JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Saksøkernes advokat om Stendi-anken: – De krangler på det de kan krangle om

Advokat Kjetil Edvardsen sier at han ikke er overrasket over anken.

Advokat Kjetil Edvardsen sier at han ikke er overrasket over anken.

Werner Juvik

– Nei, jeg er ikke overrasket, sier advokat Kjetil Edvardsen om anken til Høyesterett som Stendi varslet i går.

2021091509414420210915095227

ola.tommeras@fagbladet.no

Denne våren falt en knusende dom mot Stendi i Borgarting lagmannsrett. 22 saksøkere vant fram på alle punkter. De ble omdefinert fra konsulenter til ansatte og tilkjent etterbetaling av lønn, feriepenger og i noen tilfeller erstatning, for over 24 millioner kroner til sammen. I tillegg ble Stendi idømt saksomkostninger på 17,5 millioner kroner.

Anker utregningene

Dommen skilte seg vesentlig fra Oslo tingretts dom på flere punkter. Nå anker Stendi til Høyesterett, men anken går ikke på hva de ansatte skulle vært klassifisert som; det er spørsmålet om utregning av etterbetaling som ankes, ifølge pressemelding fra omsorgsgiganten i går.

– De krangler på det ene punktet det var mulig å krangle om. Det er ikke overraskende, sier Kjetil Edvardsen som har ført saken på vegne av saksøkerne i både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

– Slapp unna arbeidsgiveravgift for en halv milliard

Sprikende dommer

Gjennom begge de to maratonrettssakene har Stendi – tidligere Aleris Ungplan & BOI – brukt mye tid på å argumentere for at eventuell etterbetaling skulle beregnes av lønna omsorgsarbeiderne ville hatt som ansatte i medleverturnus.

Motparten argumenterte med at de hadde hatt helt andre arbeidsbetingelser enn medleverturnusen med sine hvileperioder. Tingretten ga Stendi medhold, mens Borgarting lagmannsrett la lønna de faktisk hadde hatt til grunn for beregning av etterbetaling.

I Borgarting lagmannsrett hevdet omsorgsgiganten at om omsorgsarbeiderne fikk medhold, kunne det få dramatiske konsekvenser for bransjen. Flere søksmål er ventet.

Puster ut etter knusende seier: - Det har vært tøft

Viktige prinsipper

– Saken reiser prinsipielle spørsmål knyttet til beregningen av, og forutsetningene for krav om etterbetaling, lønn og feriepenger ved omklassifisering fra oppdragstaker til arbeidstaker, sier Stendis advokat Eirik Edvardsen i en pressemelding.

– Våre poeng ble hensyntatt i tingretten, men ikke i lagmannsretten. Vi mener det er av prinsipiell betydning å løfte spørsmålene inn for Høyesterett», sier advokat Eirik Edvardsen i advokatkontoret SANDS på vegne av Stendi.

Ble beskyldt for underslag. Lagmannsretten trodde henne.

Tar anken med ro

– Vi har seiret totalt hva angår spørsmålet om klassifisering, om hvorvidt vi skulle vært å anse som oppdragstakere eller ansatte. Det er det viktigste av alt, sier en av saksøkerne, Kim Pilgaard, til Fagbladet.

Han registrerer fornøyd at denne delen av dommen ikke blir forsøkt anket. Det er dermed fastslått at omsorgsarbeiderne skulle hatt den beskyttelsen som ansettelse ville gitt dem.

– For meg er det ikke viktigst om vi får etterbetalt så eller så mye, men at vi har fastslått en gang for alle at i den type jobb vi hadde, så skulle vi vært klassifisert som ansatte. Det tror jeg Stendi selv har visst veldig godt lenge før søksmål og rettssak. Skatt Øst-saken fra 2016, der de måtte etterbetale arbeidsgiveravgift, viste jo dette, sier Pilgaard.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy