de beklaget situasjonen de hadde havnet i, og forsikret om at LO kom til å jobbe aktivt framover for å endre dagens AFP-ordning, slik at det i fremtiden ikke får de utslagene som de tidligere AOF-ansatte opplevde.

– Hva tenkte du da du fikk det brevet?

– Jeg stiller spørsmål ved hvordan LO hadde reagert om en utenforstående organisasjon hadde behandlet arbeidstakerne sine på denne måten. Jeg synes ikke LO håndterte saken godt.

LO-sekretær Trude Tinnlund er forelagt kritikken fra Verlo, og svarer i en e-post til Fagbladet:

– Dette viser tydelig behovet for endringer i AFP-ordningen. AOF var ikke en del av LOs konsernstruktur. Så lenge alle regelverk er fulgt i forbindelse med konkursen, ville det vært vanskelig for LO å pålegge utenforstående organisasjoner forpliktelser de ikke har ansvar for. 

De to mektigste LO-forbundene i møte om pensjonen til nesten én million nordmenn

– Forstår at det har skapt en vanskelig situasjon

Tinnlund skriver videre at den økonomiske situasjonen i AOF var slik at en konkurs dessverre ikke var til å unngå.

– Konsekvensene av en konkurs er mange, blant annet utfordringene i AFP-ordningen. Vi forstår at det har skapt en vanskelig situasjon for mange i AOF og at noen mener at noen beslutninger i forbindelse med konkursen kunne vært håndtert annerledes, skriver hun.

Tinnlund skriver at LO var ikke forpliktet til å ta ansvar for alle som ble rammet av konkursen, og at det i den oppståtte situasjonen var det viktig for LO å opprettholde tillitsvalgtopplæringen i egen regi, da dette er en del av LOs kjernevirksomhet.

– Derfor måtte vi etablere en seksjon med det antall mennesker LO hadde behov for på kort varsel, skriver hun.

Hun legger til at det for LO er viktig å jobbe med en AFP-ordning der ingen kommer i denne situasjonen ved framtidige konkurser.

I strupen på Sylvi Listhaug etter uttalelse om utenlandske LO-medlemmer: – Skremmende

Fikk ikke fortrinnsrett

LO-forbundet Handel og Kontor (HK) organiserte 58 av de ansatte i AOF Norge, og på vegne av de som ikke fikk ny jobb, krevde de fortrinnsrett til ledige stillinger i LO og Akademiet etter konkursen, ifølge HK-nytt.

Kravet ble avvist av begge. Ifølge LOs advokat er ikke LOs tillitsvalgtopplæring en fortsettelse av AOFs virksomhet etter lovens forstand, skriver fagpressebladet.

Ann Suade Garcia er fagleder i HK region Øst, og bisto medlemmene. Hun sa til HK-nytt i desember at medlemmene likevel mente LO hadde et moralsk ansvar. Garcia sier til Fagbladet at de ikke lenger har oversikt over hvor mange av AOF-erne som står uten ny jobb, men at det i november var omtrent åtte. Mange er i arbeid, men ikke alle har fått faste stillinger.

En liten gruppe pensjonistmedlemmer hadde driftspensjon (*2) som gikk inn i tapet i konkursen.

– Vi undersøker nå om disse pensjonistene har en separatistrett til pengene, og at de skulle vært unntatt boets beslagsrett, sier hun.

Det var også medlemmer som ikke hadde fått utbetalt hele sluttpakken sin før konkursen. Denne saken håndteres nå av bostyrer.

LO har startet opp en egen avdeling som viderefører «Toppskoleringen» og «MoTo-kursene» som tidligere lå i AOF. I tillegg til dette har også LO tatt over kursadministrasjonen og faktureringen opp mot LOs OU-fond og forbundenes klientkonti.

Garcia håper at LO Kurs og konferanse vil prioritere søkere fra AOF, dersom de skal utvide sin nye avdeling med flere ansatte.

Ansatte i hjemmetjenesten om vinterens sykefraværsdebatt: – Jeg kan jo ikke komme til brukerne med rullator

– Uunngåelig

Geir Myklebust, som var HK-tillitsvalgt og styremedlem i AOF Norge, forteller til Fagbladet at de gjorde alt de kunne i ett år, for å unngå en konkurs.

– Vi ønsket ikke at ansatte skulle miste jobben, og at AOF skulle bli historie. Jeg var virkelig bekymra for de eldste arbeidstakerne, fordi de sto i fare for å miste AFP. De ble urimelig hardt ramma, sier han.

Myklebust sier han i dag har forståelse for at studieforbundet måtte legges ned.

– Jeg hadde innstilt meg på å jobbe i AOF livet ut, og det var nok en forventning blant ansatte og tillitsvalgte om at LO skulle komme inn og redde AOF Norge. Men det kom til et punkt der det hele ble så dyrt, at jeg forstår at LO ikke kunne bruke så mye av medlemmenes penger på å redde AOF, sier han til Fagbladet.

*1 For å ha rett på AFP, må du i de siste tre årene ha hatt minst 20 prosent stilling med en årlig inntekt på minst 1 ganger folketrygdens grunnbeløp (G), som for tiden er 124.028 kroner.

*2 Disse arbeidstakerne har avtalt at de fra avgangstidspunktet til fylte 67 år skal få dekket differansen mellom 70 prosent av sluttlønn og summen av AFP og fripoliser.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Hennika Lillo-Stenberg

REDDET: Rasmus Verlo (61) fikk pensjonen berget av Fagforbundet. Han håper forbundene kan sette strek for problematikken på årets kongress.

REDDET: Rasmus Verlo (61) fikk pensjonen berget av Fagforbundet. Han håper forbundene kan sette strek for problematikken på årets kongress.

Hennika Lillo-Stenberg


hennika.lillo-stenberg@fagbladet.no

Står arbeidsplassen din i fare for å bli lagt ned? Nærmer du deg 62, og vil bytte jobb? Kan du bli ufør?

Da kan du miste retten på avtalefestet pensjon (AFP).

Det var situasjonen kompetanserådgiver Rasmus Verlo (61) befant seg i. Hadde han ikke fått ny jobb før nyttår, hadde han måttet vinke farvel til 1,4 millioner kroner i oppspart pensjon.

– Jeg unner ingen å stå i den usikkerheten. Å få jobb i Fagforbundet rett før nyttår var en befrielse, sier Verlo.

Nå håper Verlo han blir den siste som havner i pensjonsfella.

På bar bakke

Kompetanserådgiveren Rasmus Verlo var blant nærmere 84 ansatte som plutselig sto uten jobb da studieforbundet AOF Norge gikk konkurs i fjor sommer.

AOF står for Arbeidernes Opplysningsforbund. Organisasjonen og ble grunnlagt i 1931 av Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie, og skulle bidra til økt utdanning i arbeiderklassen.

AOF Norge fikk etter hvert økonomiske problemer. Etter at et IT-system som skulle koste under 10 millioner, endte på rundt 50 millioner, valgte organisasjonens styre å slå AOF konkurs i fjor sommer.

AOF Norge

I løpet av 1930-tallet hadde over 16 000 mennesker vært på kveldsskole, studiekurs eller deltatt i studieringer i regi av AOF.

AOF Norge drev etter hvert med kurs og opplæring av tillitsvalgte. De hadde kontorer rundt om i landet, og to av dem, AOF Østlandet og AOF Vestlandet-Agder, er selvstendige enheter som ikke er rammet av konkursen.

Ifølge FriFagbevegelse var rundt 30 prosent av AOFs virksomhet opplæring av tillitsvalgte. I tillegg til kurs drev de med videregående opplæring, fagskole og enkelte høyskoletilbud.

Styret besto av representanter fra ulike fagforeninger, de fleste av dem LO-forbund, og et par Arbeiderparti-politikere.

Styreleder var en av LO-ledelsens fire sekretærer, Terje Olav Olsson.

I 2022 hadde de ansatte som til sammen utgjorde 85 årsverk. I mai 2024 ble det kjent at AOF hadde økonomiske problemer, og at de skulle kutte 12,5 årsverk og skjære ned på driften. I slutten av juni blei det klart at AOF hadde gått konkurs.

Styret pekte på at deler av konkursen skyldtes en investering i IT-systemet Universum. Prislappen skulle være et ensifret millionbeløp, men endte på rundt 50 millioner.

LO tok over deler av kursvirksomheten, og opprettet LO kurs og konferanse. 10 ansatte fra AOF gikk over i faste stillinger I LO kurs og konferanse.

Privatskolekjeden Akademiet kjøpte opp deler av boet, og skulle ta over fagskolen. 22 AOF-ansatte fikk tilbud om jobb, men Akademiet fikk nei fra NOKUT, og måtte avvikle driften av fagskolen i desember 2024

Kilde: FriFagbevegelse, AOF Norge, E24.no.  

Rasmus Verlo har nettopp begynt i ny jobb i Fagforbundet, som rådgiver ved fag, yrke og ungdomsavdelingen, seksjon for kontor og administrasjon.

Rasmus Verlo har nettopp begynt i ny jobb i Fagforbundet, som rådgiver ved fag, yrke og ungdomsavdelingen, seksjon for kontor og administrasjon.

Hennika Lillo-Stenberg

Kunne mistet 1,4 millioner kroner

Mer enn 80 ansatte sto uten jobb. For Rasmus Verlo og tre av hans kolleger utløste det en pensjonskrise. Hvis de ikke fikk seg en ny jobb med offentlig avtalefestet pensjonsavtale (AFP) innen året de fylte 62 år, kom de til å miste pensjonen de hadde opparbeidet seg.

Ifølge Verlo utgjorde det i hans tilfelle en samlet sum på omtrent 1,4 millioner kroner.

Dette MÅ du vite om ny pensjon fra nyttår – unngå å snuble på målstreken

Selv om en arbeidstaker har vært i jobb i en årrekke, kan retten til å få utbetalt pensjonen de har opparbeidet seg gjennom AFP, falle bort. Det skjer hvis de mister jobben, bytter jobb til et firma uten AFP-ordning eller blir ufør.

– Jeg var ikke klar over dette før jeg sto i det selv, og tro du meg, det har vært en berg-og-dal-bane.

Slet med å finne jobb

Høsten var full av usikkerhet. Verlo og kollegaene søkte på haugevis av jobber, og tiden var i ferd med å renne ut.

Arbeidsplassen måtte ha offentlig AFP-avtale, og oppstart måtte være før nyttår. Han vet at mange i hans alder utsettes for aldersdiskriminering når de søker seg ny jobb, og de fikk kjenne på det samme da de var i søkeprosessen.

I slutten november sto han fram i Aftenposten.

– Dette er et direkte resultat av svakheter i AFP-ordningen, som straffer arbeidstakere i vår situasjon, sa han til avisen.

Kort tid etter ble han kontaktet av Fagforbundet med et jobbtilbud. Dermed ble pensjonen hans berget rett før nyttår. Verlo og en av hans kollegaer fra AOF går inn i ettårige engasjement i Fagforbundet. De to andre har også fått jobber med AFP-avtale. I tillegg har Verlo fått en fast stilling på 21 prosent (*1) i et annet firma.

Verlo har blitt kontaktet av flere som frykter å havne i samme pensjonsfelle, etter at han sto fram i Aftenposten.

Verlo har blitt kontaktet av flere som frykter å havne i samme pensjonsfelle, etter at han sto fram i Aftenposten.

Hennika Lillo-Stenberg

– All ære til Fagforbundet

Verlo og den andre kollegaen var tidligere ansatt i Fagforbundet. Fagforbundets daglige leder Lars Erik Flatø svarer slik på spørsmål fra Fagbladet om det var politisk viktig for Fagforbundet å finne en jobb til Verlo og hans tidligere kollega:

– De to det gjelder var tidligere ansatt i Fagakademiet, en virksomhet eid av Fagforbundet som ble overført til AOF i 2020. Et viktig anliggende for Fagforbundet den gang var å sikre jobbene til ansatte i Fagakademiet. Det var veldig leit å få kjennskap til at lojale og dyktige medarbeidere gjennom mange år sto i fare for å miste sine AFP-rettigheter i kjølvannet av konkursen i AOF. Vi er glade for at vi nå har funnet en løsning på dette, til beste for både de to personene og Fagforbundet selv, som nå får nyte godt av deres kompetanse, skriver Flatø i en e-post til Fagbladet.

Verlo er takknemlig for at Fagforbundet til slutt kom på banen.

– Jeg sier bare all ære til Fagforbundet for at de tok kontakt og ga oss muligheten til å beholde pensjonen vår. De har tatt ansvar og reddet oss.

Håper han blir den siste

Fagbladet har tidligere skrevet om Helen Godhavn, som hadde jobbet nærmere 20 år i en butikk med AFP-avtale.

Så byttet hun jobb til en bedrift uten tariffavtale, og dermed gikk hun glipp pensjonspengene hun hadde opparbeidet seg. I dag er regelverket slik at du må jobbet i en bedrift med AFP i sju av de siste ni årene før du fyller 62. Godhavn var bare fire måneder unna å oppnå dette.

Etter at Rasmus Verlo sto fram i Aftenposten, har det rent inn med støtteerklæringer fra andre som har stått i samme situasjon som han, eller som frykter de kommer til å gjøre det.

– Jeg er ikke den eneste som har havnet i en slik pensjonsfelle, men jeg håper jeg blir den siste. Jeg mener retten til å få pensjonen du har opparbeidet deg skal være ubetinget, og ikke styrt av om du blir ufør, bytter jobb eller hvor stor stillingsprosent du har. Som arbeidstaker planlegger du pensjonen din, og plutselig risikerer du å miste det økonomiske grunnlaget. Sånn kan det ikke være, sier han.

Verlo og en tidligere kollega fra AOF (ikke på bildet) skal jobbe et år i Fagforbundet. HK-klubben i Fagforbundet opplyser om at Fagforbundet i tillegg ansatte to fra AOF, da studieforbundet skulle nedbemanne ifjor.

Verlo og en tidligere kollega fra AOF (ikke på bildet) skal jobbe et år i Fagforbundet. HK-klubben i Fagforbundet opplyser om at Fagforbundet i tillegg ansatte to fra AOF, da studieforbundet skulle nedbemanne ifjor.

Hennika Lillo-Stenberg

«Jeg jobbet til jeg besvimte. Jeg ante ikke at det fantes noe som het sykmelding»

Ber LO om å rydde opp

På årets LO-kongress er målet at forbundene skal bli enige om endringer i avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor. AFP i privat sektor blir lagt til grunn når offentlig AFP skal endres.

På LO kongressen i 2022 ble det vedtatt at AFP-ordningen skulle reformeres, men LO sentralt, Fagforbundet og Fellesforbundet er fortsatt svært uenige i hvordan den nye avtalen skal se ut. Både de store forbundene og resten av LO-forbundene hadde uformelle og formelle møter i løpet av fjoråret for å diskutere saken.

Rasmus Verlo er likevel bekymret.

– Historien viser at forbundene ikke har klart å rydde opp i dette, og da tenker jeg at tiden er moden for at staten må gå inn og legge noen føringer. Det kan ikke fortsette sånn, sier Verlo og oppfordrer arbeidsminister Tonje Brenna til å komme på banen.

– Synes ikke LO håndterte saken godt

Høsten Rasmus Verlo legger bak seg, bar på flere skuffelser. Verlo og de tre kollegaene som sto i fare for å miste AFP-pengene, forsøkte å få LO til finne nye jobber til dem i LO-systemet for å beholde pensjonen. Det fikk de ikke.

I Aftenposten-intervjuet før jul sa Verlo at LOs holdning til saken sto i sterk kontrast til LOs historiske rolle og politikk når det gjelder å beskytte eldre arbeidstakere mot urettferdige oppsigelser.

Jeg stiller spørsmål ved hvordan LO hadde reagert om en utenforstående organisasjon hadde behandlet arbeidstakerne sine på denne måten.

Rasmus Verlo, tidligere ansatt i AOF

Ifølge Verlo fikk de fire kollegaene i stedet et brev fra LO der de beklaget situasjonen de hadde havnet i, og forsikret om at LO kom til å jobbe aktivt framover for å endre dagens AFP-ordning, slik at det i fremtiden ikke får de utslagene som de tidligere AOF-ansatte opplevde.

– Hva tenkte du da du fikk det brevet?

– Jeg stiller spørsmål ved hvordan LO hadde reagert om en utenforstående organisasjon hadde behandlet arbeidstakerne sine på denne måten. Jeg synes ikke LO håndterte saken godt.

LO-sekretær Trude Tinnlund er forelagt kritikken fra Verlo, og svarer i en e-post til Fagbladet:

– Dette viser tydelig behovet for endringer i AFP-ordningen. AOF var ikke en del av LOs konsernstruktur. Så lenge alle regelverk er fulgt i forbindelse med konkursen, ville det vært vanskelig for LO å pålegge utenforstående organisasjoner forpliktelser de ikke har ansvar for. 

De to mektigste LO-forbundene i møte om pensjonen til nesten én million nordmenn

– Forstår at det har skapt en vanskelig situasjon

Tinnlund skriver videre at den økonomiske situasjonen i AOF var slik at en konkurs dessverre ikke var til å unngå.

– Konsekvensene av en konkurs er mange, blant annet utfordringene i AFP-ordningen. Vi forstår at det har skapt en vanskelig situasjon for mange i AOF og at noen mener at noen beslutninger i forbindelse med konkursen kunne vært håndtert annerledes, skriver hun.

Tinnlund skriver at LO var ikke forpliktet til å ta ansvar for alle som ble rammet av konkursen, og at det i den oppståtte situasjonen var det viktig for LO å opprettholde tillitsvalgtopplæringen i egen regi, da dette er en del av LOs kjernevirksomhet.

– Derfor måtte vi etablere en seksjon med det antall mennesker LO hadde behov for på kort varsel, skriver hun.

Hun legger til at det for LO er viktig å jobbe med en AFP-ordning der ingen kommer i denne situasjonen ved framtidige konkurser.

I strupen på Sylvi Listhaug etter uttalelse om utenlandske LO-medlemmer: – Skremmende

Fikk ikke fortrinnsrett

LO-forbundet Handel og Kontor (HK) organiserte 58 av de ansatte i AOF Norge, og på vegne av de som ikke fikk ny jobb, krevde de fortrinnsrett til ledige stillinger i LO og Akademiet etter konkursen, ifølge HK-nytt.

Kravet ble avvist av begge. Ifølge LOs advokat er ikke LOs tillitsvalgtopplæring en fortsettelse av AOFs virksomhet etter lovens forstand, skriver fagpressebladet.

Ann Suade Garcia er fagleder i HK region Øst, og bisto medlemmene. Hun sa til HK-nytt i desember at medlemmene likevel mente LO hadde et moralsk ansvar. Garcia sier til Fagbladet at de ikke lenger har oversikt over hvor mange av AOF-erne som står uten ny jobb, men at det i november var omtrent åtte. Mange er i arbeid, men ikke alle har fått faste stillinger.

En liten gruppe pensjonistmedlemmer hadde driftspensjon (*2) som gikk inn i tapet i konkursen.

– Vi undersøker nå om disse pensjonistene har en separatistrett til pengene, og at de skulle vært unntatt boets beslagsrett, sier hun.

Det var også medlemmer som ikke hadde fått utbetalt hele sluttpakken sin før konkursen. Denne saken håndteres nå av bostyrer.

LO har startet opp en egen avdeling som viderefører «Toppskoleringen» og «MoTo-kursene» som tidligere lå i AOF. I tillegg til dette har også LO tatt over kursadministrasjonen og faktureringen opp mot LOs OU-fond og forbundenes klientkonti.

Garcia håper at LO Kurs og konferanse vil prioritere søkere fra AOF, dersom de skal utvide sin nye avdeling med flere ansatte.

Ansatte i hjemmetjenesten om vinterens sykefraværsdebatt: – Jeg kan jo ikke komme til brukerne med rullator

– Uunngåelig

Geir Myklebust, som var HK-tillitsvalgt og styremedlem i AOF Norge, forteller til Fagbladet at de gjorde alt de kunne i ett år, for å unngå en konkurs.

– Vi ønsket ikke at ansatte skulle miste jobben, og at AOF skulle bli historie. Jeg var virkelig bekymra for de eldste arbeidstakerne, fordi de sto i fare for å miste AFP. De ble urimelig hardt ramma, sier han.

Myklebust sier han i dag har forståelse for at studieforbundet måtte legges ned.

– Jeg hadde innstilt meg på å jobbe i AOF livet ut, og det var nok en forventning blant ansatte og tillitsvalgte om at LO skulle komme inn og redde AOF Norge. Men det kom til et punkt der det hele ble så dyrt, at jeg forstår at LO ikke kunne bruke så mye av medlemmenes penger på å redde AOF, sier han til Fagbladet.

*1 For å ha rett på AFP, må du i de siste tre årene ha hatt minst 20 prosent stilling med en årlig inntekt på minst 1 ganger folketrygdens grunnbeløp (G), som for tiden er 124.028 kroner.

*2 Disse arbeidstakerne har avtalt at de fra avgangstidspunktet til fylte 67 år skal få dekket differansen mellom 70 prosent av sluttlønn og summen av AFP og fripoliser.