Rekordlangt 1. mai-tog i Tønsberg: Krever flere ansatte i barnehagene
GIKK FOR BARNA: Rekordmange deltok i demonstrasjonstoget på 1. mai i Tønsberg for å støtte saken om flere ansatte i barnehagene. Fra venstre: Nina Arntzen, Hilde Abrahamsen og Irene Wilhelmsen, alle fra Fagforbundet.
Bjørn A. Grimstad
Barnehageopprøret og bemanningsnormen førte til et rekordlangt 1. mai-tog i Tønsberg. – Dette er viktig for oss, sier Fagforbundet.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Til tross for at regnet høljet ned tirsdag ettermiddag, var det rekordmange som deltok i årets 1. mai-tog i Tønsberg. Engasjementet rundt bemanningsnormen i barnehagene var utløsende faktor.
– Dette er en veldig viktig sak. Og dette oppmøtet er jeg kjempefornøyd med, sier Hilde Abrahamsen, leder for yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Vestfold.
"Vi trenger flere hender" var det tydelige budskapet på parolen hun holdt høyt hevet sammen med andre engasjerte medlemmer i Fagforbundet, med påmalte håndavtrykk istedenfor ordet "hender".
– Det er viktig at ungene ivaretas hele dagen. Og vi må få en bemanningsnorm som inkluderer barne- og ungdomsarbeidere, sier hun.
– LO og Ap tror de har monopol på denne dagen
– For dårlig bemanningsnorm
Fagforbundet gikk side om side sammen med Utdanningsforbundet og initiativtagere bak foreldreopprøret. Blant flere viktige paroler var det ønsket om barnas beste som la mest preg på det rekordlange toget som dundret gjennom de regnvåte vestfoldsgatene. Bemanningssituasjonen i barnehagene har engasjert mange den siste tiden og var årsaken til at mange nettopp i år samlet seg rundt markeringen. Også nestleder i Fagforbundet, Sissel Skoghaug, tok dette opp i hovedtalen på Torget.
– Regjeringen har foreslått en lovpålagt bemanningsnorm for barnehagene. Problemet er at den er alt for dårlig, sier Fagforbundets nestleder Sissel Skoghaug.
HAR KRAVENE KLARE: Nestleder i Fagforbundet, Sissel Skoghaug, talte for massene ikledt rødt oljehyre for anledningen. Hun gikk hardt ut mot regjeringen og krevde tiltak for å bevare den norske modellen.
Bjørn A. Grimstad
Dette sa Fagforbundet under høringen
Hilste til de streikende
Hun krevde at økning av bemanningen i barnehagene, slik at kvaliteten ivaretas. Fagforbundet har tidligere gitt uttrykk for dette synet under den åpne høringen i Stortingets utdannings- og forskningskomite. Denne gangen ble budskapet hamret ut over Torget i Tønsberg, fra en nestleder kledd i knallrødt oljehyre fra topp til tå.
– Det er grunnleggende viktig å ha kvalifiserte barnehageansatte, men også viktig at det er mange nok ansatte for å sikre forsvarlig drift av barnehagene, sier Skoghaug.
Samtidig hilste hun til de fire streikende barnehageansatte i Inderøy i Trøndelag. Hun undret seg over at Elvebakken barnehage, som mottar de samme økonomiske tilskudd som andre barnehager, ikke skal ha råd til å gi de ansatte en tariffavtale.
– Dette er en god dag til å sende en solidarisk hilsen til de streikende, sier hun.
Vil heller legge ned enn å gi de ansatte tariffavtale
Faretruet modell
Skoghaug brukte også anledningen til å minne publikum om alle godene den norske modellen har gitt til samfunnet. Og hun advarte om at dette er noen vi må kjempe for.
– Den norske modellen er i fare. Og regjeringen løfter ikke en finger for å bevare den. Istedenfor sier de i sin regjeringserklæring at de anerkjenner retten til å være uorganisert. De burde heller bruke mer tid på å oppmuntre folk til å organisere seg, sier hun og oppfordret regjeringen til å:
• Øke fagforeningsfradraget.
• Undervise skolebarna om fagorganisering.
• Involvere partene i arbeidslivet i viktige politiske beslutninger.
Hun tjener halvparten av sjefene i Tønsberg
FRYKTER BLÅ POLITIKK: Aram Karim nestleder i Vestfold SU, var en av ungdomsappellantene som var bekymret for arbeidslivspolitikken regjeringen fører.
Bjørn A. Grimstad
Midlertidig norm
Frykten for de skadene regjeringen påfører den norske modellen og arbeideres rettigheter var også tema for mange av ungdomspartiene, som inntok talerstolen. Aram Karim, nestleder i Vestfold SU, var en av de.
– Når høyresiden svekker arbeideres rettigheter gjennom å endre arbeidsmiljøloven, skaper de arbeidsmarked hvor midlertidige ansettelser begynner å bli normen. Dette gjør det vanskelige å komme inn på arbeidsmarkedet, sier han.
Han pekte også på rekordhøy arbeidsledighet, at en av ti barn vokser opp i fattigdom og høy andel som jobber deltid som sykdomstegn i dagens samfunn. Det etterlyste han politisk vilje for å endre på.