JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordlandia-skandalen

Støre: Forståelig at Norlandia mister kontrakten sin

STRENG: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Ap vil stille mye strengere krav til de som driver eldreomsorg.

STRENG: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Ap vil stille mye strengere krav til de som driver eldreomsorg.

Martin Guttormsen Slørdal

Ap vil begrense dem, mens SV og Rødt vil stoppe de kommersielle velferdsaktørene.

2017092214020020230821171436

yngvil@lomedia.no

oystein@fagbladet.no

Rett før helgen ble det kjent at det kommersielle velferdskonsernet Norlandia kommer til å miste kontraktene sine i Moss kommune.

I dag ble det kjent at Fylkesmannen har åpnet tilsyn i til sammen tre klager på Norlandia Skoggata, opplyser fylkeslege Elisabeth Markhus til FriFagbevegelse. Den ene saken gjelder behandlingen av pasienten som ikke fikk sårstell på flere dager og endte med å få fluelarver i sårene sine. Det er foreløpig ikke kjent hva de to andre klagene omhandler.

Norlandia vil være ute av Moss senest når kontraktene med kommunen utløper, for sykehjemmet i 2018 og for bo- og servicesenteret i 2019. Det er fordi det nye rødgrønne flertallet i Moss uansett vil avslutte kommersiell drift av sykehjem og omsorgssentre i byen.

Samtidig vurderer kommunens jurister nå om Norlandia har brutt kontrakten. Konkluderer de med det, vil Moss kommune overta driften av omsorgssenteret med en gang.

Fagbladet og FriFagbevegelse har ikke fått svar fra direktør for Norlandias eldreomsorg i Norge, Riikka Aubert, om hvordan hun reagerer på at det blir slutt for Norlandia i Moss.

Ap med nye takter

Jonas Gahr Støre sier han skjønner at Norlandia vil miste kontrakten sin for driften av Skoggata bo- og servicesenter. Han sier også at Arbeiderpartiet vil stille så strenge krav til kvalitet og innhold at ingen kan drive slik som Norlandia har gjort.

«Kravene vi vil stille skal gjøre at aktører ikke kan drive slik som Norlandia har gjort», skriver Ap-lederen i en sms til FriFagbevegelse.

Under valgkampen kom Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik med uttalelser rettet mot de kommersielle velferdsselskapene. Hun snakket om så høye krav at «det ikke lenger vil være et økonomisk grunnlag for å ta ut store utbytter for kommersielle aktører, som vi ser skjer i dag».

Etter at FriFagbevegelse og Fagbladet avdekket behandlingen Åge Villi Kristiansen fikk hos Norlandia, møtte Arbeiderparti-lederen sykepleieren som oppdaget larvene. Møtet med sykepleier Ragnhild Ingebretsen gjorde sterkt inntrykk på ham. Hun varslet sine overordnede om saken, men de meldte ikke videre til kommunen.

SV er glad for gransking

Kirsti Bergstø, nestleder i SV, mener Moss har fått «dyrekjøpte erfaringer om hva som skjer når en mister kontrollen over innsynet i tjenestene til kommersielle aktører». Hun er glad for at Fylkeslegen i Østfold har åpnet tilsyn.

Bergstø sier dette om det nye rødgrønne flertallet i Moss:

– Det er mulig å ta tilbake offentlig kontroll over velferd og sikre demokratisk kontroll over innbyggernes tjenester.

Også i Rødt-leiren er det seiersstemning

– Det er bra for både innbyggerne og de eldre i Moss å bli kvitt de kommersielle som en rekke steder har gått løs på blant annet bemanning og tjenester for å skaffe profitt. Det er bra at Rødt med samarbeidspartnere i Moss viser vei for hva som bør skje i resten av landet, sier Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.

– Jeg tror på et nytt stortingsflertall der Rødt, Ap, SV, Sp, MDG og KrF kan finne sammen og slå ring rundt de som driver ideell eldreomsorg og samtidig begrense eller stoppe de kommersielle. Rødt kommer med en utstrakt hånd til KrF om å få til dette, sier Moxnes.

DETTE ER NORLANDIA-SKANDALEN:

• 24. august: FriFagbevegelse og Fagbladet avslører at en pasient på Skoggata bo- og servicesenter i Moss hadde fått så dårlig sårstell av Norlandia at han fikk fluelarver i sårene sine. Det skjedde i oktober i fjor.

• Norlandia varslet ikke Moss kommune om dette.

• Det gjorde Norlandia først etter at FriFagbevegelse og Fagbladet publiserte historien om Åge Villi Kristiansen.

• Noen dager etter at larvene ble oppdaget, fikk den diabetessyke mannen pustevansker og hjertestans. Da ga sykepleierne på Skoggata opp å redde ham etter 6 minutter og lot ham ligge igjen alene, ifølge ambulansepersonellet som fant ham.

• Moss kommunes jurister vurderer om Norlandia har brutt kontrakten med kommunen. De har ennå ikke konkludert.

• 30. august: Pårørende til en annen tidligere pasient på Skoggata står fram og forteller at deres syke og pleietrengende mor lå alene på rommet med store smerter uten å få hjelp.

• 5. september: Fylkeslegen hos Fylkesmannen i Østfold åpner tilsynssak for å sjekke om behandlingen Norlandia ga Kristiansen var forsvarlig.

• 9. september: En pasient med en livstruende muskelsvinnsykdom og hennes verge står fram i Fagbladet og forteller om knappe ressurser, manglende kompetanse og systematisk rutinesvikt på Skoggata.

• Norlandia varslet ikke Moss kommune om livstruende hendelser som har skjedd med pasienten, Berit Tellmann.

• 21. september: Det blir rødgrønt flertall i Moss kommunestyre etter at De Grønne inngår samarbeidsavtale med Ap, SV og Rødt. De varsler at det er slutt på kommersiell drift av sykehjem og omsorgssentre i byen.

• 25. september: Fylkeslegen i Østfold opplyser at Fylkesmannen har åpnet tilsyn i tre klager på Norlandia Skoggata som de vil vurdere samlet.

• Den ene saken gjelder Åge Villi Kristiansen. Det er foreløpig ukjent hva de to andre klagene gjelder.

LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Moss kommune vil avslutte Norlandia-avtale etter avsløringer

ALS-rammede Berit Tellmann må ha respirator for å leve. To ganger er den livsviktige kanylen dratt ut ved uhell.

Mor lå alene på rommet med store smerter, men fikk ikke hjelp

Norlandia sender Åge-saken til Helsetilsynet

Åge ble fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning

Politikere i Moss fortviler etter larve-skandalen: – Jeg ble rasende

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy