Nå skal dette bygget huse flyktninger fra Ukraina, og ruspasientene må ut. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
ola.tommeras@fagbladet.no
Ansatte, Fagforbundet og etter hvert Fylkesmannen i Agder og Helsedirektoratet reagerte sterkt på driften ved det som en gang het Care Service avdeling Englegård. Tilsyn avdekket flere lovbrudd og kritikkverdige forhold.
Til slutt ble driftstillatelsen inndratt, men da var allerede ny søknad om godkjenning inne med et nytt navn og stiftelse, men på samme sted, med stort sett samme ledelse og med samme eier.
Mistet driftstillatelse. Starter på nytt.
– Denne ledelsen evner ikke
Reaksjonene var kraftige. Det er de også nå, når senteret hiver ut pasientene som bor der, og gjør klar for å være flyktningmottak.
Lokalavisa Tvedestrandsposten var først til å avsløre de nye planene. Klassekampen har snakket med fire tidligere ansatte. De hevder alle at denne ledelsen er uegnet til å drive akuttmottak.
– Denne ledelsen har vist at de ikke evner det, og nå skal de ta vare på kvinner og barn fra krigsområder – mennesker med ferske traumer. Det skremmer meg, sier tidligere ansatt Jon-Åge Ruud.
– At det ikke blir sjekka mer rundt mennesker som skal ta seg av flyktninger – det forstår jeg ikke. Det bør være innlysende at de ikke evner å ta vare på folk, sier Ruud til Klassekampen.
• – Det skal ikke være så lett å starte på nytt
Ikke relevant for dette
Tilsyn i desember 2020 avdekket brudd på lov om spesialisthelsetjenesten, brudd på lov om helsepersonell, brudd på forskrift om legemiddelhåndtering, pasientjournaler som ikke ble ført etter forskrift, og brudd på forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten.
Til Klassekampen skriver styreleder Jørn Hellevik i en e-post: «Kritikken rundt medisinhåndtering på en tidligere rusinstitusjon er ikke relevant for en akuttinnkvartering for flyktninger, som er en helt annen type drift og hvor for øvrig også alt relatert til helse er et kommunalt ansvar», skriver han.
• – Fritt behandlingsvalg åpner for useriøse aktører
Mener pengene styrer
Selskapet Care Service startet opp i 2018. Det ble snart turbulent. Ifølge de ansatte ble faglige råd satt til side. Fem av de ansatte var medlemmer av Fagforbundet. Susanne Bakke i Fagforbundet Tvedestrand fulgte de tett gjennom årene før Care Service mistet driftstillatelsen i februar 2021.
• To ansatte ble i april i fjor, tilkjent erstatning for usaklig oppsigelse.
– Jeg kan nesten ikke forstå at det etter så mange lovbrudd skal være mulig bare å bytte ut noen navn i en søknad og så starte på nytt, sa Bakke til Fagbladet i fjor.
Bakke sier til Klassekampen at det at stiftelsen Holt behandlingssenter nå skal drive akuttmottak, er økonomisk motivert.
– Det viser at det er pengene som rår. Det er mer penger i flyktninger enn de tre ruspasientene som var der nå, sier hun.
• Bor alene i nedlagt behandlingssenter.
Underleverandør til Hero
Fagbladet på flere måter prøvd å få styreleder Jørn Hellevik i tale gjennom dagen, for blant annet å få hans kommentar til påstandene over. Han har så langt ikke svart på e-poster, gjentatte telefonoppringninger eller flere tekstmeldinger.
Til Klassekampen skriver styreleder Jørn Hellevik imidlertid i en e-post:
«Holt behandlingssenter er en underleverandør av Hero Norge AS, den største private aktøren innenfor asylmottak. Mottakslederen skal ha erfaring med mottaksdrift fra tidligere.
Det blir ikke høye marginer nå med det, heller. Hovedfaktoren til omleggingen fra rusinstitusjon, i tillegg til at vi genuint ønsker å hjelpe flyktningene, er at regjeringen har sagt de skal redusere pasienters valgfrihet gjennom å stoppe fritt behandlingsvalg.»
70/30
Agnes Bridge Walton
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold