Trikkefører frifunnet for uaktsomt drap

Lisa Turøy Christiansen

Den kvinnelige trikkeføreren som var tiltalt for uaktsomt drap, ble i dag frifunnet på alle punkt.

2017021513232820170216082932

Alle trikkeførerne føler de har vært på tiltalebenken

Tore Elton, leder i fagforeningen Sporvognsklubben

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Alle trikkeførerne føler de har vært på tiltalebenken, sier Tore Elton, leder i fagforeningen Sporvognsklubben.

– Nå er vi svært lettet, sier han, like etter at den frifinnende dommen er avsagt.

Fulgte saken i retten

Elton fulgte den fire dager lange rettssaken mot den kvinnelige trikkeføreren, sammen med en annen tillitsvalgt og representant for arbeidsgiver. Det ble lagt ned påstand om 45 dagers ubetinget fengsel.

Det var i fjor at en 60 år gammel mann omkom etter et sammenstøt med trikken. Påtalemyndigheten hadde tiltalt trikkeføreren for «uaktsomt å ha forvoldt en annens død».

Skal feire dommen

Vi har gått på nåler hele uken mens vi ventet på dommen. I kveld skal vi ut og spise en god middag sammen med trikkesjåføren, sier Elton.

Elton hadde ennå ikke rukket å lese dommen fra Oslo tingrett da Fagbladet snakket med ham.

Fikk vite om tiltalen i avisen

Den tiltalte trikkeføreren i 20-årene er fast ansatt i Sporveien og hadde kjørt trikk et par år da ulykken skjedde. Trikkeføreren fikk først vite at hun ikke hadde gjort noe galt, og at saken ville bli henlagt. Men i sommer leste hun i avisen at hun likevel var tiltalt, uten at hun var blitt kontaktet av politiet på forhånd.

60 tonn

En trikk av den største typen veier opp mot 60 tonn. Går en person foran uten å se seg for, kan den være vanskelig å stoppe raskt.

Dødsulykke i 2007

I 2007 skjedde en dødsulykke på Sinsen i Oslo hvor en kvinnelige trikkefører først ble dømt til 60 dagers fengsel i tingretten, mens hun ble frifunnet i lagmannsretten for tiltalen på uaktsomt drap.

Hun ble derimot dømt til å betale en bot på 10.000 for brudd på aktsomhetsparagrafen i veitrafikkloven.

Etter frifinnelsen i lagmannsretten sa kommunikasjonssjef Cato Asperud i Oslo Sporvogndrift til Fagbladet at han mente dommen styrket trikkeførernes rettssikkerhet ved at den la til grunn at forskrifter og instrukser var fulgt, og at de er tilstrekkelige. Han mente avgjørelsen var god å ha med seg for alle som kjører trikk i en stor by.

Han syntes imidlertid det var skremmende at selskapet måtte engasjere seg og selv dokumentere forhold som hadde betydning for saken, men som påtalemyndigheten ikke hadde undersøkt.

Les også:

Trikkefører endelig frikjent

Tiltalebeslutningen

Trikkeføreren er tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død.

Ifølge statsadvokatens tiltalebeslutning har hun «ikke vært tilstrekkelig aktpågivende og varsom, idet hun ikke tilpasset hastigheten etter forholdene eller på annen måte var uoppmerksom slik at hun ikke i tide oppdaget eller reduserte farten for en fotgjenger som gikk ut foran trikken».

Kilde: nrk.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy