JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomstillitsvalgt

Tommy (26) har to fagbrev. Nå passer han på lærlingene

HISTORIE I VEGGENE: Tommy Tverdal foran veggmaleriet i LO-huset der Fagforbundet holder til. Temaet er 1. mai i Odda.

HISTORIE I VEGGENE: Tommy Tverdal foran veggmaleriet i LO-huset der Fagforbundet holder til. Temaet er 1. mai i Odda.

Kari Kløvstad

– Lærlingene har en læreplan de skal følge, men blir litt misbrukt som billig arbeidskraft, sier Tommy Tverdal, midt oppi alt det andre han holder på med.

2021010711170620210107111728

redaksjonen@fagbladet.no

Spør du folk i Odda hvem Tommy Tverdal (26) er, kan du få mange svar. Han er kjent som fagforeningsmann, institusjonskokk, vert i litteraturhuset Sentralbadet, sanger- og musikalartist, en ivrig fjellvandrer og mannen som hever den røde fanen høyest i 1. mai-toget.

Men var han ikke egentlig fiskehandler og medlem av rockebandet Gipsy Carnem også?

Tommy sitter smilende foran det meget spesielle veggmaleriet i LO-huset, klar til å forklare.

– Det er viktig at du engasjerer deg. Ellers stopper verden, og vi må få flere unge med, sier 26-åringen ivrig.

Selv har han rukket å ta to fagbrev. Han var den første som tok fagbrev som sjømathandler. Etter et år på Trøndertun folkehøgskole for å drive med musikk fikk han sommerjobb på Trolltunga hotell i Odda, og veien gikk videre til et kommunalt kjøkken, der han tok fagbrev som institusjonskokk i vår.

Nå er jobbhverdagen delt i tre. Tommy er 60 prosent institusjonskokk, 30 prosent organisator og vert for Sentralbadet kulturhus og 10 prosent frikjøpt som ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet.

Hovedoppgaven som ungdomstillitsvalgt har den siste tiden vært å følge opp LOs lærlingpatrulje, som ble vedtatt på kongressen i 2017. Nå har de satt inn støtet, og Tommy har ansvaret for Indre Hardanger. Der er det rundt 200 lærlinger, spredd på mange fag.

– Yrkesfag er viktig, og vi må løfte fram de som er faglærte. Opplærlingskontorene har ansvaret for det faglige, mens vi ser på kontrakter, lønn, fritid og arbeidsforhold for lærlingene.

Mange bedrifter har alt på plass, men vi ser også at en del unge blir satt for mye inn i ordinært arbeid og er for lite lærlinger. De har en læreplan de skal følge, men blir litt misbrukt som billig arbeidskraft. Da risikerer de å stryke til fagprøven, sier Tommy Tverdal.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy