JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette sykehuset er Årets lærebedrift

Rekordmange søkere til læreplasser på sykehuset: – I år må vi skuffe 111 ungdommer

Antall læreplasser på barselavdelingen: 1

Frøydis Falch Urbye

137 elever søkte om læreplass på Stavanger Universitetssykehus. Martine Strand (18) fikk den aller gjeveste plassen.

2020031210094620200312102400

frf@fagbladet.no

– Jeg tror nok omtrent 80 prosent av lærlingene kunne tenkt seg til denne avdelingen, forteller faglig leder for sykehusets lærlingkontor, Margrete Eintveit.

I 2018 ble Stavanger Universitetssykehus (SuS) kåret til Årets lærebedrift og pilene peker stadig oppover. I år søkte 137 elever på de 26 læreplassene i helsefagarbeiderfaget, en økning på hele 15 prosent fra i fjor.

Det er særlig én avdeling de vordende helsefagarbeiderne ønsker seg: Barselsavdelingen. Antall læreplasser: 1.

Janne (56) tar blodprøver av 48 timer gamle Karolina. På Drammen sykehus barnepleierne stadig mer ansvar

Den heldigste av de heldige

– Det er mange som tror at jeg bare går og koser på ungene hele dagen da, ler Martine Strand.

Da 18-åringen søkte om læreplass på det populære sykehuset i fjor, var hun vel vitende om at nåløyet var trangt. Hun trekker frem én grunn til at både hun og mange av hennes medelever ønsket seg nettopp hit.

– Hvis jeg ikke hadde fått plass på sykehuset, hadde jeg hatt hele læretiden min på én avdeling. Nå får jeg lært mye forskjellig, jeg er innom både ortopedisk, barsel og psykiatrisk. Jeg har utviklet meg så mye som person allerede, jeg tør mer og jeg snakker i vei. Det gjorde jeg ikke før, sier hun.

Katrine (27) er en av landets dårligst betalte lærlinger. Dette tjener lærlingene i måneden:

Fram til sommeren skal Martine tilbringe arbeidsdagen sin sammen med sykehusets aller minste pasienter. Mødre som kommer hit har som regel hatt en komplisert fødsel, for eksempel med store blødninger. Noen ganger er ikke mor i stand til å reise seg de første dagene etter fødsel og trenger derfor hjelp til å ta seg av den lille til hun kommer seg på beina. På avdelingen kan man være innlagt i inntil ti dager, innen den tid er de er de fleste klare til å reise hjem. Som lærling hjelper Martine mødrene å amme, hun veier de nyfødte både før og etter måltid, hun observerer, måler blodsukker, vurderer behovet for morsmelkerstatning, bader og gir den omsorgen mor ikke er i stand til.

Saken fortsetter under bildet.

DE MINSTE PASIENTENE: Ti dager gamle Ester Matilde er en av barselavdelingens pasienter. På det meste bor det 16 mødre med sine nyfødte på avdelingen.

DE MINSTE PASIENTENE: Ti dager gamle Ester Matilde er en av barselavdelingens pasienter. På det meste bor det 16 mødre med sine nyfødte på avdelingen.

Frøydis Falch Urbye

På hennes avdeling jobber ingen deltid. Nå letter Årets arbeidsgiver på sløret

Starter først – søker etterpå

Da Martine og de andre lærlingene i helsefag begynte på læretiden i august ble alle plassert i ulike somatiske avdelinger. I løpet av introduksjonsukene fikk de en innføring i alt de trenger å kunne for å jobbe på et sykehus, fra hjerte- og lungeredning og smittefare til taushetsplikt og ernæring. Det var først utpå høsten at de fikk lov til å sette opp en ønskeliste med tre steder de kunne tenke seg å jobbe på. I de to årene de er på SuS rullerer lærlingene hver sjette måned.

Margrete Eintveit er en av tre ansatte som sørger for at sykehusets lærlinger føles opp tett og at de får hjelp hvis de ikke trives og at fordelingen blir så rettferdig som mulig.

– Nesten alle får ett av ønskene sine oppfylt. Noen avdelinger vil beholde lærlingen sin i ett år, men fordi nesten alle ønsker seg til barsel får de bare være der i et halvt år. Det gjør at så mange som mulig får muligheten, forklarer hun.

Saken fortsetter under bildet.

BRA TILBUD TIL LÆRLINGER: Margrete Eintveit sier at lærlingordningen er godt forankret i ledelsen og godt integrert på de ulike avdelingene. – Vi har selvfølgelig mye å lære, men systemet rundt oss fungerer godt, fastslår hun.

BRA TILBUD TIL LÆRLINGER: Margrete Eintveit sier at lærlingordningen er godt forankret i ledelsen og godt integrert på de ulike avdelingene. – Vi har selvfølgelig mye å lære, men systemet rundt oss fungerer godt, fastslår hun.

Frøydis Falch Urbye

Kan arbeidsgiveren din nekte deg å reise til områder med stor spredning av koronaviruset?

Eintveit er stolt av jobben sin og glad for at så mange har lyst til å tilbringe den to år lange læretiden på hennes arbeidsplass, men medaljen har selvfølgelig en bakside. Når Fagbladet er på besøk skal Eintveit sende ut e-posten svært mange av Rogalands fremtidige lærlinger har venter på. Hvem finner navnet sitt på den korte lista over de heldige utvalgte, og hvem finner sitt på den lange med dem som må tilbringe de to neste årene et annet sted?

– I år må vi skuffe 111 ungdommer, det er vansklig. Vi venter til de er ferdig med skoledagen sånn at de som ikke får plass slipper å få beskjeden i klasserommet, sier hun.

• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy