JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rusinstitusjon kaster ut pasienter og lager flyktningmottak

Nå skal dette bygget huse flyktninger fra Ukraina, og ruspasientene må ut. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Nå skal dette bygget huse flyktninger fra Ukraina, og ruspasientene må ut. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Rusinstitusjonen i Tvedestrand brøt flere lover, mistet godkjenning, gjenåpnet som ny stiftelse, men hiver nå ut pasientene og starter flyktningmottak.

2022032414114320220325084135

ola.tommeras@fagbladet.no

Ansatte, Fagforbundet og etter hvert Fylkesmannen i Agder og Helsedirektoratet reagerte sterkt på driften ved det som en gang het Care Service avdeling Englegård. Tilsyn avdekket flere lovbrudd og kritikkverdige forhold.

Til slutt ble driftstillatelsen inndratt, men da var allerede ny søknad om godkjenning inne med et nytt navn og stiftelse, men på samme sted, med stort sett samme ledelse og med samme eier.

Mistet driftstillatelse. Starter på nytt.

– Denne ledelsen evner ikke

Reaksjonene var kraftige. Det er de også nå, når senteret hiver ut pasientene som bor der, og gjør klar for å være flyktningmottak.

Lokalavisa Tvedestrandsposten var først til å avsløre de nye planene. Klassekampen har snakket med fire tidligere ansatte. De hevder alle at denne ledelsen er uegnet til å drive akuttmottak.

– Denne ledelsen har vist at de ikke evner det, og nå skal de ta vare på kvinner og barn fra krigsområder – mennesker med ferske traumer. Det skremmer meg, sier tidligere ansatt Jon-Åge Ruud.

– At det ikke blir sjekka mer rundt mennesker som skal ta seg av flyktninger – det forstår jeg ikke. Det bør være innlysende at de ikke evner å ta vare på folk, sier Ruud til Klassekampen.

– Det skal ikke være så lett å starte på nytt

Ikke relevant for dette

Tilsyn i desember 2020 avdekket brudd på lov om spesialisthelsetjenesten, brudd på lov om helsepersonell, brudd på forskrift om legemiddelhåndtering, pasientjournaler som ikke ble ført etter forskrift, og brudd på forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten.

Til Klassekampen skriver styreleder Jørn Hellevik i en e-post: «Kritikken rundt medisinhåndtering på en tidligere rusinstitusjon er ikke relevant for en akuttinnkvartering for flyktninger, som er en helt annen type drift og hvor for øvrig også alt relatert til helse er et kommunalt ansvar», skriver han.

– Fritt behandlingsvalg åpner for useriøse aktører

Mener pengene styrer

Selskapet Care Service startet opp i 2018. Det ble snart turbulent. Ifølge de ansatte ble faglige råd satt til side. Fem av de ansatte var medlemmer av Fagforbundet. Susanne Bakke i Fagforbundet Tvedestrand fulgte de tett gjennom årene før Care Service mistet driftstillatelsen i februar 2021.

To ansatte ble i april i fjor, tilkjent erstatning for usaklig oppsigelse.

– Jeg kan nesten ikke forstå at det etter så mange lovbrudd skal være mulig bare å bytte ut noen navn i en søknad og så starte på nytt, sa Bakke til Fagbladet i fjor.

Bakke sier til Klassekampen at det at stiftelsen Holt behandlingssenter nå skal drive akuttmottak, er økonomisk motivert.

– Det viser at det er pengene som rår. Det er mer penger i flyktninger enn de tre ruspasientene som var der nå, sier hun.

Bor alene i nedlagt behandlingssenter.

Underleverandør til Hero

Fagbladet på flere måter prøvd å få styreleder Jørn Hellevik i tale gjennom dagen, for blant annet å få hans kommentar til påstandene over. Han har så langt ikke svart på e-poster, gjentatte telefonoppringninger eller flere tekstmeldinger.

Til Klassekampen skriver styreleder Jørn Hellevik imidlertid i en e-post:

«Holt behandlingssenter er en underleverandør av Hero Norge AS, den største private aktøren innenfor asylmottak. Mottakslederen skal ha erfaring med mottaksdrift fra tidligere.

Det blir ikke høye marginer nå med det, heller. Hovedfaktoren til omleggingen fra rusinstitusjon, i tillegg til at vi genuint ønsker å hjelpe flyktningene, er at regjeringen har sagt de skal redusere pasienters valgfrihet gjennom å stoppe fritt behandlingsvalg.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy