JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris-saken

SV og Rødt: – Hører et tøffere Ap mot kommersiell velferd

Jan-Erik Østlie

SV og Rødt liker den nye tonen fra Ap mot de kommersielle velferdsaktørene. – Men nå må de følge opp på Stortinget, utfordrer SV-leder Audun Lysbakken, som håper på ny entusiasme for rødgrønt regjeringsprosjekt.

2018081712480020230821171436

hege.bakken@fagbladet.no

Bakgrunnen for SV-lederens oppfordring er Hadia Tajiks (Ap) kraftige reaksjoner på Aleris-saken som den siste uken har rullet i mediene etter at Dagbladet først omtalte saken.

Saken dreier seg om at Fagforbundets har gått til massesøksmål mot Aleris Ungplan og BOI på vegne av 17 tidligere konsulenter i den kommersielle velferdsvirksomheten.

De tidligere konsulentene jobbet for Aleris som selvstendig næringsdrivende, men mener de skal regnes som vanlige arbeidstakere i selskapet. Et av kravene er at Aleris må etterbetale overtidspenger, feriepenger og pensjon.

Fagforbundet har i tillegg anmeldt Aleris Ungplan og BOI til Økokrim for grove brudd på arbeidsmiljøloven, arbeidsuker på opptil 120 timer, mulig avgiftsunndragelse, bedragerier og dokumentfalsk og mulig uforsvarlig barnevernsarbeid. Dette er avdekket gjennom Fagforbundets egne undersøkelser.

Aleris-direktør Erik Sandøy har i gjentatte intervjuer uttalt at selskapet ikke har gjort noe ulovlig. Han påpeker overfor Fagbladet at Aleris Omsorg Norge over tid har gjennomført en betydelig endringsprosess for å få flere konsulenter over i fast stilling og at han ser fram til en rettslig behandling av saken.

Aleris-sjefen mener Fagforbundet-lederen kommer med grove og spekulative påstander

SV-lederen: – Politikken som er viktigst

Arbeidspolitisk talsperson i Ap Hadia Tajik har reagert kraftig på det som har kommet fram og uttalte til Fagbladet at hun kommer til å bringe saken videre i partiet og på Stortinget.

Dette klinger bra i ørene på SV-leder Audun Lysbakken, som mener at retorikken har endret seg i Ap siden valgkampen i fjor høst. Han vil imidlertid vente med å sprette sjampanjen til partiet følger etter med politisk handling.

– Politikken er viktigst. Vi har fremmet mange forslag på Stortinget som er knyttet til å stoppe profitt på velferden, men som Ap ikke har støttet. Det gjelder både i barnehagesektoren, asylmottak og flere andre initativ.

Lysbakken ramser opp flere skandaler innen den anbudsstyrte velferden de siste årene, som Veireno, Adecco og Norlandia, og mener utviklingen vil fortsette dersom ikke politikerne sier at profitt ikke har noe i grunnleggende velferdstjenester å gjøre.

Hadia Tajik (Ap): – Det er nok nå, nok kommersialisering og råkjør mot arbeidsfolk

Tro på rødgrønn entusiasme

– Dette er også et populært standpunkt i folket og fagbevegelsen, noe flere meningsmålinger viser. Utrolig nok er det ikke flertall på Stortinget for dette. Jeg undrer meg særlig over at Ap fortsatt ikke vil gå inn for full stans i muligheten til å ta ut profitt fra grunnleggende velferd, uttaler Lysbakken.

Han uttaler til Fagbladet at dersom Ap og Sp nærmer seg SV i arbeidslivspolitikken, så kan det bidra til å forene den rødgrønne siden igjen fram mot neste valg.

– Dette var en av forutsetningene da landsmøtet vårt vedtok et nytt regjeringssamarbeid. Så alvorlig er det. Hvis vi framover finner sammen i disse spørsmålene, vil det skape entusiasme blant rødgrønne tilhengere, tror Lysbakken.

Han lover å gi Ap en ny sjanse til å stemme for SVs forslag på Stortinget for å kaste ut private selskaper fra velferdssektoren.

– Vi vil begynne i tre sektorer; barnehager, banrevern og asylmottak. Så går vi videre etter hvert, sier SV-lederen.

Rødt vil oppheve medlever-forskriften

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes er glad for signalene fra Hadia Tajik.

– Hun synger fra et annet noteark enn ved valgkampen i fjor høst.

Moxnes mener likevel det er uklart om Ap vil ha profitten ut av velferden.

Han vil nå invitere LO-lederen til å foreslå en opphevelse av medlever-forskriften – et unntak i arbeidstidsbestemmelsene som gjør det mulig å jobbe flere døgn i strekk uten hvile, og som blant annet Aleris har benyttet seg av.

– Vi ønsker å oppheve denne forskriften og gi fagforeningene vetorett hvis arbeidsgiver vil fravike arbeidstidsbestemmelsene. Når vi ser hvordan velferdsprofitører kan ha utnyttet disse smutthullene i lovverket, så må vi tette dem igjen, sier Moxnes.

Erlend Wiborg (Frp): – Generelt godt forhold på norske arbeidsplasser

Høyres arbeidspolitiske talsperson Heidi Nordby Lunde advarer venstresiden mot å «forjævligsere» norsk arbeidsliv og mener det vi hittil har sett mer er snakk om enkeltsaker enn en trend.

Også Frps Erlend Wiborg, som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget mener at bekymringene fra venstresiden er ubegrunnet.

– Jeg har over lengre tid vist til at ni av ti ansatte ifølge Statistisk Sentralbyrå trives godt på arbeidsplassen, og det er generelt et godt forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker ute på norske arbeidsplasser.

Frps arbeidspolitiske talsperson Erlend Wiborg ser ingen grunn til bekymring for norsk arbeidsliv, og mener Hadia Tajik forsker å skape et inntrykk av at norsk næringsliv er useriøst.

Frps arbeidspolitiske talsperson Erlend Wiborg ser ingen grunn til bekymring for norsk arbeidsliv, og mener Hadia Tajik forsker å skape et inntrykk av at norsk næringsliv er useriøst.

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Han mener at den beste resepten for å stoppe lovbrudd og useriøse aktører innen velferdstjenestene er mer kontroll og tilsyn.

– Vi må fortsette å styrke Arbeidstilsynet sånn at de kan ha flere kontroller for å luke ut de få useriøse. Dette, sammen med at vi har økt straffenivået for arbeidslivskriminalitet og opprettet a-krimsentre som samkjører informasjon fra flere offentlige instanser, er viktige grep som har gitt gode resultater, ifølge Wiborg.

Nå går høyresida på barrikadene for kommersielle aktører

Per Olaf Lundteigen (Sp): – De rødgrønne må gå i seg selv

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Han mener det alvorligste med Aleris-saken er at den viser hvordan det offentlige har gjort seg avhengig av kommersielle tjenesteytere i omsorgstjenestene gjennom flere år.

Han mener de rødgrønne må ta på seg noe av ansvaret for at mange offentlige tjenester er åpnet for kommersielle aktører og ta selvkritikk på hvordan det offentlige er organisert. Blant annet mener Lundteigen at det må bli færre sjefer og flere ansatte.

– Det skal ikke stå på Senterpartiet. Vi har vært blant de klareste på Stortinget på å satse på idelle organisasjoner og offentlig drift. Vi har vært langt mer radikale enn Ap, uttaler han til Fagbladet.

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener at de rødgrønne partiene må være mer selvkritiske.

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener at de rødgrønne partiene må være mer selvkritiske.

Senterpartiet

– Men jeg er glad for at Hadia Tajik sier det hun gjør nå. Samtidig gjenstår det å se om de vil følge opp i praksis. Om de for eksempel vil kjempe for de ideelle aktørene.

Fagbladet har ikke lykkes med å få svar fra Hadia Tajik på disse utfordringene, men hun har tidligere uttalt følgende om hva Ap gjør:

– Arbeiderpartiet har denne våren klart å danne flertall for å stoppe videre kommersialisering av barnevernet, med vedtaket på Stortinget om at andelen ideelle aktører må økes på bekostning av kommersielle. Vi har også fått flertall for å stoppe den økte bruken av innleie fremfor faste ansettelser. Samtidig har vi i kommunene vi styrer innført strenge krav til offentlige anbud og innkjøp, blant annet i Rogaland og Oslo. Vi har fremmet en rekke nye forslag på Stortinget, både for å klargjøre arbeidsgiveransvaret og for å gjennomgå mer medleverregelverket.

Aleris-sjefen mener Fagforbundet-lederen kommer med grove og spekulative påstander

Kronikk: – Aleris-saken er en systemfeil, ikke en enkeltsak

Barnehager tre ganger så lønnsomt som børsen

Ap synger fra et annet noteark enn ved valgkampen i fjor høst. Men det er fortsatt uklart om de vil ha profitten ut av velferden.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

Hvis vi finner sammen i denne politikken, vil det skape entusiasme blant rødgrønne velgere.

SV-leder Audun Lysbakken

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy