Rødt vil ha velferdsprofitten av veien, og varsler storrengjøring i arbeidslivet.
Anna Granqvist
aslak@lomedia.no
– Kommersielle aktører beriker seg blant annet ved å svekke lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte. Motivet er profitt, og i en sektor som er offentlig finansiert og arbeidsintensiv, vil overskudd til velferdsprofitørene i hovedsak gå ut over personalkostnader og tilbudet til mennesker som velferdstjenesten er til for, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes overfor FriFagbevegelse.
Saken fortsetter under bildet.
UTBYTTE: – Når eierne av kommersielle selskaper skal ta ut mer penger, får de ansatte mindre betalt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Jan-Erik Østlie
• Barnegesjekken: Søk og se hva barnehagen «din» bruker pengene på
Dette er forslagene fra Rødt
Når offentlige oppgaver i sykehjem, barnevern og eldreomsorg skal settes ut på anbud til kommersielle aktører, bør samtlige partier på Stortinget være enige om at det skal være på vilkår som ikke er dårligere enn i det offentlige, mener Rødt.
– Det er ikke naturgitt at de som eier kommersielle selskaper, skal bli mangemillionærer, mens de som jobber i velferden, skal bli utsatt for lønnspress, sier Moxnes.
Rødt foreslår blant annet følgende om «gode arbeidsvilkår for gode velferdstjenester»:
• Offentlig finansierte velferdstjenester på anbud skal ha pensjonsrettigheter på samme nivå som i det offentlige.
• Arbeidsforholdene hos kommersielle velferdsaktører, deriblant bemanningen, må være i tråd med lov- og kontraktsforhold.
• Å si opp anbudskontrakter og andre typer avtaler der arbeidsforholdene ikke stemmer overens med bestemmelsene i kontraktene.
• Aktører som har oppdrag fra det offentlige, skal ha tariffavtale.
• Tillitsvalgte i offentlig finansierte velferdstjenester må få innsyn i kontrakter og lønns- og arbeidsvilkår hos alle leverandører som har hjemmel i allmenngjøringsloven.
• Offentlig finansierte velferdstjenester skal i hovedsak utføres av ansatte, ikke av selvstendig næringsdrivende.
• Bok: Slik har Solberg-regjeringene påvirket Norge
Kjemper for samme pensjon
På spørsmål om det er gjennomførbart å kreve lik pensjon mellom privat og offentlig sektor når offentlig finansierte helsetjenester skal på anbud, svarer Rødt-lederen følgende:
– Vi kan ikke godta at pensjonsvilkårene til hardtarbeidende og ofte lavtlønnede ansatte i velferdstjenestene blir svekket.
– Det skal ikke være billigst mulig å drive med velferdstjenester. Vi må sikre gode vilkår for alle som jobber der, og gode tjenester for alle som trenger det. Når de kommersielle først er i velferdssektoren, må vi sikre de ansatte like pensjonsvilkår.
Det finnes ingen samlet og tilgjengelig oversikt over hvilke pensjonsordninger ansatte i ideelle og kommersielle virksomheter har, ifølge en fersk rapport fra Velferdstjenesteutvalget.
– Det er altså ikke belegg for å påstå at dagens ordning er enklere, men den er sikkert lønnsomt for kommersielle selskaper. Det enkleste hadde vært om det var krav om like vilkår private som for offentlige, sier Moxnes.
• Fikk gratis tomter fra kommunen: Tjente store penger på salg
Lavere lønn
I samme rapport blir det fastslått at kommersielle i snitt har et nivå på lønna som ligger ni prosent lavere enn i det offentlige.
– Det er et svik mot dem som bærer velferden vår på slitne rygger og knær. Når eierne av kommersielle selskaper skal ta ut mer penger, får de ansatte mindre betalt, sier Moxnes.
Ifølge utvalget er det også et potensial for innsparinger på lønns- og pensjonskostnader. Det skyldes en utvikling i retning av en sterkere konkurranse og press på avkastning fra eierne.
– Når velferdstjenester blir anbudsutsatt, og denne utviklinga har fått fortsettelse, viser det at skiftende regjeringer har sviktet, mener Rødt-lederen.
Storrengjøring i arbeidslivet
Arild Grande, arbeidspolitisk talsperson i Ap, har ikke fått lest og vurdert forslagene fra Rødt grundig nok, men påpeker at partiet har varslet en storrengjøring i arbeidslivet. Ap har derfor kommet med en rekke forslag som ivaretar det Rødt ønsker å oppnå.
– Vi vil stoppe Høyre-regjeringens privatisering av velferden. Slik kan vi sikre at pengene går til brukerne og at de ansatte får gode lønns- og arbeidsvilkår, sier Grande til FriFagbevegelse.
– Det er arbeidsfolkas tur nå, og det viktigste vi kan gjøre, er å styrke fagbevegelsens innflytelse og bidra til en høyere organisasjonsgrad. Når flere omfattes av tariffavtaler, blir færre arbeidstakere også stående alene, påpeker Ap-politikeren.
Høyre har ikke hatt anledning til å kommentere saken når FriFagbevegelse har tatt kontakt.
NHO ønsker ikke å kommentere forslagene fra Rødt. Streiken blant omsorgsbedriftene oppgis som grunn. Fagforbundet og NHO kom ikke til enighet i meklingen om private omsorgsbedrifter, og 81 medlemmer i 18 virksomheter er nå tatt ut i streik.
En rekke private behandlingsinstitusjoner innen rus, psykiatri, barnevern, pleie og omsorg, samt flere ideelle organisasjoner, omfattes av streiken.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox