JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Undersøkelse blant helse-ledere under pandemien

Sjefene er stolte: Slik har det vært å samarbeide med de tillitsvalgte under koronaen

Samarbeid mellom tillitsvalgte, ledere, og ansatte i kommunene har fungert svært bra under pandemien, ifølge undersøkelsen.

Samarbeid mellom tillitsvalgte, ledere, og ansatte i kommunene har fungert svært bra under pandemien, ifølge undersøkelsen.

Ole Martin Wold

Kommunalsjefer innen helse og omsorg har fått spørsmål om hvordan de syns samarbeidet med fagforeningene har gått: – Grunn til å være stolte, sier kommune-direktør.

2021081710100020210817101446

oystein.windstad@fagbladet.no

Da pandemien traff Norge, måtte helse- og omsorgstjenestene rundt om i landet mobilisere enormt for å redde så mange liv som mulig. Så langt har Norge kommet godt ut av pandemien, sammenlignet med mange andre land. Nå trekker både fagforeninger og arbeidsgivere fram noe som skiller oss fra mange andre land: Samarbeid mellom tillitsvalgte og lederne i kommunene.

• Dette vil Støre gjøre med ufrivillig deltid

– Svært gledelig

Marit Roxrud Leinhardt er avdelingsdirektør for arbeidsgiverpolitikk i KS:

– Kommunene har grunn til å være stolte av arbeidet som er gjort det siste halvannet året. Mange kommuner har vært under et stort press, noe som har krevd mye av både ledere og medarbeidere. Tilbakemeldingene fra kommunalsjefene er derfor svært gledelige, og forteller oss at de fleste opplever det lokale partssamarbeidet som både konstruktivt og dynamisk.

{f1}

• Sykepleier satte sprøyter med saltvann i stedet for vaksine

Mener samarbeid har ført til gode løsninger

Arbeidsgiverorganisasjonen KS har spurt kommunalsjefer over hele landet om hvordan de syns samarbeidet har gått under pandemien. Ledere i 186 kommuner har svart. Det store bildet er at sjefene i helse- og omsorgstjenestene mener at samarbeidet med tillitsvalgte har vært godt under pandemien. Åtte av ti ledere mener at tre-partssamarbeidet har ført til gode løsninger under krisa, viser spørreundersøkelsen KS Arbeidsgivermonitor.

• Sjekk ut hvilke partier som vil gi deg gratis tannlege

Mener samarbeidet har vært avgjørende

Pål Skarsbak er leder av lov- og avtaleverksavdelingen i Fagforbundet. I tillegg er han leder for LO-kommune:

– Samarbeidet har vært avgjørende for å komme oss igjennom denne krisa.

– Samarbeidet har vært avgjørende for å komme oss igjennom denne krisa, sier Pal Skarsbak.

– Samarbeidet har vært avgjørende for å komme oss igjennom denne krisa, sier Pal Skarsbak.

Per Flakstad

– Hvorfor er du ikke overraska over at så mange ledere er positive til samarbeidet?

– Fordi skal vi få til en rask omstilling og endring som nå under pandemien, må vi ha med de ansatte. Det er kriseforståelse, og da forstår de tillitsvalgte og ansatte viktigheten av jobben de gjør. Da er man i stand til å levere.

• Sjekk køen da lærere og barnehagelærere fikk vaksinetilbud

– Vi får et mer effektivt arbeidsliv

– Hva tenker du er de største forskjellene på Norge og et land som ikke har et slikt samarbeid?

– Med involvering og ansvarliggjøring av de ansatte vil du få et bedre arbeidsliv. Du vil også få en mer effektiv organisering av arbeidslivet. Folk snakker tettere sammen i Norge enn andre land. Det kommer gode ideer fra gulvet og grunnplanet opp. Dette er en av de store grunnene til at vi har vært så omstillingsdyktige under pandemien og krisa, sier Skarsbak til Fagbladet.

Tror jobbing mot felles mål er avgjørende

Både Fagforbundet og KS mener systemet der tillitsvalgte og ledere setter seg ned sammen og finner løsninger, har vært en styrke under pandemien:

– Det har synliggjort betydningen av partssamarbeidet under en krise og viktigheten av god kommunikasjon og å finne løsningene sammen. Dette er en styrke i det norske arbeidslivet. Det viser at partene har tillit til hverandre og jobber godt sammen mot felles mål, sier Roxrud Leinhardt i KS til Fagbladet.

Fakta om KS Arbeidslivsmonitor 2021

• Ledere i helse- og omsorg i 186 kommuner har svart.

• Åtte av ti kommunalsjefer mener partssamarbeidet i stor grad har ført til å finne gode løsninger under pandemien.

• 93 prosent av kommunalsjefene mener samarbeidet med de tillitsvalgte har vært godt.

• Ni av ti ledere mener endringskapasiteten i kommunen har vært stor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy