JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Suksess med egne vikarer: Nå vil byråden ha det i hele byen

Byråd Sunniva Holmås Eidsvoll vil jobbe for å gå videre med prosjekte, slik at det omfatter alle bydelene i Oslo.

Byråd Sunniva Holmås Eidsvoll vil jobbe for å gå videre med prosjekte, slik at det omfatter alle bydelene i Oslo.

Sturlason

De siste to årene har tre bydeler i Oslo testet ut en ressurspool med 14 fast ansatte som forsynte barnehagene med vikarer. Byråden for oppvekst og kunnskap er klar på at hun vil jobbe for å gå videre med prosjektet.

2022091909284220220919105243

Ingeborg.rangul@fagbladet.no

Vikarbehovet er stort i Oslos kommunale barnehager. De siste to årene har 14 fast ansatte vikarer testet ut ressurspool, en gruppe med fast ansatte som forsynte barnehagene med vikarer i bydelene Alna, Grorud og Stovner.

Formålet var å sikre faste, stabile og kompetente vikarer i barnehagene, og redusere bruken av private vikarbyråer.

– Gjennom denne prøveordningen fikk barnehagene tilgang på dyktige vikarer som ga stabilitet for barn, barnehagestyrene og de ansatte. Vi går nå i gang med å jobbe med hvordan vi kan videreføre dette prøveprosjektet, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll.

May Linn må velge hvilket barn som fortjener trøst. Se hva politikerne lovet da de vant valget

Vikarer med faglig kompetanse

Vikarene i ressurspoolen fikk jobber hele tiden. På grunn av pandemien var etterspørselen større enn poolen klarte å levere. Da måtte private vikarbyrå brukes.

Tross en krevende situasjon gjennom pandemien viser sluttrapporten mange positive erfaringer.

– Prøveordningen viste mye interessant – blant annet hvor viktig det er med dyktige og kvalifiserte vikarer. Evalueringen viser at barnehagene opplevde kvalitet, sier byråden til Fagbladet.

Hun peker på at alle de 14 faglederne i barnehagene opplevde høy kvalitet på vikarene. De utførte jobben, ble kjent med barna, fikk raskt overblikk tok ansvar og var selvstendige og fleksible. Nesten alle opplevde også at vikarene i poolen var bedre enn dem de fikk gjennom vikarbyrå.

– De ansatte i ressurspoolen hadde alle utdanning som barne- og ungdomsarbeidere, og de oppfylte Oslo kommunes krav til norskferdigheter. Dermed var det ansatte med god faglig kompetanse som kom inn i vikariat.

En av fem i vikarbyrå jobber på SFO eller i barnehager

Fornøyde vikarer

En lærdom Holmås Eidsvoll merker seg er at vikarene selv opplevde det å jobbe i en ressurspool som positivt.

– Det er bra for barna og den enkelte barnehagestyrer.

Vikarene satte stor pris på felles treff hvor de kunne snakke med kollegaer som de ikke ofte møtte i hverdagen og som hadde samme type arbeidshverdag som dem selv. Noen av vikarene følte på at de ikke fikk brukt sin kompetanse eller ble en del av fellesskapet i barnehagen.

I dag er de ansatte i poolen vanlig ansatte i barnehager.

Holmås Eidsvoll sier de nå jobber med å finne en god måte å organisere en slik pool på. Mye av arbeidet og ansvaret falt på en prosjektleder som også gjorde ressurspoolen sårbar i tilfelle sykdom. De skal også jobbe med å finne en ordning som vil fungere på tvers av de 15 ulike bydelene i Oslo.

– Ingenting er umulig å få til, sier byråden.

Motiverte ansatte

Tre hovedfaktorer lå til grunn for prosjektet: hensyn til barna, de ansatte og fellesskapets ressursbruk. Ressurspoolen sørget for vikarer som kjenner de ansatte, barna og barnehagen. I tillegg får de ansatte hele faste stillinger, og fagarbeidere med formell utdanning rekrutteres.

Barne- og ungdomsarbeider Ilze jobber som fast ansatt vikar

Prosjektleder Tuong-Vy Dang sa til Fagbladet i april i fjor at hun har erfart hvor viktig det er at én person som har personalansvar for vikarene fordi det gir trygghet og sikrer faglig utvikling.

Dessuten unngår de det som ofte skjer når en barnehage ikke er fornøyd med vikaren, nemlig at vedkommende forsvinner, uten å få tilbakemelding eller mulighet for å endre seg.

Det viktigste ansettelseskriteriet da stillingene i ressurspoolen ble utlyst var at kandidatene hadde fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, og dermed et faglig grunnlag for hvordan de jobber og samhandler med barn. I tillegg var språkkunnskaper og innstilling viktig.

De måtte være motivert og like å veksle ofte mellom ulike arbeidssteder, kolleger og barnegrupper. Det krever fleksibilitet og en spesiell personlighet. De ansatte måtte rundt i forskjellige barnehager noe som krever ekstra tilpasningsevne. 

Fra grasrota: Fikk du koronatillegget du har krav på?

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy